Meclis’e gelen Hataylı depremzedeler: Yıkıntıların arasında yaşam mücadelesi veriyoruz
Yaşadıkları sorunlara ilişkin topladıkları imzalarla Meclis’e gelen Hataylı depremzedeler “Biz sorunlarımızın yok sayılmasına, görmezden gelinmesine sessiz kalmayacağız” dedi.
Fotoğraf: Yaşam Meclisleri
Depremin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen temel ihtiyaçları hâlâ giderilmeyen Hataylılar, yaşadıkları sorunlara ilişkin topladıkları imzalarla Meclis’e geldi. Açıklamada, “Biz sorunlarımızın yok sayılmasına, görmezden gelinmesine sessiz kalmayacağız. Onlar Hatay’a gelmedi, sorunlarımızı görmedi, bizim sesimize kulak vermedi; biz geldik. Hatay’ı görün, bu sesi duyun” denildi.
Yapılan açıklamaya EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk; sendika ve sivil toplum örgütleri katıldı. Açıklamada, “Hatay sekiz aydır enkaz altında. Biz Hataylılar da yıkıntıların üstünde kendi ellerimizle yaşama tutunmaya, yaşamı yeniden kurmaya çalışıyoruz. Ama bunu dişimizle, tırnağımızla ve dayanışmamızla yapıyoruz. 8 aydır bu yaşam mücadelesinde devleti yanımızda göremiyoruz” denildi.
Depremin üstünden 8 ay geçmesine rağmen hâlâ enkazlardan cenazelerin çıktığı ifade edilen açıklamada, “Enkaz altındayız! Asbestli toz altındayız! Çadır ve konteynerlarımız su akıtıyor, yağmur altındayız! Şiddetli bir yağmurda hasarlı binaların kendiliğinden yıkıldığı oluyor. Hafriyat kamyonları sık sık kaza yapıyor. Bozuk yollarda çocuklarımız araçların altında kalıyor. Her gün ölümle burun buruna yaşıyoruz.Koca bir kent depremden bu yana kaderine terk edildi. Onbinlerce canımızı yitirdik, sağ kalanlarımıza da devlet ölü muamelesi yapıyor. Ama ölümüzü de görmüyor. AFAD’ın çadır alanında biri öldüğünde cesedi üç gün bekleyebiliyor. Yüz binlerce Hataylının bugün bir evi yok. Evlerinin nasıl ve ne zaman yapılacağına dair net bir bilgisi yok. Ama yıkılmış binalarının kredi taksitini ödeyenler var. Bir gün otelde kaldığı için kira yardımı kesilenler var. Ne çadır ne konteynır verilmeden ortada bırakılanlar var. Belirsizlikten bıkıp ağır hasarlı binalarını onarıp içine girenler var. Şehri terk edip bir daha dönmeyenler var” denildi.
“YETERLİ OKUL, HASTANE YOK”
Altyapının tahrip olduğu belirtilen açıklamada şöyle ifade edildi: “Şebeke suyuna kanalizasyon karışıyor, temiz içme ve kullanma suyumuz yok. Sık sık elektrikler gidiyor. Çocuklarımızın rahatlıkla okula gidebileceği yol yok, toplu taşıma yok, bir araya gelebileceğimiz sosyal alanlar yok.
Okullar açıldı. Milli Eğitim Bakanlığı sanki olağanüstü bir durum yokmuş gibi davranıyor. Ama yeterli okul yok. Kayıp zamanın telafisi için telafi eğitimi yok. Çocuklarımıza ücretsiz servis yok, bir öğün ücretsiz yemek yok. Yeterli hastane yok, yeterli okul yok, çalışmak isteyen eğitim ve sağlık emekçilerine yetecek asgari yaşam koşulları yok.
Kentin üstünü kaplayan, geleceğimizi tehdit eden asbest yüklü toz bulutları var. Yarılmış yollar, patlamış su boruları, elektrik kesintileri, trafik kazaları, iş kazaları var. Sosyal hayat yok, yeterli psikososyal destek yok, uyuşturucu kullanımında ve intihar vakalarında artış var.”
“BU SESİ DUYUN”
Hatay halkının yaşama tutunmaktan, devlete sorumluluklarını hatırlatmaktan ve haklarını istemekten vazgeçmeyeceği ifade edilen açıklamada, “ Yaşama inancımız var, dayanışmamız var, insanca bir yaşam için mücadelemiz var. İşte o yüzden buradayız. Biz sorunlarımızın yok sayılmasına, görmezden gelinmesine sessiz kalmayacağız. Onlar Hatay’a gelmedi, sorunlarımızı görmedi, bizim sesimize kulak vermedi; biz geldik. Hatay’ı görün, bu sesi duyun” denildi.
Açıklamada depremzedelerin 8 acil talebi şöyle sıralandı:
- Hatay’da ikamet eden ve kamu hizmetinde çalışmak üzere ataması yapılan herkesin sağlıklı koşullarda barınması kamu eliyle güvence altına alınsın. Evi yıkılanlar için yapılan yeni evler bedelsiz olarak inşa edilsin.
- Deprem bölgesinde yaşayıp gelirini kaybeden ya da halihazırda gelir sahibi olmayan herkese asgari geçim ücreti bağlansın. Kredi, kredi kartı, KYK ve vergi borçları silinsin!
- İş arayan herkese yaşamın sürdürülmesi ve kentin yeniden inşası sürecinde çıkan iş imkanlarında öncelik verilerek güvenceli istihdam sağlansın!
- Kentte ikamet eden herkes sağlık güvenceli sayılsın. Koruyucu sağlık hizmetleri sağlansın!
- Okul binalarının amaç dışı kullanımı son bulsun, hasarlı okullar onarılsın. Eğitim emekçilerine ve öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek sağlansın!
- Her konuta/kişiye temel yaşamsal ihtiyacını sağlayacak enerji, su, internet ve telefon ücretsiz sağlansın. Hanelerin elektrik-su-doğalgaz, telefon, internet faturaları silinsin!
- Esnafın vergi, BAĞ-KUR, SSK borçlarının ertelenme süresi uzatılsın!
- Deprem bölgelerinde kadınların, LGBTİ+’ların başta barınma, sağlık olmak üzere en temel hizmetlere erişimi sağlansın. Yaşadıkları hak ihlallerine karşı başvurabilecekleri merkezlerin sayısı arttırılsın!
"HATAY'A ÖZEL BİR POLİTİKA UYGULANIYOR"
Açıklamanın ardından konuşan Yeşil ve Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, iktidarın Hatay'a yönelik özel bir politika yürüttüğünü belirterek, "Taş üstüne taş konmuş değil. Hatay'a belli ki özel bir politika uygulanıyor. Depremezedelerin ihtiyaçlarını Ankara duymak zorunda. Konteynerlerda yangın çıkıyor. Çadırları su basıyor. Antakya'da demografik yapı değiştirilmek isteniyor. Arap Alevileri sürülmek isteniyor. Kamunun Hatay'la ilgili projesinin ne olduğunu açıklaması gerekir. Arkadaşlarımızın taleplerini Meclis başkanlığına beraber sunacağız. Hep birlikte Hatay’ın sesi olalım" ifadelerini kullandı.
“ENKAZ ALTINDA KALAN MECLİS'TİR”
Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk, “8 aydır mücadele ederek Hatay'da hayata tutunduklarını ifade etti. Merttürk, 8 aydır Hatay'da devlet yok. 8 ay geçti. En temel haklarımız hayata geçmedi. Onlar Hatay'a bakınca rant görüyorlar, biz kurulacak yeni bir yaşam görüyoruz. Enkaz altında kalan aynı zamanda Ankara’dır, Meclis’tir. Araştırma önergeleri AKP-MHP oylarıyla reddedildi. Bizler diyoruz ki, insan canını hiçe sayan iktidara rağmen Hatay'ı hep birlikte inşa edeceğiz. Hatay'ı da tüm ülkeyi de yeniden kuracağız" dedi.
“HATAY HALKINA BARINMA HAKKINI VERMEYENLER PATRONLARA İHALE VERİYOR”
EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, muhalefet partilerinin verdiği önergelerin reddedildiğini belirterek, "AKP-MHP iktidarı gerekeni yapıyor dediler. Göz göre göre yalan söylediler. Bizim gerçekliğimizi yalanlarla kapatmaya çalışıyorlar. İzin vermeyeceğiz. Hatay halkına barınma hakkını vermeyenler patronlara ihale veriyor, eğitim hakkı vermeyenler protokollerle çocukları tarikatlara teslim ediyor. Bu sesi büyütmeye devam edeceğiz. Duymayan Meclis duysun, yaptık dediklerinizi yapmadıklarınızı ortaya koyacaklar" diye konuştu.
Açıklamanın ardından acil taleplerin karşılanması için Hatay’da toplanan imzalar Meclis’e sunuldu. (Ankara/EVRENSEL)