10 Ekim 2023 01:15

10 Ekim Ankara Katliamı'nın 8. yılı: Biz tuğlaları çektikçe önümüze duvar örüyorlar

10 Ekim davasında gelinen aşamayı ve katliamın arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılmasına yönelik çabaları ve engellemeleri 10 Ekim Avukat Komisyonunda yer alan Av. Erkan Ünüvar ile konuştuk.

Fotoğraf: Tamer Arda Erşin / Evrensel

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Yakın tarihin en kanlı saldırısı 10 Ekim Ankara Katliamı’nın üzerinden tam 8 yıl geçti. Acı da öfke de ilk günkü kadar taze. 103 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin yaralandığı katliam Türkiye’nin siyasi tarihindeki en karanlık dönemeçlerinden biri oldu. Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlar 8 yıldır her gün adalet için mücadele veriyor. Davanın avukatları ise 8 yıllık adalet mücadelesini “Biz tuğlaları çektikçe önümüze duvar örmeye çalışıyorlar” diye özetliyor. 10 Ekim davasında gelinen aşamayı ve katliamın arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılmasına yönelik çabaları ve engellemeleri 10 Ekim Avukat Komisyonunda yer alan Av. Erkan Ünüvar ile konuştuk.

‘SİYASETÇİLER BİLDİKLERİNİ MAHKEMEDE ANLATMALI’

2015’in haziran ve kasım aylarında yapılan iki seçim arasında yaşananlara dair gerçeklerin hâlâ tam olarak açıklanmadığına dikkat çeken Ünüvar, “Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere bazı siyasetçiler, öncesinde devlet ve hükümet yetkililerinin katliamı bildiğini iddia eden açıklamalar yaptı. Mahkemeye bildikleri tüm gerçekleri açıklamaları yönündeki çağrılarımız ise yanıtsız kaldı. Mahkemeler de tanık olmaları yönündeki taleplerimizi kabul etmedi. Herkes tüm bildiklerini mahkemede açıklamalıdır” dedi.

Katliamlar aydınlatılmadığı sürece benzer karanlık senaryoların devam edebileceği uyarısında bulunan Ünüvar, katliamdan sonraki ilk bulguların bile kamu görevlilerinin sorumluluğuna işaret ettiğine dikkat çekti: “Mülkiye müfettişleri raporunda belirtildiği gibi Ankara Emniyeti istihbaratları dikkate almadı. Canlı bombaları Ankara’ya getirenlerden Yakub Şahin’in katliamdan 10 gün önce bomba malzemesi almak istediği ihbarı yapıldı ve kimliği tespit edildi. Buna rağmen Gaziantep emniyeti işlem yapmadı. Hatta soruşturmayı yürüten savcılar, dosyaya gelen bu ihbara dair delilleri mahkemeden gizledi. Tüm failler 2012’den beri takip edilmelerine rağmen haklarında işlem yapılmadı. Katliamın organizatörlerinden Yunus Durmaz’ın telefon sinyali izlenmesine rağmen yakalanmadı. Üzerinde infaz görüntüleri bulunan failler serbest bırakıldı. IŞİD’lilerle sınırda pazarlık yapan askerler ve polisler vardı.”

DAVANIN İLERLEMESİ ENGELLENİYOR

Katliamdaki sorumlulukları belgelenmesine rağmen kamu görevlilerinin yargılanmamasına tepki gösteren Ünüvar, “Katliamlara yol veren irade, aynı şekilde bunları da koruyor. Biz tuğlaları çektikçe önümüze duvar örmeye çalışıyorlar. Yılda 4 duruşma yapabiliyoruz ve her heyet değişikliğinde 250 klasörlük dosyayı yeni heyete anlatıyoruz. Ailelerin adalet mücadelesinden aldığımız güçle gerçek failleri ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.

JİTEM ve Madımak dosyalarındaki zaman aşımı kararlarını hatırlatarak aynı riskin ilerleyen süreçte 10 Ekim için de gündeme geleceğine dikkat çeken Av. Ünüvar “Tüm faillerin insanlığa karşı suç işlemekten yargılanmaları gerek. Biz sadece firari sanıkların değil tüm gerçek faillerin yargılanması için uğraşıyoruz” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Bir emeklinin mektubu: Biz emekliler, evcil hayvanlarla benzeştik

SONRAKİ HABER

Boğaziçi direnişinin 1009. gününde akademisyenler arkalarını 684. kez rektörlük binasına döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa