EMEP Milletvekili Bayhan, Trendyol işçilerinin taleplerini Meclis gündemine taşıdı
Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan sendikalaştıkları için işten atılan Trendyol Depo işçilerinin taleplerini meclis gündemine taşıdı.
İskender Bayhan | Fotoğraf: TBMM
Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, İstanbul'un Esenyurt ilçesindeki Trendyol Express Dağıtım Merkezi'nde çalışan işçilerin sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarılmasını Meclis gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bayhan, “2018- 2023 yılları arasında Trendyol firmasında 4857 sayılı Kanunun 25. Maddesi 2.fıkrası yoluyla işten çıkarılan işçi sayısı nedir? Aynı yıllar arasında tazminatsız olarak işten çıkarılan işçi sayısı kaçtır?” diye sordu.
“25/2 KEYFİ İŞTEN ÇIKARMALARIN ÖNÜNÜ AÇIYOR”
4857 sayılı İş Kanunun 25. maddesi 2.fıkrasına göre işten çıkarmanın son yıllarda patronların sıkça başvurduğu bir yol olduğuna vurgu yapan Bayhan şöyle sordu: “Aralarında 25/2’den işten çıkarılan sendika temsilcisi Emre Özdek’in de olduğu 54 Trendyol depo işçisinin hukuksuzca işten çıkarılmış olması Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?” Anayasa’da 51. ve 52. Maddeler ile güvence altına alınmış olan işçilerin sendikal hak ve özgürlüklerini engellemek, işçilerin birliğini ve örgütlenmesini dağıtmak için kullanılan bu işten çıkarma kodu için Bayhan, “patronlara anayasal suç işleme özgürlüğünü sağlıyor” ifadesini kullandı.
“İŞÇİLER DARP EDİLDİ, SÖZLÜ VE FİZİKSEL ŞİDDETE UĞRADI”
Trendyol’da çalışan işçilerin uzun çalışma saatleri, güvencesizlik, baskı ve denetime karşı Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) ve PTT-Sen’de örgütlendiğinin de altını çizen Bayhan, sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarılan 14 işçinin sürdürdüğü eylemlere yönelik polis şiddetine de dikkat çekti. “20 Eylül 2023 ve 26 Eylül 2023 tarihlerinde oturma eylemi yapan işçilere karşı kolluk güçleri; uyguladıkları sözlü ve fiziksel şiddet, ters kelepçe vb. işkence yöntemleri ile insanlık suçu işlemişler, ulusal ve uluslararası hukuku ihlal etmekten kaçınmamışlardır” ifadelerinde bulunan Bayhan, Bakan Işıkhan’ın Trendyol işçilerini darp eden emniyet yetkilileri ve idari amirler hakkında suç duyurusunda bulunarak soruşturma başlatılması için İçişleri Bakanlığı ile iletişime geçip geçmediğini sordu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yöneltilen soruların tamamı şu şekilde:
- 2018- 2023 yılları arasında Trendyol firmasında 4857 sayılı Kanunun 25. Maddesi 2.fıkrası yoluyla işten çıkarılan işçi sayısı nedir? Aynı yıllar arasında tazminatsız olarak işten çıkarılan işçi sayısı kaçtır?
- Aralarında 25/2’den işten çıkarılan sendika temsilcisi Emre Özdek’in de olduğu 54 Trendyol depo işçisinin hukuksuzca işten çıkarılmış olması Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
- İnsanca çalışma koşulları için anayasal hakkını kullanarak sendikalaşan Trendyol işçilerinin keyfi bir şekilde işten çıkarılmasının önünü açan 4857 sayılı Kanun Madde 25/2 işten çıkarma kodunun kullanımı Bakanlığınız tarafından denetlenmekte midir?
- Trendyol Esenyurt Depo’da uzun çalışma saatleri, mobbing, performans dayatması ve güvencesizlik gibi ağır çalışma koşullarına maruz bırakılan işçilerin “küçülmeye gidiyoruz” denilerek belli aralıklar ile işten çıkarılmış olması bilginiz dahilinde midir? Küçülme bahanesi ile işçilerin iş akdine son verilirken yeni iş ilanları açılması hukuksuz değil midir?
- Sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarılan Trendyol işçilerini darp eden emniyet yetkilileri ve idari amirler hakkında suç duyurusunda bulunarak soruşturma başlatılması için İçişleri Bakanlığı ile herhangi bir temasta bulunarak sürece müdahil olmayı düşünüyor musunuz?
- İşçilerin tazminat, kıdem ve ihbar haklarının ödenmeden işten çıkarılmaları ile ilgili olarak Bakanlığınızın bu mağduriyeti çözmek adına bir girişimi olmuş mudur?
- Anayasa tarafından güvence altına alınmış olan sendikalaşma hakkının gasp edildiğine karar verilen mahkeme sonuçları her geçen gün artarken engellemelere karşı mevcut yaptırımların uygulanıp uygulanmadığı Bakanlığınız tarafından takip ediliyor mu? Bu engellemelere karşı olan yasa ve yaptırımların caydırıcılığını artıracak yeni düzenlemeler için adım atmayı düşünüyor musunuz?
- Trendyol firmasının depo işçilerini haberleşme iş kolunda göstermesi gibi patronlar tarafından sıklıkla sendikalaşma hakkının engellenmesi için kullanılan iş kolu değişikliği taleplerinde Bakanlık tarafından yeterli incelemeler yapılıyor mu? Yanlış kaydedilen iş kolu nedeniyle engellenen sendikalaşma hakkını güvence altına alacak yasal düzenlemeler düşünülüyor mu?
- Sendikalaşma süreçlerinde Bakanlık tarafından yapılan yetki tespitlerinde, işverenlerin uzun süren mahkeme süreçlerini kötüye kullanarak yaptığı itirazlarla, işçilerin sendikalaşma hakkının fiili olarak engellenmesine dair yasal düzenlemeler yapmayı planlıyor musunuz? Uzun süren mahkeme süreçleri yüzünden yaşanan hak gasplarına karşı bir girişimde bulunulacak mıdır? Mahkeme süreçlerinde işverenlerin gerçekleştirdiği hak ihlallerine karşı yeterli denetim sağlanıyor mu?
(HABER MERKEZİ)