Sağlıkta şiddete hekimlerden tepki: Artık şiddet varsa biz yokuz
Sağlıkta artan şiddete, önlem alınmamasına ve saldırganların cezasız kalmasına tepki gösteren hekimler “Can korkusu yaşıyoruz. Bu koşullarda sağlık hizmeti veremeyiz” dedi.

Fotoğraf: Birlik ve Dayanışma Sendikası
Kübra KIRIMLI
Ankara
Gün geçtikçe tırmanan sağlıkta şiddet nedeniyle sağlık emekçileri artık can korkusuyla güne başlıyor. Sağlıkta şiddete karşı Sağlık Bakanlığı ve iktidar önlem almak bir yana sağlık emekçilerini hedefe koyan açıklamalarını sürdürürken sağlıkçılara şiddet uygulayanların çoğu da ceza almıyor. Son olarak Kocaeli’nin Körfez ilçesi Fatih Aile Sağlığı Merkezinde (ASM) 3 doktorun darbedilmesi tepkileri daha da büyüttü. İş bırakarak meslektaşlarına yönelik saldırının yaşandığı ASM önünde bir araya gelen sağlık emekçileri bir kez daha yineledi: “Tahammülümüz kalmadı. Şiddet varsa biz yokuz.”
"CAN KORKUSU YAŞIYORUZ"
Fotoğraf: Derya Mengücük'ün kişisel arşivi
Sağlıkta artan şiddet olaylarını gazetemize değerlendiren Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS) Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, sağlık sisteminde yaşanan sorunların nedeni sağlık çalışanlarıymış gibi bir algı olduğuna dikkat çekti. “Sorunları biz yaratmadık sorumlu da biz değiliz” ifadelerini kullanan Dr. Mengücük “Küfür mü işiteceğiz, canımızdan mı olacağız korkusundan bıktık. Meslektaşlarımız, can güvenliği korkusuyla işe gidiyor. Bu koşullarda hizmet vermeye tahammülümüz kalmadı. Artık şiddet varsa biz yokuz” dedi.
Kocaeli’de yaşanan saldırıda olduğu gibi birçok şiddet olayında meslektaşlarının ölümden kıl payı kurtulduklarını belirten Dr. Mengücük “Kaldı ki ölümle sonuçlanan şiddet vakaları da oldu. Buna katlanmak zorunda değiliz. Bu yüzden iş bıraktık. İş yerlerinde olmamamız en azından şiddete maruz kalmayacağımızın bir garantisi oluyor. İş bırakma anayasal hak ve yetkililere derdimizi iletmenin bir yolu. Bu yolu kullanmaktan çekinmiyoruz. Sorun çözülmez ve gerekli tedbirler alınmazsa eylemlerimize devam edeceğimizi söylemiştik” diye konuştu.
"SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ"
Bu sağlık sistemini kuranların tüm sorunları sağlık emekçilerinin üzerine yüklediğini dile getiren Dr. Mengücük “Bu yüzden sorunların hedefinde de biz sağlık çalışanları oluyoruz. Hastalarımızın yaşananları sorgulamalarını istiyorum. Sıra beklemek, doktora ulaşamamak, randevu bulamamak ya da nitelikli bir sağlık hizmeti alamamanızın nedeni hekimler, hemşireler, laborantlar ya da ebeler değil. Sorumlu biz değiliz. Sorunların nedeni sağlık sistemi ve sistemi yönetenlerdir” ifadelerini kullandı.
"SAĞLIK POPÜLİZM MALZEMESİ YAPILDI"
Fotoğraf: Koray Demirtaş'ın kişisel arşivi
Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİMSEN) Ankara Şube Başkan Yardımcısı Dr. Koray Demirtaş, sağlığın popülizm malzemesi haline getirildiğini ve bu yüzden şiddetin arttığını söyledi. Sorunu çözecek olanın devlet erki olduğunu dile getiren Demirtaş “Hukuk sisteminin sağlıkta şiddete verdiği yanıt aynı şiddet yargı mensuplarına uygulandığındaki yanıt bir olmuyor. Sağlıkta şiddet olayları karşısında tutuklu yargılamalar inisiyatife bırakılmadan gerçekleşmeli. Maalesef bu konuda bir devlet duruşu olmadığı görülüyor. Bu yüzden sağlıkta şiddet artıyor ve yakın bir zamanda sona ermeyeceğini de görebiliyoruz” dedi. Sağlık, emek ve meslek örgütleri olarak Ankara’da kasım ayında sağlıkta şiddete karşı beyaz miting düzenleyeceklerini dile getiren Demirtaş “Hekimler ve sağlık çalışanları beyaz mitinge katılmak istiyor” dedi.
Evrensel'i Takip Et