03 Ekim 2023 12:31

"Sağlıkta şiddet hekimleri tüketiyor"

Türkiye Psikiyatri Derneği'nden Dr. Deniz Deniz Özturan, sağlıkta şiddetin hekimleri tükettiğini belirterek “Çalışanların ruh sağlığı için ulusal çapta koruyucu bir eylem planı oluşturulmalı” dedi.

Fotoğraf: Nurettin Fidancan/DHA

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD), aynı gün yaşamına son veren üç genç hekimin ardından sağlık ve kamu otoritesine ‘Hekimleri koruyun’ çağrısı yaptı. Bu çağrıya dair konuştuğumuz TPD Krize Müdahale ve İntiharı Önleme Çalışma Birimi’nden Dr. Deniz Deniz Özturan, “Sağlık alanında artan her sorun hekimlerde ruhsal birer yük oluşturuyor. Ve tükenmişlik hissi altında hekimler gittikçe umutsuz hissediyorlar. Çalışanların ruh sağlığı için ulusal çapta koruyucu bir eylem planı oluşturulmalı” ifadelerini kullanarak TPD olarak sorumluluk almaya hazır olduklarını söyledi.

İntiharın tek boyutlu olmadığını, kişisel ve çevresel faktörlerle örülü olduğuna işaret eden Dr. Deniz Deniz Özturan “Şu an hekimlerin içinde bulunduğu çalışma alanları şiddetle örülü. Bunun yanı sıra hekimlerin yaşadığı çevresel sorunlar da ruhsal yük oluşturuyor. Bunu en açık haliyle hekimlerin bu ülkeden gitme isteğinde görüyoruz. Tüm bunlar birer risk faktörleri” dedi.

“KAYGIYLA ÇALIŞIYORLAR”

Hekimlik mesleğinin itibar kaybettiğine dikkat çeken Dr. Özturan “İtibar kaybının yanı sıra maddi ve manevi bir kayıp da söz konusu. Sağlık alanındaki büyük sorumluluk hekimlerin üzerine yükleniyor.  Evden tedirgin çıkıp işine giden sağlık çalışanlarında ‘Bugün başıma bir şey gelir mi?​’, ‘Biri bize şiddet uygular mı?​’ kaygısı stres kaynağı oluyor” dedi.

Dernek olarak meslek ortamındaki zorlukların azaltılması için çağrı yaptıklarını hatırlatan Dr. Özturan “Bunların başında şiddet geliyor. Çalışma alanlarımızda kendimizi güvende hissetmek istiyoruz. Güvende hissetmediğimiz zaman çözümsüz ve umutsuz hissediyoruz. Zaten intihar sürecinde en önemli duygu umutsuzluk hissidir. Bu hisler ortaya çıktığında hekimler de toplumun diğer bireyleri gibi bir psikiyatri uzmanına başvurmalıdır” diye konuştu.

“GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİLER”

Türkiye’deki sağlık sisteminden kaynaklı sorunların üstünün örtülerek, sorunların kaynağı olarak hekimlerin gösterilmesi ve ‘günah keçisi’ ilan edilmesinin hekimleri olumsuz etkileyip, tükettiğini dile getiren Dr. Özturan “Sağlık emekçileri pandemide bir yandan alkışlanırken bir yandan da şiddet gördü. Gerçek önlemlere ihtiyacımız var. Hekime destek sunan söylemlerin artırılması gerek. Çünkü hekimlerin de değer gördüğünü hissetmeye ihtiyaçları var. Sağlık emekçileri kendilerine vakit ayırmadan çalışmak zorunda kalıyorlar. Birbirleriyle temas kurmaya ihtiyaçları var. İdareciler de buna uygun hareket etmeli. Çalışan ruh sağlığı için önleyici ve koruyucu ilkelere uygun ulusal çapta bir eylem planı oluşturulmalı.  TPD olarak biz sorumluluk almaya hazırız” dedi.

“SAĞLIKTA ŞİDDET ÖNLENMELİ”

TPD’nin hızla atılmasını istediği adımlar:

  • Ruhsal yük oluşturan çevresel sorunların ve sağlıkta şiddetin önlenmesi.
  • Meslek ortamında ruhsal zorluğa neden olan zorlukların azaltılması,
  • İş yükünün insani ve tıbbi gerçeklere göre planlanması.
  • Liyakat temelli idari yapılanma oluşturulması.
  • İş yükü azaltılarak sağlıkçıların kendilerine zaman da ayırabildikleri çalışma ortamlarının yaratılması Emeklerinin karşılığını alabildikleri, gelecek ve geçinme kaygısı yaşamayacakları güvenceli bir maaş sağlanması
  • Çalışan ruh sağlığı için önleyici ve koruyucu ilkelere uygun ulusal çapta bir eylem planı oluşturulması,
  • Başta Türk Tabipleri Birliği olmak üzere bu konuda sendika ve hekim meslek derneklerinden görüş alınması.”
ÖNCEKİ HABER

Kocaeli ve Antep’te İSO 500’e giren şirketler kârını nasıl katladı? | Gündem Özel

SONRAKİ HABER

22 özel okula diğer teşviklerin yanı sıra 92 milyon lira kıyak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa