Uluslararası basın örgütlerinden Türkiye’ye 'basın özgürlüğü' ziyareti
Uluslararası Ortak Basın Özgürlüğü Misyonu Türkiye'de ziyaretlerde bulundu, gazetecilerin yaşadığı sorunlara ve taleplerine dikkat çekti.
Fotoğraf: Pixabay
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) öncülüğünde oluşturulan Uluslararası Ortak Basın Özgürlüğü Misyonu 2-5 Ekim tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve Diyarbakır’da bir dizi ziyaretlerde bulundu. RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, son 5 yıldır olduğu gibi basın özgürlüğü konusunda yaşanan sorunlarla ilgili görüşme talep ettikleri hükümet yetkilileri ve kamu kurumlarının kendilerine randevu vermediğini söyledi. CPJ Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret de Türkiye’deki basın özgürlüğü sorunlarının kronik bir şekilde devam ettiğini belirtti.
Basın toplantısında Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Somlyai, Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT) Türkiye Araştırmacısı Özge Çakır ziyaretlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Toplantıya Dicle Fırat Gazeteciler Cemiyeti Eş Başkanı Serdar Altan’ın yanı sıra çok sayıda gazeteci de katıldı.
HÜKÜMETLE GÖRÜŞME TALEPLERİ SONUÇSUZ
MLSA’dan Deniz Tekin’in haberine göre; Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, son 5 yılda olduğu gibi bu yılda iktidar, hükümet yetkilileri ve kamu kurumlarının yöneticileriyle görüşme taleplerinin sonuçsuz kaldığını söyledi. Basın özgürlüğü konusunda yaşanan sorunların çözümü konusunda iktidardan bir beklentilerinin de olmadığını sözlerine ekledi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) ile verimli bir toplantı gerçekleştirdikleri ni aktaran Önderoğlu, medya özgürlüğü konusunda dile getirdikleri sorunların mahkemedeki iş yoğunluğundan etkilendiğini gördüklerini ifade etti.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALLERİ MÜZESİ
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret ise yaptıkları ziyaretin esas amacı ve muhatabının iktidar olduğunu ancak iktidar kurumları ve partisinin genel olarak kendileriyle görüşmeyi tercih etmediğini söyledi. Toplantılarda gündeme getirmek istediği sorunların çetrefilli ve kronik sorunlar olduğunu aktaran Öğret, “Türkiye adeta bir basın özgürlüğü ihlalleri müzesi. Basın özgürlüğüyle ilgili neredeyse her sorun ülkemizde mevcut” dedi.
Öğret, “Basın özgürlüğü sorunları kronik bir şekilde devam ediyor. Bazen kimisi öne çıkıyor bazen kimisi daha geriye düşüyor. Ama şu sorunu çözdük hallettik diyebileceğiz bir örnek şu ana kadar olmadı” dedi. Tutuklanan ya da serbest bırakılan gazetecilerin iddianamelerine baktıklarında “delilsiz iddianameler” gördüklerini belirterek, bu nedenle çok sayıda gazetecinin yargısal tacize maruz kaldığını söyledi. Öğret, tutuklanan gazetecilerin haber materyallerinin yıllarca verilmediğini ifade etti.
"GAZETECİLER MESLEKLERİNİ SÜRDÜREMEZ HALDE"
Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT) Türkiye Araştırmacısı Özge Çakır-Somlyai, sık sık karşılaştıkları basın özgürlüğü sorunlarından birinin gazetecilerin haklarının ihlal edilmesi, mesleklerini sürdüremez hale getirilmesi olduğunu belirterek, bunun kamuoyunun bilgiye erişme hakkını doğrudan etkileyen bir sorun da olduğunu söyledi. Vize soru ve engellinin gazetecileri nasıl etkilediğini gazetecilerle yaptığı görüşmelerde daha iyi gözlemlediklerini kaydetti.
Kadın gazetecilerin ve Kürt gazetecilerin sahada çalışırken karşılaştıkları sorunların aslında Türkiye’de yaşanan sistem sorununun bir yansıması olduğunu izlenimini edindiklerini aktardı. Kadın gazetecilerin, sahada çalışırken basın kartının olmaması nedeniyle hedef gösterilme oranının erkek gazetecilere göre daha yüksek olduğunu söylediğini ifade etti.
KRONİK SORUNLAR SÜRÜYOR
Meslek örgütü temsilcilerinin Türkiye’ye dair dikkat çektiği diğer önemli sorunlar ise şöyle oldu:
- Temsilciler dezenformasyon yasasının Maraş’ta yaşanan depremler sonrasında gazetecilere karşı çok yoğun bir şekilde kullanıldığını iktidar temsilcilerine anlatmak istediklerini ancak bunun mümkün olmadığını söyledi.
- Basın kartı uygulamasının bir sorun olarak varlığını sürdürdüğünü belirten uluslararası meslek örgütleri Gazeteci Merdan Yanardağ davasını izlerken bu sorunu yerinde net olarak tespit ettiklerini aktardı.
(MEDYA SERVİSİ)