Geleceğimiz için bize bizden başka fayda yok
Tüm Otosan’a ve aynı zamanda Türk Metal üyesi tüm arkadaşlarıma sesleniyorum. Söz hakkımız için geleceğimiz için bize bizden başka fayda yok!

Fotoğraf: Ford Otosan işçileri
Ford Otosan işçisi
Kocaeli
Merhaba Evrensel gazetesi okuyucuları. Ford Otosan fabrikasından bu kez sadece yazmak değil, seslenmek istiyorum. Çünkü birçok şey oluyor ama aynı zamanda hiçbir şey de olmuyormuş gibi duruyor. Buradan bu mektubu okuyacak tüm arkadaşlarıma sesleniyorum.
Öncelikle hepimizin bildiği üzere sendikamız Türk Metal taslağı açıkladı. Fabrikada neredeyse herkes bu taslağın tamamının alınmayacağını bildiği için bir hayal kırıklığına uğradı. Bazılarımız hepsi alınsa bile yeterli bulmuyor. Çünkü mevcut ekonomik durum belli, şartlar belli. Nasıl geçinemediğimizi, hepimizin ne kadar borçlu olduğunu anlatmaktan artık dilimizde tüy bitti diyebiliriz. Tüm bunları gördüğünü söyleyip yine de masaya böyle bir taslakla oturdular. Biz işçiye de asla bir şey sormadılar. Yaptıkları ankete hep beraber üstünü çizerek yanıt vermiştik hatırlarsınız.
Geleceğimizi, geçimimizi emanet ediyoruz ama söz hakkımız olmuyor. Öncelikle söz hakkımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Türk Metal üyesine sormadan iş yapamaz, yapmamalı. Bunu da bu sendikaya yine biz işçiler öğreteceğiz başka yolu yok. Bu taslak da değişir, imzalansa, sözleşmeye ek protokol konur o da değişir, günü gelir Türk Metal’in içi de değişir. Bir söz var, der ki “Değişmeyen tek şey değişimin ta kendisidir.”
YA KAYBEDERİZ YA BİRLEŞİRİZ
İçeride herkes memnun, kimse ses çıkarmıyor gibi şeyler de duyuluyor ama asla öyle değil. Herkesin bir tepkisi var ancak hepimiz, bu tepkiyi nereye kanalize edeceğimiz konusunda kararsız kalıyoruz. Asıl sorunumuz bu.
Tüm bunların değişmesi için tek bir koşulumuz var. O da ortak taleplerimizle birleşmek. Başka da bir yol bilen varsa konuşalım. Ama benim bildiğim de gördüğüm de tek yol bu. Ya birleşeceğiz kazanacağız, ya da bizim kaderimizi yazmalarına izin vereceğiz!
Öncelikle ne yapmak istediğimize karar vereceğiz, sonra da çalıştığımız yerde güvendiğimiz arkadaşımıza gideceğiz. Yani hepimiz kendi bölümlerimizde birlik olacağız, ekip olacağız. İçeride kimseye güven olmaz, herkes yalama gibi bahanelerin arkasına sığınamayacağız. Ortak talepler güveni de beraberinde getirir. Kimsenin kimseye güvenmediği bu fabrikanın 2015 gibi bir tarihi var bunu da unutmayalım.
Tüm Otosan’a ve aynı zamanda Türk Metal üyesi tüm arkadaşlarıma sesleniyorum. Söz hakkımız için geleceğimiz için bize bizden başka fayda yok!
Evrensel'i Takip Et