09 Ekim 2023 08:11
Son Güncellenme Tarihi: 10 Ekim 2023 01:33

İsrail'den 2 milyon Gazzeliyi açlıkla ve susuzlukla boğma kararı!

Filistin direnişi ile İsrail güçleri arasında Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan çatışmalar sürüyor. İsrail, Gazze’ye “tam abluka” kararı ilan etti.

Fotoğraf: Mustafa Hassona/AA

Paylaş

Gazze ablukasını kırarak İsrail yerleşimlerine yönelik başlatılan Filistin karşı saldırısı sonrası çatışmalar ve Gazze’ye yönelik İsrail bombardımanı devam ediyor.

İsrail ordusu, Gazze çevresinde çatışan Filistinli silahlı gruplara karşı kontrolü sağladığı açıklaması yaparken, Gazze’ye “tam abluka” kararı ilan etti. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, “Gazze’ye elektrik yok, yiyecek yok, yakıt yok. Her şey kapalı” dedi. Gazze'ye giden su da kesildi. 

İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunun haberine göre İsrail'in Enerji Bakanı Yisrael Katz yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı bölgeye giden suyun kesildiğini açıkladı. Katz, İsrail'den Gazze Şeridi'ne giden su borularındaki su akışının durdurulduğunu belirtti. Katz, dün X'ten (Twitter) yaptığı paylaşımda, İsrail'in Gazze Şeridi'ne sağladığı elektriğin kesilmesini öngören talimatı imzaladığını duyurmuştu. Katz, diğer bir paylaşımında da "İsrail'den Gazze'ye su akışının derhal kesilmesini emrettim. Elektrik ve yakıt dün kesildi. Daha önce olanlar, artık olmayacak” ifadesini kullanmıştı.

2007 yılından bu yana hava, kara ve denizden İsrail ablukası altında tutulan Gazze’de 2 milyonun üzerinde Filistinli yaşıyor. Filistin dışişlerinden ise “Dünya Filistin’e sırtını döndüğü için bugün bu durumdayız” açıklaması geldi.

GAZZE’Yİ BOĞMA KARARI!

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant bugün bir açıklama yaparak, Gazze’ye tam abluka emri verdiğini söyleyerek, “Elektrik yok, yiyecek yok, yakıt yok. Her şey kapalı” dedi. İsrail, Gazze’nin hava sahasını ve kıyı şeridini kontrol ederek, sınır kapısından ise insan ve mal girişlerini kontrol altında tutuyor. Benzer şekilde Mısır da Gazze sınırından girişleri kontrol ediyor.

İsrail ordu sözcülerinden Tuğamiral Daniel Hagari ise, İsrail güçlerinin cumartesi günü patlak veren çatışmalardan bu yana “Hamas militanlarının istilasına uğrayan Gazze sınırındaki yerleşim yerlerinde tam kontrolü yeniden ele geçirdiğini” söyledi.

BM: 123 BİN FİLİSTİNLİ YERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Milletler, Gazze’ye yönelik bombardıman nedeniyle 123 bin Filistinlinin yerinden edildiğini açıkladı. BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı da “Gazze’de yaklaşık 74 bin Filistinli okullarımıza sığındı” açıklaması yaptı. Olayların başladığı 7 Ekim’den itibaren evlerini terk eden yaklaşık 74 bin Filistinlinin Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerindeki 64 okula sığındığı belirtilen açıklamada, bu sayının artabileceğine işaret edildi. Açıklamada, Gazze Şeridi’nde yerlerinden edilmiş ailelerin barındığı bir okulun da İsrail tarafından doğrudan bombalandığı kaydedildi. Gazze Şeridi’nin sınır bölgelerine yakın veya İsrail’in yoğun saldırılarının hedefindeki bölgelerde yaşayan Filistinliler evlerini terk ediyor.

ABD’DEN İŞGALE TAM DESTEK!

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, “İsrail’in güvenliği için gereken desteği sağlamakta kararlı olduklarını” bildirdi. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Harris, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile telefonda görüştü. Görüşmede Harris, Filistin direnişinin işgalci İsrail devletine yönelik karşı saldırısını “terör saldırısı” olarak nitelendirerek, ülkesinin İsrail’e gereken desteği sağlamakta kararlı olduğunu vurguladı.

RUSYA: BARIŞÇIL SÜRECE GİRİLMELİ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Filistin ve İsrail arasındaki gerginlikten endişe duyduklarını söyledi. Başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada Peskov, gerilimin hızlı şekilde barışçıl sürece sokulması gerektiğini vurgulayarak, “Çünkü bu şiddet döngüsünün devam etmesi, çatışmanın daha da tırmanma ve yayılması ihtimalini taşıyor. Bu bölge için büyük bir tehlike, dolayısıyla çok endişeliyiz” dedi. Rusya ile Hamas arasındaki ilişkileri de değerlendiren Peskov, “Öncelikle oradaki olayların sıcak savaş aşamasından çıkması gerekiyor. Orada sıcak savaş olduğu sürece bir şey konuşmak zor” ifadesini kullandı.

BMGK’DE ABD ÖNERİSİ KABUL GÖRMEDİ

Öte yandan dün düzenlenen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında ABD’nin, Hamas’ın kınanması çağrılarının karşılıksız kaldığı bildirildi. Basına kapalı yapılan toplantının ardından, temsilciler gazetecilere açıklamalarda bulundu. ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, toplantıda Hamas’n saldırılarının birçok üye tarafından kınandığını ancak tüm Konsey üyelerinin bu kınamaya destek vermediğini kaydetti. İsrail ve Filistin arasında iki devletli çözümün önemli olup olmadığının sorulması üzerine Wood, “Bunun için zaman olacak. Şu anda rehin almalar ve Hamas’n saldırılarıyla başa çıkmak zorundayız” dedi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise ABD’nin toplantı esnasında Rusya’nın saldırıları kınamadığını ima ettiğini belirterek “Bu doğru değil. Biz sivillere yönelik tüm saldırıları kınıyoruz” ifadesini kullandı. Hiçbir ülkenin Konseyin fikri konusunda bir açıklama önerisi sunmadığını vurgulayan Nebenzia, toplantıda Rusya’nın açık bir şekilde “Çatışmaların hemen durdurulması, ateşkesin sağlanması ve anlamlı müzakerelerin yapılmasının önemli olduğu” mesajını verdiğini aktardı. Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jung da doğrudan Hamas’ı kınamazken, Pekin’in sivillere yönelik tüm saldırıları kınadığını belirtti.

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ise toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Hamas’ı “Savaş suçu işlemekle” itham etti.

Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansour, İsrail’in Gazze’ye yönelik ablukası ve sürekli saldırılarının Hamas’ın askeri kabiliyetini yok etme emeline ulaşamadığını belirterek “Şimdi şiddeti ve akan kanı durdurma zamanı. Şimdi ablukayı bitirme ve siyasi bir ufuk açma zamanı” ifadesini kullandı.

İRAN: BİZİM ROLÜMÜZ YOK

İran ise Hamas’ın saldırılarında rolü olduğu iddiasını bir kez daha reddetti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani “İran’ın rolü olduğu suçlamaları siyasi gerekçelere dayalı” dedi. Kenani, İran’ın “Filistin dahil olmak üzere diğer ülkelerin karar süreçlerine müdahil olmadığını” söyledi. Kenani “İran’a karşı herhangi bir aptalca eylem korkunç bir yanıtla karşılık bulacaktır” diye konuştu.

AB, FİLİSTİN’E YARDIMLARI KESTİ

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Varhelyi, AB'nin Filistinlilere yönelik kalkınma yardımlarını askıya aldığını ve ve mevcut tüm programları yeniden değerlendireceğini duyurdu. İnsani yardımların ise "gerek duyulduğu" sürece devam edeceği açıklandı.
duyurdu.

Mevcut kalkınma yardımı programının 691 milyon euro tutarında olduğunu belirten Macar Komisyon Üyesi, X (eski Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, "Tüm ödemeler askıya alındı, tüm projeler yeniden incelendi, 2023 dahil tüm proje bütçeleri bir sonraki duyuruya kadar ertelendi, tüm program yeniden değerlendirilecek" dedi.

AB Komisyonu'nun Kriz Yönetimi ve İnsani Yardımlardan Sorumlu üyesi Janez Lenarcic ise sosyal medyadaki açıklamasında "AB'nin, ihtiyaç sahibi Filistinlilere insani yardımları, gerek duyulduğu sürece devam edecek" ifadesini kullandı.

AB Komisyonunun kalkınma yardımlarının askıya alma kararının, yarın video konferans yöntemiyle yapılacak AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda gündeme gelmesi bekleniyor. 

Filistinlilerin en büyük mali destekçilerinden biri olan Avrupa Birliği, 2021-2024 yılları arasında başta eğitim ve sağlık olmak üzere projelerin finansmanı için yaklaşık 1.2 milyar euroluk bütçe öngörüyordu. AB'den önce Avusturya da Filistinlilere yönelik yardımları askıya aldığını duyurmuş, Almanya da benzer bir adımın hazırlığı içinde olduğunu açıklamıştı.

"DÜNYA FİLİSTİN'E SIRTINI DÖNDÜĞÜ İÇİN BU DURUMDAYIZ"

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in yarım asırdır Filistin halkını esir tuttuğunu ve haklarını elinden aldığını belirterek dünyanın Filistin’e sırtını dönmesi sebebiyle bu durumda olduklarını belirtti.

Açıklamada, “Gazze Şeridi’nde Filistinli sivillerin maruz kaldığı yıkım manzaraları tüyler ürperticidir. İsrail’in sahip olduğu uluslararası cezasızlık, insanlığa, temel ahlaka ve uluslararası hukuk ilkelerine karşı ahlaki, siyasi ve hukuki bir lekedir. Bu suçları mazur göstermeye ya da örtbas etmeye yönelik her türlü girişim kabul edilemez ve düpedüz ayıptır. Gerçekler tartışmaya açık değildir. İşgalci bir güç olarak İsrail, Filistin halkını yarım yüzyılı aşkın bir süredir esir tutmakta ve haklarını ellerinden almakta ısrar ettiği için bu durumdan tamamen sorumludur. Dünya gerekeni yapmadığı ve Filistinlilerin haklarına sırtını döndüğü için bu durumdayız. Filistinlilerin yaşamlarını ve haklarını görmezden gelen ve bunların ihlal edilmesini teşvik eden basit açıklamalara son verilmelidir. İşgalci bir güç olarak İsrail’in Gazze’de ya da Filistin’in başka bir yerinde savunmasız sivil halkı hedef alma hakkı ya da gerekçesi yoktur. Silahlı çatışmalarda sivillere yönelik misillemeler uluslararası insancıl hukuk kapsamında yasa dışıdır ve durdurulmalıdır” denildi. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Adnan Oktar "belgeseli"ne bir bakış: Hangisi "gerçek devlet"?

SONRAKİ HABER

EMEP: Zionist Israeli regime prepared today's attacks

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa