Sağlıkçıya sağlıklı yemek yok!
Özelleştirilen hastanelerdeki yemek hizmetleriyle birlikte sağlıkçılar, sağlıklı doyurucu yemek yiyemez oldu. Yemeklerin yeniden kamu eliyle verilmesi isteniyor.
Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel
Eylem NAZLIER
İstanbul
Uzun süredir sosyal medya, sağlık emekçilerinin paylaştığı hastanelerdeki sağlıksız ve doyurucu olmayan yemek menüleri fotoğraflarıyla doluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki hastanelerin isimleri değişse de sağlıksız yemekler değişmiyor. Hatta kimi yemeklerden kıl, böcek, plastik ve kurt da çıkıyor. Yemekhane hizmetlerinin özelleştirilmesinin ardından yemeklerin sağlıksız çıktığını belirten sağlık emekçileri sağlıklı yemek hakkı için de mücadele ediyor. Yaptıkları eylemlerle hastane yönetimlerine ve Sağlık Bakanlığına seslenen sağlıkçılar, yemek hizmetinin kamu tarafından verilmesini ve sağlıklı, doyurucu yemekler istiyor.
“MENÜDE KURT VE BÖCEK DE VAR!”
Hastanelerdeki yemeklerin yetersiz, hijyenden uzak ve sağlıksız olduğunu belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Eylem Kaya Eroğlu, yemeklerdeki sıkıntının uzun süredir yaşandığını söyledi. Hastanelerdeki yemek hizmetlerinin taşerona verilmesi ve gıda enflasyonunun artmasıyla sorunun büyüdüğüne işaret eden Eroğlu “Yemeklerden kurt, böcek çıkıyor ve denetim de yok. Özelleştirmeyle yemekler dışarıdan geliyor ve bu yemekler hangi koşullarda yapılıyor bilmiyoruz. Uzun bir süredir sağlık emekçileri yemekhaneyi kullanmıyor” dedi.
“BESLENME HAKKININ İHLALİ”
Yemekhane şirketlerinin açık ihaleye girdiğini belirten Eroğlu, 50 liraya yemek çıkaramayan firmanın yemeğin miktarıyla, kalitesiyle oynadığını dile getiren Eroğlu “50 liralık yemek 100 liraya çıkmış. Bunu kısmak için de firmalar bizim sağlık ve beslenme hakkımızı gasbediyor.” Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde 24 saat hizmet verdikleri için hastalarla birlikte sağlıkçılara da 3 öğün yemek çıktığını dile getiren Eroğlu “Ama bu yönetmelik güncel talebi karşılamıyor, güncellenmeli. Kahvaltıdaki 4 tane zeytin 40 gram beyaz peynir harcadığımız eforun karşılığı değil. 24 saat hizmet veren sağlık emekçisi bu menüyle doyamıyor”
“MALİYET KAYGISI GÜDÜLMEMELİ”
Harcadıkları kaloriye uygun çeşitlilikte ve miktarda öğün istediklerini dile getiren Eroğlu “Örneğin; eskiden radyoloji çalışanlarına ekstra yoğurt verilirdi. Yemekte maliyet kaygısı güdülmemeli. Kalitenin, hijyenin, miktarda yeterliliğin sağlanmasının taşeronlaşmanın kaldırılmasını istiyoruz. Yemek hizmetlerinin yeniden kamusal hizmete alınmasını istiyoruz” ifadelerini kullanarak milletvekillerine de bu konuda düzenleme yapın çağrısında bulundu.
“DENETİM DE YAPTIRIM DA YOK”
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi SES İş Yeri Temsilcisi Aydın Erol, hastaneye gelen yemeklerin döner sermayeyle karşılandığını söyleyerek ekliyor: “İhaleleri çeteleşmiş şirketler alıyor. İsim değiştirerek önceden aldıkları cezaları gizliyorlar. Yönetim en ucuza yemek çıkaracak firmaya ihale ediyor işi, kanuna göre.” Denetimin işyerlerinde hastanenin görevlendirdiği diyetisyen ya da gıda mühendisi tarafından yapılması gerektiğini belirten Erol, “Ama denetim yapılmıyor. Denetim yapılmadığı için firmalara yaptırım da uygulanmıyor” dedi. Bir yıl önce belli bir fiyattan ihaleyi alan firmanın artan gıda zamlarıyla birlikte yemek çıkarmasının da zor olduğunu dile getiren Erol, “Firma zarar etmektense bizim yemeğimizden kısıyor” diye konuştu.
Sağlık emekçilerine verilen yemeğin bir lütuf olarak sunulmasına tepki gösteren SES Anadolu Şubesi Eş Başkanı Nurdan Gürer, “Yöneticiler ihalelerde en ucuz teklifi kabul ediyor. Bunu bilen firmalar ‘Üç kuruşa beş köfte olmaz’ anlayışıyla zincir oluşturuyor. Kimse sağlıklı, doyurucu yemeği düşünmüyor” ifadelerini kullanarak hijyenik, sağlıklı ve doyurucu yemek talebi için mücadele ettiklerini söyledi.