03 Ekim 2023 14:51

“Canlanıyor” denen Hatay Uzun Çarşı su baskınları ve güvenlik sorunu ile boğuşuyor

Yoğun yağışla sular altında kalan Antakya’daki tarihi Uzun Çarşı esnafı ne hükümetten ne de yerel yönetimlerden yeterli desteği bulduklarını belirtti. Esnafın en büyük sorunlardan biri de güvenlik.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Hatay

Hatay’ın Antakya Merkez İlçesi’nde bulunan tarihi Uzun Çarşı’da esnaf yeniden ayağa kalkmaya çalışırken ne merkezi hükümetten ne de yerel yönetimlerden yeterli desteği bulduklarını anlattı. Yoğun yağışla sular altında kalan çarşıda esnafın aktardığına göre en büyük sorunlardan biri de güvenlik.

Geçtiğimiz aylarda sağlam kalan dükkanların açılmaya başlanması ile “Antakya ayağa kalkıyor” denmesine rağmen Uzun Çarşı’nın içerisinde yer alan işyerlerinin birçoğu halen yıkıntılar arasında. Ticaretin kalbi olarak bilinen Uzun Çarşı bugünlerde güvenlik ve yağmur sorunu ile boğuşuyor.

“‘BU MEMLEKETİ AYAĞA KALDIRALIM’ DİYEREK KALDIK”

Hatay Valiliği koordinasyonu ile sadece gıda ürünleri hizmeti vermek üzere Honda Kavşağı Kuzeytepe’de Prefabrik Uzun Çarşı Dayanışma Projesi yapıldı. Diğer dükkanlardan sağlam olanları kendi yerlerini açmaya başladı. Çarşının sokaklarını yağmurdan koruyan üst örtü, yenisi yapılacağı söylenerek söküldü. Ancak aylardır yenisi yapılmadı. Şiddetli yağmurların başlaması ile üstü açık kalan sokakları ve dükkanları su bastı, esnafın ürünleri zarar gördü. 40 yıldır esnaflık yapan Metin Hüseyinoğlu, “Antakya sözde ayağa kalkmaya çalışıyor. Başka yere gitme imkanımız olmasına rağmen bu memleketi ayağa kaldıralım diye kaldık. Ama maalesef biz ayağa kalkmak istedikçe birileri üstümüze çökmeye çalışıyor. Bakın ‘Çarşı ayağa kalktı’ deniliyor ama ürünlerimiz sular altında. Biz Antakya’dan ne olursa olsun gitmeyeceğiz” dedi.

“BEKÇİ YA DA POLİS GÖREVLENDİRİLMİYOR”

Çarşıda güvenlik sorununu da çözülmesi gereken ciddi bir sorun olarak ortada durduğunu anlatan Hüseyinoğlu, “Güpegündüz dükkanların duvarları delinerek içeri giriliyor, hırsızlık yapılıyor. Bekçi ya da polis görevlendirilmiyor. Akşam buraya gelin. İstediğiniz dükkanı boşaltın gidin. Gece yarısı bile uykularımız kaçıyor. Gelip burayı tavaf edip gidiyoruz. Güvenlik sorunumuz var. Yetim bırakıldık. Esnaf olarak ayağa kalkmaya çalışıyoruz. Ama karşılığını alamıyoruz. Biz ne yapalım? Tüm malımız defalarca çalındı. Şuraya bir tane bekçi konsa en azından bir caydırıcılığı olur. Kameramız, güvenliğimiz, hiçbir şeyimiz yok. ” dedi.

Hatay Valisi’nden milletvekillerine ve Belediye başkanına gelen herkesin vaatlerde bulunduğunu ifade eden Hüseyinoğlu, “Buranın üstünün kapatılacağına dair bize söz verildi. Lakin malumunuz her şey ortada. Bu malları da borçla aldık ama bu mala bile sahip çıkamadık” diyerek sorunların çözülmesi için yetkililerden harekete geçmesini istediklerini anlattı.

ÖNCEKİ HABER

Tarım işçilerini taşıyan minibüs kanala devrildi: 3'ü ağır 10 yaralı

SONRAKİ HABER

Agrobay işçileri Ankara’da: Patronlar yüzünden işçilerin yüzde 14 sendikalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa