Tesla’nın Almanya’daki fabrikasında iş kazaları rekor düzeye ulaştı
Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla tekelinin Berlin yakınlarındaki fabrikasında iş kazaları rekor düzeye ulaştı.
Fotoğraf: Michael Wolf/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons
Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla tekelinin Berlin yakınlarındaki Grünheide’de kurduğu ve Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg olarak bilinen fabrikada iş kazaları rekor düzeye ulaştı. Kısa bir sürede yapılan ve üretime geçen fabrikada Almanya’daki otomobil fabrikalarının ortalamasının üzerinde iş kazası oluyor. Stern dergisinde yer alan haber fabrikanın bulunduğu Brandenburg eyaleti tarafından da doğrulandı.
Bradenburg İş Güvenliği Dairesi Başkanı Marian Mischke tarafından yapılan açıklamaya göre Haziran-Eylül 2022 tarihleri arasında Tesla’da toplam 190 iş kazası kaydedildi. Bunlar da bildirilmek zorunda olan kazalar. Almanya’da bildirilmek zorunda olan iş kazalar yaralanma ya da ölümle sonuçlanmayı da içerecek şekilde en az üç gün rapor almayı içeriyor. Rapor alınmayan küçük kazalar göz önünde burulduğunda sayının çok daha yüksek olduğu ifade ediliyor.
Stern dergisi daha önce Tesla fabrikasında neredeyse her gün bir iş kazasının meydana geldiğini de yazmıştı. Neues Deutschland gazetesinde yer alan bir haberde bir işçinin kafasına birkaç metre yükseklikten 50 kilogramlık bir sandığın düştüğü, diğer işçilerin uzuvlarının kesildiği ve hidroklorik asit nedeniyle yanıklara maruz kaldığı yazıldı. Resmi kayıtlara göre Grünheide'ye 247 ambulans ya da helikopter çağrılmıştır. Bu, Tesla'nın Brandenburg'daki ilk bir buçuk yılında her iki günde bir ambulans çağrısı anlamına geliyor. Rakam Ingolstadt'taki Audi fabrikasının üç katı. İşçilerin depolardaki alüminyum tozunu soludukları sadece "Stern" tarafından değil, aynı zamanda İşveren Değerlendirme Platformu "Kununu"daki eski çalışanlar de ifade etmişti.
"Kununu"da eski bir çalışan "Burada işe başladığınızda hayatınızı ve sağlığınızı kapıda teslim ediyorsunuz" diye yazmıştı. Bir diğeri ise "Geçici işçiler gelip gittiği için her zaman yetersiz personel var" diyor. Tesla'daki kötü çalışma koşullarına ilişkin anlatılar çok yönlü. Üretim için çeşitli inşaat ve montaj şirketleriyle sözleşme yapıldığından, iş sağlığı ve güvenliğini kontrol etmek zor. ABD'li elektrikli otomobil üreticisinin üçüncü çeyrekte beklenenden daha az otomobil teslim etmiş olması da kalifiye işçi eksikliğinden kaynaklandığı ileri sürülüyor.
Tesla’daki iş kazalarıyla ilgili olarak Brandenburg Eyalet Meclisi’nde bilgi veren Mischka, 6-8 hafrada bir haberli ya da habersiz olarak denetlemeler yaptıklarını ifade ederek, "İş Sağlığı ve Güvenliği Dairesi tarafından takip soruşturmaya gerek duyulmayan küçük kazalardan bahsediyor.” Yeşiller üyesi Eyalet Sosyal ve Sağlık Bakanı Ursula Nonnemacher denetim eksikliği suçlamalarını reddederek, "Tesla şirketine Brandenburg'daki diğer şirketler gibi davranıyoruz ve iş güvenliği yönetmeliklerinin ihlal edildiğine dair isimsiz gelen her ihbarı takip ediyoruz" dedi.
IG METALL: ENDİŞE DUYUYORUZ
IG Metall'in Berlin, Brandenburg ve Saksonya bölgesi basın sözcüsü Markus Sievers iddialarla ilgili olarak yaptığı açıklamada "Grünheide'deki Tesla'da iş güvenliği konusunda bir süredir endişe duyuyoruz. Çok sayıda işçi bize kazaları ve sağlıksız çalışma koşullarını bildiriyor. Bazı bölümlerde bu durum yüzde 40'a varan hastalık izinlerine yol açıyor. Yönetim, nedenlerle mücadele etmek yerine hastalara baskı uygulayarak tepki veriyor. Hâlâ sağlıklı olanlardan ise daha az personelle aynı miktarlarda üretim yapmaları isteniyor. Bu da iş kazası riskini arttırıyor" dedi. Sendikacıya göre yönetim, iş güvenliği ve sağlığının korunması konusuna öncelik vermiyor.
Grünheide'deki Tesla'nın büyük fabrikasında 2022'nin başından bu yana İşyeri İşçi Temsilciliği (Betribsrat) var. O dönemde Tesla'da çoğu orta düzey yönetimden olmak üzere sadece 2000 işçi çalışıyordu. IG Metall, "Yönetime bağlı listenin yeni Tesla İşyeri ve İşçi Temsilciliğinde sadece bir koltuk gibi çok az bir çoğunluk elde etmesini ve diğer listelerle işbirliği yapmak zorunda kalmasını sürpriz olarak nitelendirdi. 2022'de seçilen İşyeri ve İşçi Temsilciliği'nin Tesla'da çalışan 10 bin işçiyi nasıl temsil edebileceği hala tartışmalı. Nihayetinde, hangi koşullar altında çalıştıklarını açıklayabilecek tek kişiler onlar.
Tesla’nın Almanya ve Avrupa’daki elektrikli araba pazarını kontrol etmek için 2020 yılında başladığı ve 2022’de bitirdiği büyük fabrika toplam 8,5 milyar avoya mal olmuştu. Tesla’nın bu hamlesi üzerinde Alman otomobil tekelleri de elektrikli araç üretimine hız vermişti. (Köln/EVRENSEL)