28 Eylül 2023 04:34

Kemalpaşa Ansızca köylüleri: Baraj inşaatı doğa katliamına dönüştü

İzmir Kemalpaşa’nın Ansızca Köyünde yapımı süren baraj projesine tepki gösteren köylüler doğal alanlarının tahrip edildiğini ve onlarca ağacın kesildiğinden yakındılar.

Fotoğraf: Ansızca köylüleri

Reklam

Özer AKDEMİR
İzmir

İzmir Kemalpaşa’nın Ansızca köyünde yapımı devam eden DSİ 2. Bölge Müdürlüğü tarafından “İzmirlilere müjde” olarak duyurulan iki barajdan biri olan Ansızca barajına köylüler tepkili. Gazetemize baraj inşaatı ile ilgili fotoğraf ve video gönderen köylüler, ormana girişin yasaklandığını ve bölgede halen kaya sökümünün devam ettiğini dile getirdiler. Baraj inşası için onlarca ağıcın kesildiğini söyleyen köylüler, “Baraj ile binlerce yılda oluşan ve onlarca canlıya ev sahipliği yapan Ansızca köyümüzün doğası katlediliyor. Köylünün tarla sulama ihtiyacı giderilecek denilerek yapılan projede onlarca ağaç kesildi ve kayalar patlatılarak yok edildi” dediler.

KANYONA GİDEN SU KESİLEREK BARAJA YÖNLENDİRİLDİ

Ansızca’nın kanyonu ile tanındığını belirten köylüler, “Köyün kanyona giden suyu kesilerek baraja kaynak oluşturuldu. Daha önceki yıllarda da lojistik adı altında köylünün tarım arazileri zorla satın alınarak binlerle ağaç kesilmiş ve betona mahkum edilmişti. Köylünün tarım arazilerinin umurlarında olmadığı çok belli. Sadece bir avuç çıkar grubunun kârı için Ansızca köyü ağaçsız, deresiz, dağsız ve cansız bir yere dönüştürülmek isteniyor” şeklinde konuştular.

TÜM CANLILAR İÇİN DUYARLILIK BEKLİYORUZ!

Köylüler, sadece kendilerinin değil bu doğada yaşayan, nefes alan tüm canlılar için baraj inşaatının bir katliam halini aldığını belirterek, buna karşı duyarlılık beklediklerini ifade ettiler. Köylülerin gönderdiği video ve fotolarda ormanın içinde geniş bir bölgenin tahrip edildiği ve onlarca ağacın kesilerek istiflendiği görülüyor.

Ansızca (diğeri Yiğitler barajı) Barajında bu yıl içinde su tutulması planlanıyor. 410 bin m3’lük gövde dolgusuna ulaşacak olan baraj ile 1540 dekar arazinin sulanması planlanıyor. Temelden yüksekliği 45 metre olacak barajın 1 milyon 70 bin m3 depolama hacmine sahip olacağı ileri sürülüyor.

Reklam