9 Ekim 2023 14:13
/
Güncelleme: 13:28

Akademisyen Çelik çifti Dokuz Eylül Üniversitesine açtığı iki davayı da kazandı

Dokuz Eylül Üniversitesinde görev yapan akademisyenler Aksel Çelik ve Bilgin Çelik’in hukuk mücadelesi sürüyor. Çelik çifti açtıkları iki ayrı davayı da kazandı.

Akademisyen Çelik çifti Dokuz Eylül Üniversitesine açtığı iki davayı da kazandı

Aksel Çelik fotoğrafı: Kişisel arşiv, Bilgin Çelik fotoğrafı: Ramis Sağlam/Evrensel

Ramis SAĞLAM
İzmir

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü hakkında açtığı mobbing davasını kazanan Doç. Dr. Bilgin Çelik’in diğer davaları devam ederken, Çelik’in Dokuz Eylül Üniversitesi Necat Hepkon Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğretim üyesi olan eşi Doç. Dr. Aksel Çelik hakkında da “Yüksek Lisans danışmanlıklarına müdahale edip öğrencileri yönlendiriyorlar” dilekçesi nedeniyle verilen ceza da mahkemeden döndü.  

“Kriteri karşılayacak yayını olmadığından ve Güreş branşı konusunda da çalışmaları ile” koşulu sağlamadığı belirtilerek Doç. Dr. Aksel Çelik’in DEÜ’nün profesör kadrosuna başvurusu reddedildi.

Spor Bilimleri Fakültesi Dekanlığı Çelik hakkında, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı’na 11 Ekim 2021 tarihinde verilen dilekçe doğrultusunda, “Lisansüstü programındaki Yüksek Lisans danışmanlık” dağılımına ilişkin şikâyetinin 2 Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ş. Y. ve Dr. Öğretim Üyesi T. Ş. ile ilgili olmasına rağmen adı geçenlerin şikayeti ile soruşturma başlatıldı.

DAYANAKSIZ SUÇLAMA

Çelik, hakkında başlatılan soruşturmada DEÜ Hareket ve Antrenman Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığına verdiği 11 Ekim 2021 tarihli dilekçede, kendisini de ilgilendiren Yüksek lisans programına alınan öğrencilerin danışmanların hangi kriterlere göre ve nasıl yapıldığı ile öğretim üyesi/Dr. öğretim görevlisi üzerinde toplamda kaç danışmanlık bulunduğuna ilişkin bilgi talep etmesi “dayanaksız, yersiz ve kasıtlı olarak suç isnadında bulunmak” suçlamasıyla karşılaştı.  

CEZA HUKUKA UYGUN DEĞİL 

Açılan soruşturma sonucunda, Aksel Çelik’e, “dayanaksız, yersiz ve kasıtlı olarak suç isnadında bulunmak” suçlamasıyla Yükseköğretim Kanunu'nun 53/b-3-ı maddesi uyarınca 1/30 oranında aylıktan kesme cezası verildi.  

Çelik kararı yargıya taşıdı. İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin, “Dilekçe içeriğinde konuyla ilgili kişisel görüşlerine de yer verildiği görülmekte olup dilekçenin tümü dikkate alındığında suç isnadı kasdı ile hareket edildiği sonucuna varılmadığından davacının dayanaksız, yersiz ve kasıtlı olarak suç isnadında bulunmak fiilinin sübuta erdiğinden bahisle tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir” demesiyle, ceza mahkemeden geri döndü.   

Mahkemenin kararına itiraz eden DEÜ Rektörlüğü, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi’nden beklediği kararı alamayınca Çelik’e verilen ceza kalkmış oldu.  

BİLGİN ÇELİK DAVASI’NDA KESİN KARAR

DEÜ Rektörlüğü’nün açtığı soruşturmalar sonucunda Doç. Dr. Bilgin Çelik’e verdiği cezalardan biri daha yargıdan döndü. Çelik’in verdiği dilekçe nedeniyle, "aylıktan veya ücretten kesme" cezası, tekerrür etmesi gerekçesiyle bir derece ağır ceza uygulanarak "bir yıl süre ile kademe ilerlemesinin durdurulması" olarak uygulanmıştı.

Cezayı yargıya taşıyan Çelik’in davasına ilişkin İzmir 2. İdare Mahkemesi, “hak arama hürriyeti kapsamında itiraz hakkını kullandığı, söz konusu ifadelerde belli bir kişiye suç isnat edilmediği” belirtilerek cezayı kaldırmıştı. Karara itiraz eden DEÜ Rektörlüğü’ne son kararı İzmir Bölge İdare Mahkemesi 5’inci İdari Dava Dairesi alt mahkemenin kararını onayarak bir cezayı daha kaldırmış oldu.  

Evrensel'i Takip Et