28 Eylül 2023 07:07
/
Güncelleme: 06:10

Bir üniversite anatomisi: “Eğitim, bireylerin geleceklerini belirleyen unsurdur”

“Çoğu öğrenci maddi olanakları olmadığından, kalacak yer sıkıntısı çektiğinden eğitim hayatını bitiriyor veya okulunu donduruyor. Buna bir son vermek lazım.”

Bir üniversite anatomisi:  “Eğitim, bireylerin geleceklerini belirleyen unsurdur”

 Patrick Tomasso/ Unplash

Azad OGUN

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğrencileri barınmadan beslenmeye, ders eğitim materyallerindeki eksikliklerden ulaşıma kadar pek çok sorunun çözülmediğini günden güne daha da derinleştiğini sıklıkla ifade ediyorlar. Biz de bu konuda arkadaşlarımızdan aldığımız görüşleri derledik.

İkinci sınıf öğrencisi Adar yaşadığı sorunlardan, barınma krizinin üzerinde vurgu yaparak, şu şekilde bahsediyor: “20 yaşında üniversite okumaya çalışan bir öğrenciyim, bu kadar zorlanacağımı tahmin etmezdim. Maddi, manevi beni zorlayan bir üniversite hayatım var. KYK Kredisi ile okumaya çalışan bir öğrenci olmak bu ekonomide çok zor. Bunlar yetmezmiş gibi barınma sorunumuz da var. Ben de bu sorundan payımı aldım. Bana yurt çıkmış olmasına karşın, bir gün kaydımın silindiğini öğrenerek ne yapacağımı bilemeyerek özel bir yurt tutmuştum. Çoğu öğrenci maddi olanakları olmadığından, kalacak yer sıkıntısı çektiğinden eğitim hayatını bitiriyor veya okulunu donduruyor. Buna bir son vermek lazım.”

NİTELİKSİZ EĞİTİM VE MATERYAL EKSİKLİĞİ

Ekipman eksikliği ve eğitimin toplumsal yaşamdaki başat rolü her sohbette karşımıza çıkıyor. Adar bu sorunu şu şekilde ele alıyor: “Eğitim, bireylerin hayatlarını şekillendiren ve geleceklerini belirleyen temel bir unsur olarak kabul edilir. Üniversiteler, bu önemli dönemin en kritik noktalarından birini sunarlar ve öğrencilere gereksinim duydukları bilgiyi, becerileri ve deneyimi kazandırmaları beklenir. Ancak, ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Meslek Yüksekokulunda da eğitimin niteliksizliği, ekipman ve materyal eksikliği, sağlanamayan imkanlar gibi önemli sorunlarla karşı karşıyayız.”

Bir MYO öğrencisi de eğitimde materyal eksikliğine değinerek niteliksiz eğitimin niteliksiz olmasının öğrencilerin gelişiminin önüne geçtiğini vurgulayarak, “Eğitim, öğrencilere hem teorik bilgiyi hem de pratik becerileri kazandırmalıdır. Ancak, okulumuzda eğitim niteliksizliği sorunu ciddi bir endişe kaynağıdır. Özellikle bazı derslerde eğitim kalitesinin düşük olması, konuları anlamamızı ve becerilerimizi geliştirmemizi engelliyor. Aynı zamanda, nitelikli öğretim kadrosu eksikliği de bu sorunun bir parçasıdır. Meslek Yüksekokulları, öğrencilere mesleki beceriler kazandırmak amacıyla donatılmalıdır. Ancak Yüzüncü Yıl Üniversitesinde ekipman ve materyal eksikliği tüm bunların önünde büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle laboratuvar ve atölye çalışmaları için gerekli olan araçlar ve gereçler yetersiz olmakla birlikte bazı ekipmanlar hiç bulunmuyor. Bu durum, öğrencilerin teorik bilgiyi pratikte uygulama fırsatlarını son derece sınırlıyor” diyor. Eğitimdeki sorunların çözümü için de ortak mücadele vurgusu yapıyor: “Eğitim, toplumun gelişimi için hayati bir öneme sahiptir ve bu zorlukları aşmak için tüm paydaşların iş birliği yapması elzemdir.

OKULA GİTMEK BİLE BİR SORUN

“Örneğin, Bilgisayar Programcılığı bölümünde bilgisayarların eski ve eksik olması öğrencilerin uygulamalı eğitim almamızı engelliyor. Bu sorunları çözmek için Meslek Yüksekokulu İdaresi ile yaptığımız görüşme sonucunda bize çoğu bölümde böyle sorunlar olduğunu ve 10 yıldır bu sorunların devam ettiği söylenildi.”

Ulaşım da öğrencilerin okul ve eğitim ile ilişkisini zedeleyen bir diğer faktör olarak göze çarpıyor, diğer röportajlarda da vurgulanan unsurlardan olan bu konuya Jiyan, “Ekonominin kötü gidişatı, Van'da da öğrenci biletlerine yapılan zamlara neden oldu. Bu zamlar, öğrencilerin zaten sınırlı olan bütçelerini daha fazla zorluyor. Zamlı bilet fiyatları, özellikle ekonomik olarak dezavantajlı öğrenciler için ulaşımı daha da zor hale getiriyor.” diyor. Jiyan, kampüsten merkeze gidiş gelişlerin sıklığını azaltmak zorunda kaldığını da ifadelerine ekleyerek sözlerine devam ediyor, “Otobüs sayılarının yetersiz olması, özellikle yoğun saatlerde öğrencilerin otobüslere binememesine neden olmaktadır. Bu durum, derslere zamanında yetişmeyi zorlaştırıp öğrencilerin eğitimlerine odaklanmalarını engellemektedir.”

BİTMEYEN YEMEKHANE SIRALARI

Bir diğer MYO öğrencisi de yemekhane problemini sözlerinin merkezine alıyor: “Üniversite kütüphanesinin doluluk oranı, özellikle yoğun dönemlerde, öğrencilerin yer bulmalarını engellemektedir. Kütüphane içindeki masalar ve çalışma alanları, talebi karşılamakta yetersiz kalıyor. Bu durum, öğrencilerin sessiz ve verimli bir çalışma ortamı bulma konusundaki zorluklarını arttırıyor. Üniversite içerisinde tek bir yemekhane olması, yemekhane sıralarının uzun olmasına ve öğrencilerin öğünlerini almak için uzun süre beklemelerine neden oluyor. Bu uzun bekleme süreleri, özellikle yoğun dönemlerde daha da artmaktadır.” diyor. Sözlerinde öne çıkan, bekleme sürelerinin öğrencilerinin vaktini nasıl boşa harcattığı ve yaşam kalitesini düşürdüğü oluyor: “Sıralarda beklemek, öğrencilerin zamanlarını verimli kullanamamalarına ve diğer günlük görevlerini yerine getirememelerine yol açmaktadır yemekhane sıralarındaki uzun beklemeler, öğrencilerin derslere yetişmelerini zorlaştırıyor. Özellikle arka arkaya derslerin olduğu günlerde, yemekhane sıralarındaki zaman kaybı öğrencilerin derslerini kaçırmalarına neden oluyor.”

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et