05 Ekim 2023 17:13

Yeşil Sol Partili Hatimoğulları: Deprem bölgesinde yurttaşlara ücretsiz konut sağlanmalı

Hatay’daki yağışta, depremzedelerin konteynerlerine, çadırlarına, hastaneyi su bastığını hatırlatan Yeşil Sol Parti Milletvekili Tülay Hatimoğulları "Depremzedelere ücretsiz konut sağlanmalı" dedi.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Depremin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen barınma ve alt yapı sorunlarının çözülmediğim Hatay'da 1 Ekim gecesi etkili olan yoğun yağışın ardından AFAD’a bağlı konteyner kentleri, şehir içindeki çadırları ve şehirde kurulan sahra hastanesini su bastı. Tarihi Uzun Çarşı’ da yağış nedeni ile malları zarar gören esnaf suyu kendi imkanları ile tahliye etmeye çalıştı.

Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, depremzedelerin bir türlü giderilmeyen acil barınma sorunu hakkında açıklamalarda bulundu. Yaşanan trajedinin ilk olmadığını ifade eden Hatimoğulları; buna rağmen neden hiçbir önlem alınmadığını sordu. Depremin ardından kentte kurulan Sahra Hastanesini ve Defne Devlet Hastanesini de su bastığını dile getiren Hatimoğulları, daha önce de yağan yaz yağmurlarında sular altında kaldığını hatırlatarak geçen iki aylık süreye rağmen Defne Devlet Hastanesi’nin bakım ve onarımının yapılmadığını ifade etti.  Üniversiteliler için hazırlanan çadır yurtlarının da sular altında kaldığına değinen Tülay Hatimoğulları; her yağmur yağışında elektrikleri kesilen ya da elektrik kaçağı endişesi yaşayan Hataylıların, kışa bu koşullar altında hazırlıksız bir şekilde girdiğini vurguladı.

“SU BASAN MEKANLARDA KALAN ÖĞRENCİLER, ERTESİ GÜN OKULUNA GİDEMEDİ”

Hatimoğulları; “Henüz okullar açılalı birkaç hafta oldu, acil çözüm bekleyen sorunların çözümü için de hiçbir adım atılmadı. Okulların açılacağı tarih çok önceden belli iken yine yeterli hazırlık yapılmadı. Deprem mağduriyetini iliklerine kadar hisseden Hataylılar eğitimde de mağduriyet yaşıyorlar. Öğrencilerin nasıl koşullarda eğitim göreceği, okula nasıl gideceği, okulların hasar durumları, eğitim emekçilerinin barınmaları ile ilgili belirsizlikler çözüme kavuşturulmadan yeni eğitim-öğretim dönemine başlandı” diyerek Eğitim Sen Hatay Şubesi’nin öğrencilerin ve eğitim emekçilerine ücretsiz ulaşım ve barınma, piskososyal destek, öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek, eğitim desteği ödemesi gibi taleplerinin dikkate alınmasını istedi.

“DEPREMZEDELERE ÜCRETSİZ KALICI KONUT SAĞLANMALI”

Tülay Hatimoğulları; “Deprem bölgesindeki tüm kentlerde; özellikle Maraş, Adıyaman, Malatya ve Hatay için başta su olmak üzere temel ihtiyaçların çoğu yeterince karşılanmamakla birlikte barınma ihtiyacı en önemli sorun olarak karşımızda durmaktadır.” ifadelerini kullandı. İzmir Bayraklı Geçici Konaklama Merkezinde konteynerlere yerleştirilen depremzedelerin konaklama merkezinden çıkartılmak istenmesine dikkat çeken Hatimoğulları, geçen hafta kendilerine konteynerlerden çıkmaları için süre verilen çeşitli illerden buraya yerleştirilen depremzedelerin sorununun çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yandaş sermayeye bütçe dağıtılırken, depremzede yurttaşa barınma koşullarını sağlamamanın politik bir tercih olduğunu dile getiren Hatimoğulları, “Bizler biliyoruz ki 21 yıldır AKP iktidarı tercihini yurttaştan yana değil sermayedardan yana kullanıyor. Evleri, işyerleri yıkılan yurttaşların tekrar borçlandırılarak onlarca yıl sonra kendi evlerini, işyerlerini tekrar satın almaları formülü yerine deprem mağduru yurttaşların bu ihtiyaçları ücretsiz olarak karşılanması gerekir. Maddi ve manevi olarak deprem yıkıntıları altında kalan yurttaşların omuzlarındaki yük azaltılarak, konutlarına, işyerlerine ücretsiz olarak sahip olmaları sağlanmalı” dedi.

“YENİDEN İNŞAYA YURTTAŞLAR DAHİL EDİLMELİ”

Tülay Hatimoğulları; Şehir Plancıları Odasından “Kurum görüşleri, detaylı analizler gibi planlama çalışmasına altlık olacak veriler olmaksızın yapılan yer seçimleriyle yeni afetlere zemin hazırlanabilir” görüşü esas alınarak kentlerin yeniden inşasının planlanması gerektiğini aktardı. Bu planlama için şunların hayata geçirilmesini istedi;

  • “Bölgede yeniden inşa sürecine başlamadan önce büyük yıkımların gerçekleştiği illerde bulunmayan yerbilimsel etütler (mikrobölgeleme etütleri, jeolojik-jeoteknik etütler) yapılmalı, yıkım yaşayan kentlerimizde ulaşım, içme suyu, kanalizasyon, enerji, haberleşme gibi mevcut teknik altyapının ve deprem toplanma alanı gibi afetle ilgili donatı eksikliklerinin durumu ortaya çıkarılmalı;
  • Şehirlerin yeniden imarı sürecinde yapılacak olan planların bütüncül bir afet önleme politikasını içinde barındırması sağlanmalı;
  • Kentlerin tarihsel bölgelerinin koruma ilkeleri çerçevesinde onarımı ve kentin bütünü ile entegre olacak şekilde planlanmalı;
  • Depremzede yurttaşların yeniden inşa sürecinde mutlak şartla istek ve arzularının planlama sürecine dahil edilmeli;
  • Depremden etkilenen kentlerin üst ve alt ölçekli plan revizyonları, imar uygulamaları ve korunmaları sürecinde ilgili meslek odalarının bilimsel desteği alınmalı ve Japonya’da kullanılan sismik izolasyon sistemi ve raylı temel sistemi adı verilen mühendislik teknikleri üzerine çalışılmalıdır.” (Adana/EVRENSEL)

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

‘Edebiyatın 100 Yıllık Tanıklığı’ semineri Kadıköy’de

SONRAKİ HABER

Açık daha da büyüyecek, fatura yine halka kesilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa