30 Eylül 2023 12:54

Cumartesi Anneleri 966. haftada da darbedilerek gözaltına alındı: Polisten evladını arayan anneye ‘şov yapma’

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği “ihlal” kararına rağmen 26 haftadır Galatasaray Meydanı’na girmeleri engellenen Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın bu haftaki eylemi, yine Beyoğlu Kaymakamlığı’nın “yasak” kararı gerekçe gösterilerek engellendi. Kararı gerekçe göstererek eyleme izin vermeyen polis, meydan ve meydana çıkan tüm ara sokakları saatler öncesinden bariyerlerle kapattı. Galatasaray Meydanı'nda buluşmak üzere İstiklal Caddesi'ne çıkan Cumartesi Anneleri yine polis ablukasına alındı.

1995 yılında oğlunu kendi elleriyle karakola teslim eden ve bir daha bulamayan Hanife Yıldız da ablukaya alınan isimlerdendi. Ablukaya tepki gösteren Yıldız’a polis “Şov yapma, şu anda kameraların karşısında şov yapıyorsun” dedi. Hanife Yıldız “Çocuğu kaybedilen ben, acıyı çeken ben, kelepçelenen ben. Bana şov yapma diyemezsin” diyerek tepki gösterdi.

‘SUÇLARI’ YAKINLARIMIZIN AKIBETİNİ SORMAK

Polisin ablukası sırasında CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı Binası'ndan Ahmet Kaya'nın "Beni bul anne" şarkısı çalındı. Görüntü almak isteyen gazeteciler engellenirken kayıp yakınları plastik kelepçe takılarak gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimlerden biri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Berfo Kırbayır'a araştırılması için söz verdiği Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır’dı. Cumartesi Anneri Mikail Kırbayır’ın kelepçeli görüntüsünü “Suçu: 43 yıl önce gözaltında kaybedildiğini devletin de kabul ettiği kardeşi Cemil Kırbayır’ın akıbetini sormak” diyerek paylaştı. Kayıp yakınları “Neden bu tahammülsüzlük, bu işkence?​” diye sordu.

NE OLMUŞTU?

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta buluşmasına düzenlenen polis saldırısında 23 kişi gözaltına alındı, ardından 46 kişiye 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet' suçlamasıyla dava açıldı. 1995'te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ablası Maside Ocak, kolluk görevlileri ve amiri hakkında suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık 'soruşturmaya yer olmadığına' karar verdi, İstanbul Sulh Ceza Hakimliği de itirazı kesin olarak reddetti. Ocak, kararı AYM'ye taşıdı.

Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, oy birliğiyle "Kötü muamele yasağının ihlal edildiği" iddiasının kabul edilemez olduğuna hükmetti. Ancak Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verildi. AYM ayrıca başvurucuya 13 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı. Karara karşı oy kullanan tek isim ise İçişleri Bakan Yardımcısı iken AYM üyeliğine atanan Muhterem İnce’ydi.

AYM, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis saldırısına ilişkin mayıs ayında bir hak ihlali kararı daha vermişti. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri'nin başvurusunda yüksek mahkeme toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetti.

Cumartesi Anneleri/İnsanları nisan ayının ilk haftasından bu yana her cumartesi yeniden Galatasaray Meydanı'na çıkmak istiyor ancak AYM’nin kararı Beyoğlu Kaymakamlığı’na tebliğ edilmesine rağmen Cumartesi Anneleri’nin eylemlerine 25 haftadır izin verilmiyor. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et