TGS 23. Olağan Genel Kurulu: "AKP’nin değişmeyen tek politikası basın özgürlüğünün yok edilmesi"
Türkiye Gazeteciler Sendikası 23. Olağan Genel Kurulu başladı. Genel Başkan Durmuş, AKP’nin 21 yıllık iktidarı boyunca değişmeyen tek politikasının basın özgürlüğünün yok edilmesi olduğunu söyledi.
Fotoğraf: Evrensel
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 23. Olağan Genel Kurulu İstanbul Cağaloğlu Basın Sarayı’nda başladı.
Kristal-İş, Sağlık-İş, Deriteks, Haber-Sen, Basın Konseyi ve Güvenlik-İş’ten temsilcilerin de konuk olarak katıldığı Genel Kurul'da, ilk olarak TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş konuşma yaptı.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRILAR
AKP’nin 21 yıllık iktidarı boyunca değişmeyen tek politikasının basın özgürlüğünün yok edilmesi olduğunu vurgulayan Durmuş, sadece 2022-2023 yılları arasında yaşanan basın özgürlüğü ihlallerini hatırlattı:
“50’ye yakın gazeteci tutuklandı. Şu anda cezaevlerinde 21 meslektaşımız özgürlüklerinden mahrum durumda. Özellikle gazetecilere yönelik operasyonlarda ortada bir suç yokken tutuklamalar gerçekleştirildi; deliller, suçlamalar sonradan üretildi. Diyarbakır’da tutuklanan 16 meslektaşımız tam 13 ay sonra hakim karşısına çıkabildi. Haziran ayında tutuklanan TELE 1 genel yayın yönetmeni 4 ay sonra hakim karşısına çıkacak. Mayıs ayında tutuklanan Dicle Müftüoğlu ve Sedat Yılmaz’ın aradan geçen 5 aya rağmen hâlâ iddianameleri dahi hazırlanmadı. Hakim karşısına çıktıkları ilk duruşmada serbest kalacakları bilindiği için iddianamelerin geç hazırlanmasından, duruşma gününün geç verilmesine kadar planlı bir cezalandırma sistemi uygulanıyor. Popüler isimlerin duruşmaları 3-4 aylık dilim içerisinde yapılırken, Kürt gazeteciler söz konusu olunca duruşma tarihleri 1 yılı geçiyor. Verilemeyecek olan ceza peşinen ödetiliyor.”
BİK’İN GAZETEMİZE AMBARGOSU
RTÜK ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla halkın habere ulaşma hakkının da ihlal edildiğine değinen Durmuş, “Basın İlan Kurumu hukuksuz bir biçimde 3 yıldır Evrensel gazetesine ilan vermezken, BirGün, Cumhuriyet gibi gazeteleri de sürekli para cezaları ile susturmaya çalışıyor” dedi.
Durmuş ayrıca internet medyasının basın yayın iş koluna dahil edilmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirseler de onların denetimi ve basın kartı alma koşulları konusunda büyük sorunlar olduğunu belirtti.
Sendikalaşma oranı en düşük sektörlerin içinde olan medya sektöründe son yıllarda yukarı doğru bir ivme olduğunu söyleyen Durmuş, “Bu kadar itibarsızlaştırılan, yok sayılan bir meslek grubuna kimse altın tepside bir şey sunmayacak” diye konuştu.
"TALEP OVP’NİN GERİ ÇEKİLMESİ OLMALI"
Gökhan Durmuş, Orta Vadeli Program (OVP) ile kıdem tazminatının ortadan kaldırılması başta olmak üzere işçi ve emekçilerin kazanımlarını ortadan kaldıracak düzenlemelere, artacak vergi yükü tehlikelerine dikkat çekti.
Yeni toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde hükümetin belirlediği tahmini enflasyon rakamlarının üzerinde bir zam yapılmasının engellenmeye çalışılacağını belirten Durmuş, “Biz sendikaların talebi orta vadeli planda düzeltmeler yapılması değil geri çekilmesi olmalıdır” dedi.
ÇOCUKLARA ÜCRETSİZ YEMEK
Eğitim öğretim yılının başlamasıyla gündemden düşmeyen, okullarda çocukların aç kalması, beslenme çantalarının boş kalmasına da konuşmasında dikkat çeken Durmuş, vergilerin saraylarda şatafatlı hayatlar sürmesi için değil çocukların sağlıklı beslenmesi, ücretsiz eğitim ve sağlık hizmeti için kullanılmasının talep edilmesi gerektiğini söyledi.
"KIDEM TAZMİNATI KIRMIZI ÇİZGİMİZ"
Kongre divanının seçilmesinin ardından konuşan Divan Başkanı Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “Geldiğimiz noktada çok büyük bir yoksulluk içindeyiz. İçinde bulunduğumuz sıkıntıları dile getirecek, neoliberal politikalara karşı çıkacak bizler, sendikalar varız” dedi. Irgat, OVP ile kıdem tazminatının "zorunlu tamamlayıcı emeklilik sistemine" dönüştürülmesine de değindi ve "Kıdem tazminatı kırmızı çizgimiz" dedi.
Kongre konuklarından OLEYİS Sendikası Genel Başkanı Cemal Bakırcı ise basının toplumun sesi olmaktan uzaklaştırıldığını ifade etti.
"TGS, GREV YAPABİLEN BİR SENDİKA HALİNE GELDİ"
Basın Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Eşmen de kongrede söz aldı. 53 yıldır TGS üyesi olduğunu belirten Eşmen, sendikada yeniden büyük bir hareketlilik olduğunu ve Sputnik grevinde 45 gazetecinin işsiz kalma pahasına direndiğini hatırlattı. Eşmen, “TGS son ataklarıyla ve yaptığı çalışmalarıyla, grev yapabilen bir sendika haline geldi” dedi. Eşmen, “Örgütlü olmadığınız zaman yoksunuz. Halkın haber alması ve gerçekleri öğrenmesi yerine holdinglerinin, kendilerinin çıkarlarını koyuyorlar” dedi.
Haber-Sen Genel Basın-Yayın, Eğitim, Sosyal ve Dış İlişkiler Sekreteri Banu Savaş da kongreyi selamladı ve “Birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Genel Kurul'da yarın yeni yönetimin belirlenmesi için oy kullanılacak. (İstanbul/EVRENSEL)