EŞİK: Meclis ziyaretimizden rahatsız olanlar, yeniden daha güçlü geleceğiz
EŞİK kadınların 3 Ekim’de Meclis’e gitmelerinden rahatsız olanların olduğunu ifade ederek; “Ziyaretimizden rahatsız olanlara hatırlatıyoruz: Yeniden daha güçlü geleceğiz” dedi.
Fotoğraf: CHP Basın Birimi
Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) 3 Ekim 2023 Salı günü, kadın milletvekilleriyle birlikte “Eşitlik ve özgürlükten vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz” diyerek Meclis ziyareti sonrası . AKP Kadın Kolları Genel Başkanı Ayşe Keşir ve iktidar yanlısı medyanın rahatsız olduğunu belirterek; “Meclis ziyaretimizden rahatsız olanlara tekrar hatırlatıyoruz: Yeniden geleceğiz ve daha güçlü geleceğiz” dedi.
Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun açıklaması şöyle
"Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK gönüllüleri olarak, 3 Ekim 2023 Salı günü, kadın milletvekilleriyle birlikte “Eşitlik ve özgürlükten vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz” diyerek Meclis’i açtık. Kadınların sesi ve sözü gün boyunca TBMM Basın Odası’nda, bahçesinde, Genel Kurul’unda ve Meclis localarında yankılandı. Haklarımıza yönelik giderek artan saldırılar konusunda kaygılarımızı ve taleplerimizi dile getirmeye çalıştık. Haklarımıza saldırılara son verilinceye kadar da gözümüz mecliste olacak, yeniden daha güçlü geleceğiz.
Ülkenin her yerinden EŞİK çağrısıyla buluşan kadınlar, muhalefet partilerinden kadın vekillerle birlikte TBMM Basın Odası’nda basın toplantısı yaptılar. Basın toplantısına çok sayıda milletvekili katıldı. CHP adına Grup Başkanvekili Burcu Köksal, EMEP adına Sevda Karaca, TİP adına Sera Kadıgil ve YSP adına Adalet Kaya söz alarak kadın ve LGBTİ+’ların temel insan haklarına topyekun, organize bir saldırı olduğunu, bu saldırılara karşı kadınların siyasetler üstü bir dayanışma sergilediklerini, bu dayanışmanın güçlenerek devam edeceğini vurguladılar.
EŞİK Platformu adına söz alan Hülya Gülbahar; /“Bugün burada toplanma nedenimiz kaygılarımız. Kaygılanmalıyız çünkü bu Meclis’i oluşturan bazı partiler, seçimlerde kadın erkek eşitliğine karşı söylemlerini seçim kampanyalarının neredeyse merkezine oturttu. Kız çocuklarının eğitim hakkından, kadın sanatçıların sanat yapma, kadın sporcuların spor yapma, kadınların sokaklarda özgürce dolaşabilme, belli mesleklerde çalışabilme gibi en temel hakları bile tartışmaya açıldı” /dedi.
Basın Toplantısı sonrasında, TBMM bahçesinde kadınlarla buluşan milletvekilleri çeşitli kesimlerden kadınların sorunlarını ve taleplerini dinledi. EŞİK gönüllülerinin okuduğu basın açıklamasının ardından CHP’den Sibel Suiçmez,YSP’den Sevilay Çelenk ve Özgül Saki, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, Pir Sultan Abdal Derneği Kadın Meclisi Genel Sekreteri Rukiye Kara, 29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Nuran Heper gibi çeşitli örgütlerden kadınlar söz aldılar. Konuşmalarda kadın ve LGBTİ+ haklarına yönelik saldırılar, Anayasa’nın ve Medeni Yasa’nın aile hukuku bölümünü sil baştan yazma söylemlerine yönelik eleştiriler, laiklik ilkesinin aşındırılması dile getirilerek, kadınların eşitlik ve özgürlüğü için birlikte mücadelenin önemine dikkat çekildi.
TBMM bahçesindeki buluşmanın ardından kadınlar, partilerin grup toplantılarına katıldı, kadın ve erkek milletvekillerini ziyaret etti. Daha sonra Meclis Genel Kurulu’nu izlemeye geçildi. Genel Kurul’a katılan kadın vekiller, locadaki kadınları coşkuyla selamladı. Genel Kurul’da gündem dışı söz alan CHP’li Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Gülcan Kış, Ayça Taşkent, Sibel Suiçmez; EMEP’li Sevda Karaca; YSP’li Adalet Kaya, Perihan Koca ve YSP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş locadaki EŞİK gönüllülerini selamlayarak kadınların sorunlarına değinen konuşmalar yaptılar.
Eşitlik karşıtı söylem ve uygulamaların yol açtığı sonuçların araştırılmasıyla ilgili CHP’nin verdiği Meclis araştırması önergesine tüm muhalefet partileri destek verdi, iktidar partilerinin oylarıyla reddedildi
CHP, EŞİK’in de katkısıyla hazırladığı kadınlarla ilgili araştırma önergesini TBMM’ye sundu. “Normatif düzenlemeler ve uygulamalarla meydana getirilen kadın aleyhine ayrımcılıkların araştırılması” başlıklı araştırma önergesine tüm muhalefet partileri destek verdi.
Önerge lehine konuşmak üzere CHP Grubu adına Aliye Timisi; Saadet Partisi Grubu adına Gelecek Partisi’nden Serap Yazıcı Özbudun, İyi Parti Grubu adına Selcan Taşçı Hamışoğlu, YSP Grubu adına ise Özgül Saki söz aldı. Önerge aleyhine AKP Grubu adına Emine Yavuz Gözgeç söz aldı. Önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
Saat 18.00’de Meclis locasının boşaltılmasının ardından kadınlar Genel Kurul çalışmalarını TBMM BaşkanvekiliGülizar Biçer Karaca’nın makamında hep birlikte izlediler.
Kadınların Meclis ziyaretinin ardından ne yazık ki, kadınlara yönelik yeni bir saldırı dalgası yükseldi. İktidar yanlısı medyada birçok TV kanalı Meclis’i ziyaret eden kadınları ve onlarla buluşan vekilleri hedef gösteren yayınlar yaptılar. Birçok kadının sosyal medya hesaplarına trol saldırıları yapıldı. AKP Kadın Kolları Genel Başkanı Ayşe Keşir daha gün bitmeden kadınların bu Meclis ziyaretine karşı son derece öfkeli ve kadınları hedef gösteren kurumsal bir basın açıklaması yayınladı. 3 Ekim günü Meclis bahçesindeki açıklamamız sırasında internet erişimimiz kesildi. 5 Ekim günü de TBMM Başkanlık Divanı tarafından Meclis’e sivil ve araçlı ziyaretçi girişlerine kısıtlama getirildi.
EŞİK, kadın haklarını ortadan kaldırmaya yönelik gidişe dur demek için yapılması gereken tek şeyin; amasız fakatsız, hiçbir gerekçe öne sürmeden toplumsal muhalefetin tüm kesimlerinin ve muhalefet partilerinin ortak bir karşı duruş sergilemesiyle gerçekleşebileceğini bir kez daha Meclis’ten dile getirmiş oldu. Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yüzyılında eşit ve özgür bir geleceği birlikte kurma kararlılığını Mecliste ve her yerde dile getirmeye devam edeceğiz. Başaracağımızdan eminiz.
Hayatlarımızdan, haklarımızdan, hayallerimizden asla taviz vermeyeceğimizi Meclis ziyaretimizden rahatsız olanlara tekrar hatırlatıyoruz: Yeniden geleceğiz ve daha güçlü geleceğiz.” (HABER MERKEZİ)