11 Ekim 2023 21:55

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği: Çocuklarımız güvende olana kadar sokaklardan çekilmeyeceğiz

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, artan çocuk istismarlarına karşı eylem düzenledi. Açıklamada "Kadına ve çocuğa yönelik şiddet politiktir bu şiddete karşı sessiz kalmıyoruz!" denildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul'da Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları gününde eylem düzenledi. İki hafta önce Pendik'in Fatih Mahallesinde 7 yaşındaki bir kız çocuğunun 50 yaşlarındaki İ. K. isimli erkek tarafından istismar edildiğini hatırlatan kadınlar, "Karma eğitimi kız çocuklarının güvenliği için yapıyoruz diyorlar. Siz ilk önce bakkala giden kız çocuğunu koruyun. Ama siz gözünüzü Medeni Kanuna dikmişsiniz, karma eğitime dikmişsiniz!" diyerek tepki gösterdi.

İstanbul'un Pendik ilçesinde Fatih Mahallesinde iki hafta önce 7 yaşındaki bir kız çocuğu, 50 yaşlarındaki İ. K. isimli erkek tarafından inşaat halindeki bir binaya götürülerek istismara maruz bırakıldı. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyeleri bugün 11 Ekim Dünya Kız Çocukları gününde saat 19.30'da bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına mahalle muhtarları, yöre dernekleri, Emek Partisi ilçe başkanı ve üyeleri, CHP mahalle birim temsilcileri de katıldı. Açıklamada "İstismar suçtur aklanamaz", "Susma haykır istismara hayır", "Çocuk istismarı aklanamaz", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları attı. 

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan, çocuğun ailenin tepkisi ve çığlıklarıyla istismarcı erkekten kurtulduğunu ifade ederek, "Bugün burada toplanan kolluk güçleri günlerce onu arayıp bulamayacak. Biz bu tramvayı çok yaşadık, biz çocukların ölü bedenlerini bulmaktan yorulduk. Biz geleceğimize ve çocuklarımıza sahip çıkmak istiyoruz ama çocuklar için 'küçüğün rızası var' diyenler buna engel oluyor. Bu memlekette çocukları koruyan yasalar yapmak yerine 'küçüğün rızası var' deniliyor. Çocuk tecavüzcüye istismarcıya ses çıkarmayınca istismarcı iyi halden indirim alıyor ve denetimli serbestlikle bırakılıyor yüzlerce vaka geliyor derneğimize. Biz adaletimizi mücadele ederek kazanacağız, istismar edenin gerekli cezayı alana kadar da mücadele edeceğiz." dedi.

"ÇOCUKLARIMIZ GÜVENDE OLANA KADAR SOKAKLARDAN ÇEKİLMEYECEĞİZ"

Bugünün Dünya Kız Çocuklar günü olduğunu hatırlatan Doğan, "Avrupa Birliği kız çocuklarının eşitsizliğini görerek eşitlik olsun diye bugünü Dünya Kız Çocuklar günü ilan etmiş. Biz şimdi neyi konuşuyoruz 7 yaşındaki kız çocuğunun istismarını toplumsal cinsiyet eşitsizliğini konuşamıyoruz bile. Çocuğumuzu bakkala güvenlikle gönderemiyoruz. Diyorlar ki karma eğitimi kız çocuklarının güvenliği için yapıyoruz. Siz ilk önce bakkala giden kız çocuğunu koruyun. Ama siz gözünüzü Medeni Kanuna dikmişsiniz, karma eğitime dikmişsiniz" diyerek tepki gösterdi. Doğan, taleplerinin açık ve net olduğunu, çocukları ve kadınları koruyacak yasalar istediklerini belirtti. Taleplerinin ancak örgütlü mücadele ile kazanabileceğini belirten Doğan, çocukların güvenli bir şekilde sokağa çıktığını görmeden, sokaklardan çekilmeyeceklerini ifade etti.

Basın metnini okuyan Filiz Güven de son günlerde yaşanan istismar vakalarını hatırlattı. Güven, Kocaeli Gölcük'te 14 yaşındaki S.T'nin tekvando kursundaki eğitmeni tarafından istismara maruz bırakıldığını, Ümraniye'de bir cemaate bağlı yurtta 11 yaşındaki çocuğun imamlık yapan İ.S tarafından cinsel istismara maruz bırakıldığını, Pendik'te daha önce tarikat ve cemaat yurtlarında birçok ihmal ve istismar olayı yaşandığını bildiklerini, birkaç ay önce zihinsel engelli genç bir kadının alıkonularak cinsel saldırıya uğradığı için intihar ettiğini ve ülkenin her yerinde istismara, tacize, şiddete maruz kalan çocuklar için sokakta olduklarını vurguladı.

"DERNEĞE ONLAR İSTİSMAR BAŞVURUSU YAPILIYOR"

Güven her yıl derneğin dayanışma ağına onlarca çocuk istismarı başvurusu yapıldığını belirterek "Bazen aileler çevrenin gerici baskıları yüzünden istismarı gizliyor üstünü örtüyor. Resmi verilere göre geçen yıl en az 31 bin çocuk cinsel istismara uğradı. Bu rakamlar yalnızca adli makamlara yansıyan, kayıt altına alınmış vakaları içeriyor. Adli makamlara yansımayan aileler tarafından üstü kapatılan, çocukların söyleyecek cesareti bulamadığı olaylar ise veriler de yer almıyor. Son yıllarda onlarca çocuk istismarı skandalı ülkede gündem oldu. Tarikat ve cemaat yurtlarında yaşanılan taciz ve cinsel istismar olaylarının üstü kapatılmasaydı yetkililer tarafından 'bir kereden bir şey olmaz', 'münferit bir hadise' denilerek geçiştirilmeyip etkin bir soruşturma yapılsaydı ve iyi hal-saygın tutum indirimleriyle faillere ödül gibi cezalar verilmeseydi onlarca istismar olayı belki de yaşanmayabilirdi." dedi.

"BAKANLIK KARMA EĞİTİMİ TARTIŞMAYA AÇARAK CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİ DERİNLEŞTİRİYOR"

Dünya kız çocukları gününde, tüm dünyada kız çocuklarının cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldığı ayrımcılıkla mücadele için alınması gereken önlemlerin konuşulduğunu ancak Türkiye'de kız çocuklarının yaşadığı tacizi ve istismarın konuşulduğunu belirten Güven, "Derinleşen yoksulluk, geçim derdi ve artan okul masrafları yüzünden çocuklar okulu bırakmak zorunda kalıyor. Milli Eğitim Bakanlığı okula gidemeyen eğitimin dışında kalan kız çocuklarını okulla buluşturmak ve eğitimin niteliğini arttırmak yerine karma eğitimi tartışmaya açarak var olan cinsiyet eşitsizliğini daha da derinleştiriyor. Kız çocukları erken yaşta zorla evlendiriliyor. Son 10 yılda resmi verilere göre toplam 302 bin 159 kız çocuğu erken yaşta evlendirildi. 15-17 yaş aralığında 7 bin 73 kız çocuğu doğum yaptı." diye konuştu.

"LANZAROTE SÖZLEŞMESİNİN HÜKÜMLERİNİ HAYATA GEÇİRİN"

Eğitimin dışında kalan çocukların işçi olarak güvencesiz koşullarda çalışmaya mahkum edildiğini ifade eden Güven, şöyle devam etti: "Bizler çocukları koruyan onların gelişimi ve eğitimi başta olmak üzere geleceğini güvence altına alan yasal düzenlemelerin ve Lanzarote Sözleşmesinin hükümlerinin hayata geçirilmesini istiyoruz. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet politiktir bu şiddete karşı sessiz kalmıyoruz! Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği olarak, kadınları ve kız çocuklarına şiddete,istismara karşı koruyacak etkili mekanizmaları oluşturmak yerine 6284 sayılı yasayı hedef haline getiren,nafaka hakkını tartışmaya açan, çocuk istismarını aklamaya çalışanlara karşı tüm kadınları birlikte mücadele çağırıyoruz!"

Kadınlar adalet sağlanana ve fail gereken cezayı alana kadar davanın takipçisi olacaklarını da ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim ve Bingöl'de eylem yasağı

SONRAKİ HABER

Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi: Kız çocuklarını güçlendirmek ve desteklemek için adım atın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa