02 Ekim 2023 19:42

Yeşil Sol Parti Milletvekili Ömer Öcalan Meclis'te Kürtçe basın toplantısı düzenledi, tutanak tutuldu

Yeşil Sol Parti Milletvekili Ömer Öcalan Meclis'te Kürtçe basın toplantısı düzenledi, hakkında tutanak tutuldu.

Ömer Öcalan | Fotoğraf: MA

Paylaş

Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, TBMM’de 13 dakikalık Kütçe basın toplantısı düzenledi.

Ömer Öcalan, TBMM’de düzenlediği Kürtçe basın toplantısının ardından, "Bu konuşmayı Kürtçe yapmak zorundaydım." dedi.

TBMM Basın Bürosu, Meclis’te basın toplantılarının Türkçe dışında bir dille yapıldığı gerekçesiyle milletvekili hakkında tutanak tuttu.

İHD: ANADİL EN TEMEL İNSAN HAKKIDIR

İnsan Hakları Derneği (İHD) yaşananlara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, bu tutumun, tekçi bir zihniyetin ve bu zihniyete ait kültürün egemenliğinin devam ettirilmeye çalışıldığı siyasi ortamı ifade ettiği belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Türkçe dışında konuşulan diller Meclis tutanaklarında '…', '(x)' olarak geçmekte, alt metinde açıklama olarak ise '(x) bu bölümde hatip tarafından Türkçe olmayan kelimeler ifade edildi...' şeklinde yer verilmektedir. Aynı durum Mecliste yapılan basın açıklamalarında da sürdürülmektedir.

Bu durum, Türkiye’de eğitim, sosyal ve kültürel ortamda olduğu gibi TBMM’de hâlâ Kürtçenin varlığı kabul edilmediğini teyit etmektedir.

İHD, Kürt meselesi ile bağlantılı her konuyu aynı zamanda bir insan hakları sorunu olarak görmektedir. Raporlarında ve açıklamalarında; temel insan hakları belgelerinde yer alan hakların Kürtler tarafından kullanılmaya başlanıldığında, Kürt meselesinin çözümünün sağlanabileceğini ifade etmektedir.

Derneğimiz, bir insan hakları sorunu olan bu sorunun insan hakları hukukuna uygun bir şekilde; yasal, sosyal ve kültürel açıdan çözümünün sağlanmasının aciliyetini bir kez daha belirtmektedir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hatay'da depremlerdeki yıkımlarla ilgili ilk dava açıldı: İlke Apartmanı’nın yıkılmasıyla ilgili 5 kişi yargılanıyor

SONRAKİ HABER

Suç: haber yapmak, kaynaklarla görüşmek, çekim yapmak | Gazeteciler bu hafta da adliyede olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa