07 Ekim 2023 04:32

Arçelik işçisi: Vergi kesintileri ile ücretimiz eriyor

OSB’de Arçelik’e iş yapan fabrikalarda vergi kesintileri bizim kadar olmuyor. İşin gerçeği buradan çıkıp yan fabrikalara mı girsek diye kendi aramızda konuşuyoruz.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Arçelik BMİ işçisi
Ankara

Merhaba Evrensel okurları. Ben Arçelik bulaşık makinesi işletmesinde (BMİ) çalışıyorum. Sözleşme görüşmeleri başladı, sonuçlanmasına daha uzun bir vakit var gibi görünüyor. En azından anlaşma sağlanana kadar aylık 5 bin liralarımızı vermelerini bekliyoruz. Biz Arçelik işçilerinin en çok belini büken vergi yükleri oluyor. Geçen ay maaşımız 14 bine yakın yattı. Asgari ücretle olan fark giderek kapanıyor. Kuş kadar ücretimiz kaldı. OSB’de Arçelik’e iş yapan fabrikalarda vergi kesintileri bizim kadar olmuyor. İşin gerçeği buradan çıkıp yan fabrikalara mı girsek diye kendi aramızda konuşuyoruz.

"ÇOCUĞUM BESLENMESİNİ ÇIKARMAYA UTANIYOR"

Bu devirde geçinmek hepimizin en büyük derdi, benim iki çocuğum var. Okullar açıldığından beri halimiz daha da kötüye gidiyor. Çocuklarımdan biri okuyor. Çocuğumun yanına annesi beslenme koyuyor ama o “Okulda çıkarmaya utanıyorum baba” diyor. Benim çocuğum da haklı, bir şey diyemiyorum. Bir kaşarlı tost 40 lira, bir ayran 20 lira olunca da ben “Bugün de kantinden ye” diyemiyorum. Bir arkadaşım “Kızımı Sincan merkeze bile götürmeye çekiniyorum. İncik boncuk gördü mü dayanamıyor. Ben de o her dükkana girdiğinde işte şimdi battık diyorum” diyor. Ailecek dışarı çıkmak bile böyle geriyor bizi.

"ŞÜKRET DİYECEĞİNİZE HAKKIMIZI VERİN"

Bu aralar halka arz gündemde. Ben haram olduğunu düşünerek hiç girmedim o işlere. Çocuklarımı böyle okuttum. Artık ne doğru ne yanlış orasını da pek bilemiyorum gerçi. Hani camilere gidince şükredin diye vaaz veriyorlar ya. Ben de gittiğimde denk geliyorum o vaazlara. Sen al da asgari ücreti sen şükret diyesi geliyor insanın. Kendi aldıkları maaşla asgari ücretle geçinene akıl veriyorlar. Biz şükredeceğimize hakkımız olanı versinler. Ben en basitinden kendi ürettiğimden hesaplıyorum 1200 lira olan bir bulaşık makinesi 12 binleri görünce patronun ne kadar zenginleştiğini görüyorum. Onların paraları hiç azalmıyor.

ÖNCEKİ HABER

Mücadelenin önündeki duvar: İşçiler arasında güvensizlik

SONRAKİ HABER

ÇHD: Cezaevlerinde tecrit yoğunlaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa