11 Ekim 2023 04:29

Emekliler ‘yeni müjde’ye öfkeli: Emekli harçlık değil geçinmek istiyor

Bir defaya mahsus ödenecek 5 bin liranın harçlık anlamına geldiğini ifade eden emekliler, insanca geçinebilecekleri bir maaş istiyor.

Fotoğraf: Eren Ergine/Evrensel

Paylaş

Hilal TOK
İstanbul

Çok uzun bir süredir açlık sınırının ve asgari ücretin altında olan maaşlarına iyileştirme bekleyen milyonlarca emekli kabine toplantısı sonrası yine hayal kırıklığına uğradı. Toplantı sonrası açıklama yapan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilere bir defaya mahsus 5 bin liralık ödeme yapılacağını, çalışmak zorunda kalan emeklilerin ise kapsam dışı bırakılacağını söyledi. 5 bin liranın harçlık anlamına geldiğini ifade eden emekliler, insanca geçinebilecekleri bir maaş istiyor.

27 yıl boyunca çalışan ve 7 bin 500 lira emekli maaşı ile geçinmek zorunda olan Hanifi Yılmaz, 5 bin liralık ödemeyi harçlık olarak yorumluyor. Yılmaz, “Emekli aç, emekli perişan halde. 7 bin 500 lira ile kira mı vereceğiz, faturaları mı ödeyeceğiz? Nasıl geçineceğiz bununla? Pazara gidiyoruz hiçbir şey alamıyoruz. Bir ekmek 10 lira. Bizim eve günde 4 tane ekmek giriyor, ayda 1200 lira eder. Emekliyi yalnız bıraktılar, aç bıraktılar, muhtaç bıraktılar. Enflasyon yüzde 200’ü geçmiş, bu 5 bin lira neye yetsin? Bugün asgari ücretin neredeyse yarısı kadar ücret alıyoruz. En azından yüzde 100 yapıp, bunu da yasayla güvence altına alsalar en azından biraz nefes olur. Bu bir çocuğa harçlık vermek gibi. Emekliyi yok görüyorlar, ‘Artık yaşadı, ölsün gitsin’ diyorlar resmen.”

"BİZ EMEKLİLER YAŞAMIYORUZ, HER GÜN ÖLÜYORUZ"

Melek Güneş 7 yıldır emekli. Yıllarca devlete hizmet ettiğini söyleyen Güneş, şimdi aynı değeri görmediğini söylüyor: “İstanbul’da bir emekli mitingi oldu ve o mitingin üzerine emekliye bir sadaka verdiler dün itibarıyla. Emeklinin geçimine destek olacak bir katkı değil. Bu yüzden sesimizi duyurmak için, Ankara’da da bir miting düzenleyeceğiz. 7 yıldır emekliyim, daha önce ne kadar çok çalışırsan o kadar yüksek maaş alırdın. Ama iktidarın getirdiği yasayla ne kadar çok çalışırsan çalış düşük emekli maaşı alıyorsun, çünkü her yıl katsayın düşüyor. Biz emekli olarak yaşamıyoruz, her gün ölüyoruz. 7 bin 500 lira ile kim geçinir? Kiralar 10 bin liradan başlıyor. Faturalar, gıda… Nasıl yetişelim? Eskiden bir asgari ücret ya da bir emekli maaşı ile 4 kişilik bir aile geçinirdi. Asgari ücret 11 bin 400 lira. Şu an 4 kişinin geçinebilmesi için bir asgari ücretin ve emekli maaşının 45 bin lira olması lazım. Ama devlet ‘Beni ilgilendirmiyor’ diyor.”

DİSK/Emekli Sen Üyesi Melek Güneş, “Haklarımızı alabilmek için bir mücadele yürütüyoruz, emeklilerin de bir sendikal hakkı olması için mücadele veriyoruz. Devlet diyor ki ‘Emekli sendika kuramaz, kamuya bağlı değilsin.’ Ortak bir çözüm bulabilmek, şartlarımızı iyileştirmek için örgütlenmemiz, sendikalaşmamız, mücadele yürütmemiz gerektiğini düşünüyoruz” diyor.

"BİZİ BU HALE DÜŞÜRENLERDEN MEDET UMMAMALIYIZ"

DİSK/Emekli Sen Genel Sekreteri Fikri Kalender, sadece çalışmayan emeklilere 5 bin lira ödemenin seçim rüşveti ve ayrımcılık politikası içerdiğini söylüyor: “AKP emeklileri kendi içinde bölüyor. Bu hem yerel seçim öncesi bir rüşvet emekliye. Aynı zamanda da emeklileri ayrıştırma politikası. İktidar emeklilerin insanca yaşam koşullarını hazırlamayıp ikinci bir işe mecbur ederken, ‘Onları dışarıda tutuyoruz’ diyor bir de. Bir kereliğe mahsus verilen hiçbir şey emeklilere çare olmaz. İktidarın, ‘Ben ne istersem onu veririm siz de buna mecbursunuz’ diyen bir politikası var. Emeklilerin de artık bunu görmesi lazım, emekliler de onları bu hale düşürenlerden medet ummamalı. Örgütlenmeleri gerekiyor, toplu davranmaları gerekiyor ve kendi içlerinde bölünmemeleri gerekiyor, böyle politikalarla bölmeye çalışsalar da. ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ toplumu yaratıldığı için bizzat iktidar ve sermaye tarafından yanılgıya düşüyor emekliler de. Çare örgütlenmemizde, çünkü biz emeklileri gözden çıkardılar. Haklarımıza sahip çıkmamız lazım.”

ÖNCEKİ HABER

TÜPRAŞ birinci, işçileri sonuncu sırada

SONRAKİ HABER

BM Ajansı: Gazze'de 187 binden fazla insan yerinden edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa