Topluluklarda talepler etrafında mücadele
Rektörlüğün üniversite içerisinde her istediği kararı istediği şekilde almasına olanak açan nokta da öğrencilerin bu alanlarda birlikteliğinin zayıf olması.
İİBF öğrencisi
Erciyes Üniversitesi
Üniversite öğrencileri yeni döneme birçok belirsizlikle başladı. Ekonomik sıkıntılar, yurt imkânlarının yetersizliği ve üniversitelerdeki eğitimin bilimsellikten uzak oluşu gibi kaygılar bu dönem de öğrencileri tedirgin ediyor. Bunların yanında deprem sürecinde online eğitime geçilmesi üniversite kulüp ve topluluklarının aktiflik durumunu olumsuz yönde etkiledi. Tek adam yönetimi gün geçtikçe baskılarını artırırken bu pastadan payını öğrenci toplulukları da aldı. Hâl böyleyken öğrencilerin kulüp ve topluluklara olan ilgilerinin zayıflaması gözle görülebiliyor. Üniversite içerisindeki etkinliklerin yasaklanması ve yeni öğrenci kulüp ve toplulukların kurulmasının engellenmesi bunlara örnek gösterebilir. Üzerindeki baskıların artmasıyla çoğu topluluk kendini pasif bir pozisyona çekmeye başladı.
SESİMİZİN GÜR ÇIKMASININ YOLU BURADAN GEÇİYOR!
Yemekhane zamlarından tutun yurtlara, üniversite eğitimdeki gericileşmeden tutun ulaşım zamlarına kadar öğrencilerin yaşadığı sorunlar halen mevcut. Bunların yanında öğrenciler, yemekhanede sağlıksız ve pahalı yemeklerin çıkmasına karşın 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek talebinde bulunuyor. Üniversite öğrencileri bu gibi taleplerini dillendirecek bir mevzi arayışında. İşte tam da bu noktada öğrencilerin öz örgütlenmesi olan üniversite kulüp ve toplulukları duruyor. Öğrencilerin buralarda daha aktif olması, kendilerini buralarda ifade etmesi gerekiyor. Bu sayede öğrenciler hem kendi talepleri için sesini çıkarabilecekleri bir ortamı hem de üniversite içerisinde alınacak her karardan söz sahibi olma hakkını da kazanmış olur.
Rektörlüğün üniversite içerisinde her istediği kararı istediği şekilde almasına olanak açan nokta da öğrencilerin bu alanlarda birlikteliğinin zayıf olması. Bunların hepsini bir araya koyduğumuzda öğrencilerin taleplerinin kazanılmasının önünde en büyük engeli yıkma imkânı yine öğrencilerin elinde olduğunu görebiliriz. Burada, her üniversite öğrencisinin üstüne düşen, kendi fakültelerinde aktif olan topluluklara sahip çıkmak ve pasif kalan toplulukları da tekrardan faaliyete geçirmek için çaba göstermek. Sesimizin gür çıkmasının yolu buradan geçiyor!
Evrensel'i Takip Et