Geri ödenmeyen ilaçlarda fark ikiye katlandı
CHP Milletvekili Gamze Taşçıer geri ödenmeyen ilaçlar için 2019’da her 100 liradan 7,1’i harcanırken bu oranın 2022’de 10,8’e çıktığını söyleyip durumun 2023’te daha vahim noktalara geleceğini söyledi
Fotoğraf: Özgür Gültekin/Evrensel
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Ecz. Gamze Taşçıer geri ödenmeyen ilaçlara dair açıklama yaptı. Taşçıer, geri ödenmeyen ilaçlar için 2019’da her 100 liradan 7,1’i harcanırken bu oranın 2022’de 10,8’e çıktığını söyleyip durumun 2023’te daha vahim noktalara geleceğini ifade etti.
Yazılı açıklama yapan Taşçıer, “Durum 2023’te çok daha vahim noktalara gelecek. Geri ödenmeyen ilaçlar için 2019’da her 100 liradan 7,1’i harcanırken, bu oran 2022’de 10,8’e çıkmış. Yani geçtiğimiz yıl, geri ödenmeyen ilaçlar için vatandaşın kendi cebinden yaptığı ilaç harcaması 11,8 milyar liraya yükselmiş oluyor. 2021’de bu miktar 6,22 milyar liraydı. 2019’dan bu yana yüzde 300’lük bir artış var. Bu yılın bitimiyle birlikte vaziyetin çok daha vahim bir hal aldığını göreceğiz. Bunlar geri ödenmeyen ilaçlar için harcamalardır ki geri ödeme listesinde olmasa da alabilenlerin cebinden çıkan parayı gösteriyor. Ama vatandaşın cepten yaptığı harcama bununla sınırlı değil. Geri ödenenlerde çıkan fiyat farkları var ki bunlar günden güne artıyor” dedi.
“SGK’NIN PAYI AZALIRKEN VATANDAŞINKİ ARTIYOR”
Geri ödenen ilaçlarda SGK’nın ödediği tutarların düşürülmeye devam ettiğini ifade eden CHP’li Taşçıer, “Ağustos ayında alınan kararla birlikte, hesaplama sistematiği de değiştirildi ve cepten yapılan harcamalar daha da arttı. Reçetenizde hangi ilaç yazarsa yazsın, SGK ucuz olan eşdeğeri varsa fiyat olarak onu baz alıp üzerine %10 ekliyordu ve kalan tutarı siz ödüyordunuz. Bu ilk zamanlarda yüzde 30’lardaydı ama SGK bunu yüzde 5’e kadar düşürdü. Yani vatandaşın ödeyeceği tutarlar artırıldı. Üstüne üstlük vatandaş hastanenin kapısından girer girmez ‘muayene katılım payı’ gibi çeşitli adlarla ondan fazla kalemde yine kendi cebinden ödeme yapıyor. Yakında bankalardan ilaç harcamaları için kredi kampanyaları duyarsak kimse şaşırmasın” diye anlattı.
“EKONOMİK KRİZ HALK SAĞLIĞINA TEHDİT”
Yaşanan ekonomik krizin halkın sağlığını tehdit ettiğini sözlerine ekleyen Taşçıer şöyle konuştu. “Vatandaşlar zaten birçok ilacın bulunamaz hale gelmesiyle ilaçlarına erişimde sorun yaşarken, bir yandan da Erdoğan’ın bilinçli çıkardığı ekonomik kriz nedeniyle ücretlerini ödeyemez hale gelerek ilaca ulaşamıyor. Bu durum çok açık bir halk sağlığı tehdidi yaratıyor. Bu hem doğrudan doğruya vatandaşlarımızın sağlıklarından, hatta belki hayatlarından olmalarına neden oluyor, hem de dolaylı olarak sağlık sistemimiz üzerindeki yükü artırıyor. Yani Devlet bir yandan ilaç ücretini karşılamaktan imtina ederken, diğer yandan vatandaşların sağlıklarını yitirmeleriyle birlikte aslında daha çok harcama yapmak durumunda kaldığı bir durumu da yaratmış oluşuyor. Bunun adı plansızlık, öngörüsüzlük, iş bilmezliktir.”(Ankara/EVRENSEL)