Gündoğan’ın doğası atık su tehdidi altında
Bodrum Gündoğan'da atık suların doğaya bırakıldığını belirten Bodrum Kent Konseyi Çevre ve Ekoloji Kurulu üyesi Nihat Koyuncu, ileri teknolojide bir atık arıtma tesisinin zaruri olduğunu söyledi.
Fotoğraf: MA
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gündoğan mahallesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2005 yılında kurulan Gündoğan Atık Su Arıtma Tesisi’nin suları doğaya bırakılıyor. Yeteri düzeyde arıtma işleminden geçirilmeyen suların doğaya bırakılması tüm canlı yaşamını olumsuz etkiliyor.
Mezopotamya Haber Ajansı'ndan Delal Akyüz'ün haberine göre, daha önce de arıtma tesisi kapasitesinin yetersiz ve tesisin eski olması nedeniyle taşan foseptik suları, Küçükbük Deresi ve Küçükbük bölgesindeki denizi ve toprağı kirletti. Halkın tepkisi üzerine tesis tamir edildi ve borularla suların bir kilometre öteye boşaltılması sağlandı. Ancak bölgede yapılan su tahlillerinde suların deşarj sorunu nedeniyle temiz olmadığı ortaya çıktı. Su, ulaştığı dereler aracılığı ile denize aktığı için sahillerde de kirlilik oluşturuyor. Alt yapının da yetersiz olduğu Gündoğan’da kötü kokular yayılırken, suların tam olarak arıtılmadan doğaya bırakılması halk sağlığını ve doğayı tehdit etmeye devam ediyor.
TESİS ESKİ VE YETERSİZ
Bodrum Kent Konseyi Çevre ve Ekoloji Yönetim Kurulu üyesi Nihat Koyuncu, Gündoğan’da daha önceden kurulmuş olan arıtma tesisin deşarj sorunu olduğunu söyledi. Koyuncu, “Gelen atık suların arıtılması ve arıtıldıktan sonra nereye verileceği sorunu var. Kapasitenin üstünde geldiğinde su kirlenir. Bu suyun denize verilmesi ya da doğaya bırakılması kabul edilemez” dedi.
Bodrumda suyun metreküpünü 33 liraya kullandıklarını, bunun içinde atık su bedelinin de olduğunu kaydeden Koyuncu, buna rağmen suyun tam olarak arıtılmamasının görev ihmali olduğunu ifade etti. Tepkilerine rağmen Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (MUSKİ) bu konuda adım atmadığını belirten Koyuncu, “Bizler 2021 yılından bu yana eski yapılan atık sisteminin çalışmadığını MUSKİ’ye bildiriyoruz. Burada değerlerimiz yok ediliyor. Burası turizm bölgesi, denizimiz, ormanlarımız yok oluyor. Plajın içine akan lağım suyu varken buraya mavi bayrak flaması veriliyor ve insanlar yüzüyor” ifadelerini kullandı.
KİRLİ SU DOĞAYA AKITILIYOR
Verdikleri tepkiler sonucunda deşarj sorunun çözüldüğünü ancak doğaya bırakılan suyun borular vasıtasıyla bir kilometre ileriye taşınmakla yetinildiğini söyleyen Koyuncu, “Su, şu an dağın öbür tarafına veriliyor. Küçükbüke akmayan suyu başka yere vererek çözdüklerini sanıyorlar. O su bir kilometre ileriye taşınsa da tekrar Gündoğan’a geliyor. Orada ki suyun numunesini aldık, su kirli. MUSKİ, ‘Kirli suyu biz akıtmadık bazı sitelerden kirli su aktı’ diyor. O siteler akıtıyorsa buna yaptırımı ben mi yapacağım? Belediye neden engellemiyor” diye tepki gösterdi.
BİYOLOJİK ARITMA SİSTEMİ
22 yıldır Bodrum’da yaşadığını ve her yılın 8 ayı denize girdiğini dile getiren Koyuncu, ancak denize akıtılan kirli sular nedeniyle suya girmeye cesaret edemediğini ifade etti. Koyuncu, “Yaptıkları bu ihanetten sonra denizler ölecek. Bu durumun sürdürülebilir bir yanı yok. Günün 24 saati o su akıyor. Kısmi çözüm değil, ileri biyolojik atık arıtma sisteminin yapılması gerekiyor. Arıtma sistemi 40 bin kapasiteli yapılıyor ama buranın nüfusu günlük değişebiliyor. Kimi zaman nüfusun 2-3 katı insan oluyor. Bu nedenle buranın yoğunluğu göz önünde bulundurularak çalışmalar yapılmalı” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)