Gazeteci Yazar Faik Bulut: Türkiye, İsrail ile kopuşu göze alamaz
"Aksa Tufanı" ve Gazze’ye saldırının Türkiye-İsrail ilişkilerine etkisini değerlendiren Gazeteci Yazar Faik Bulut, “Türkiye şu anda İsrail ile herhangi bir kopuşu göze alamaz” dedi.
Fotoğraf: Mustafa Hassona/AA
Kübra KIRIMLI
Ankara
Filistin’de Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim’de Gazze ablukasını kırarak İsrail yerleşimlerine yönelik başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonu sonrası çatışmalar ve Gazze’ye yönelik İsrail bombardımanı sürüyor. Gelişmeleri ve Türkiye-İsrail ilişkilerine etkilerini Ortadoğu’yu yakından takip eden Gazeteci Yazar Faik Bulut ile konuştuk.
Sürecin çok ileri gidemeyeceği görüşünde olan Bulut, “Çünkü çok baskı var. Ara buluculuk için teklifler götürülüyor. Bir taraftan İsrail’in bunu ne kadar götüreceğini düşünmek gerek. Gazze’yi yerle bir ettikten sonra mı uzlaşmaya yanaşacak? Yoksa yanaşmayacak mı, onu bilmiyoruz. Hamas nereye kadar götürür belli değil? İsrail vurdukça Hamas da bir şekilde devam edecektir. Ancak her iki tarafa baskıların olduğu mevcut. Büyük ihtimalle çatışmasızlık hali söz konusu olur. Bir de esir değiş tokuşu...” değerlendirmesinde bulundu.
İSRAİL’İN ZULMÜ BATI ŞERİA’DA DA SÜRÜYOR
İsrail’in Filistinlilere reva gördüğü zulüm, baskı, ölüm ve katliamın sadece Gazze’de yaşanmadığını ifade eden Bulut, "Aynı şeyler Batı Şeria’da da yaşanıyor. Belki onlara olan müdahale biraz hafifler diye düşünüyorum. O konularda belki anlaşabilirler. Şu an için bir çözüm olacağı noktasında -Filistin meselesinin çözülmesi için- teşebbüs girişimleri olur ancak ne kısa dönemde ne de orta dönemde bir sonuca ulaşmaz” dedi.
İRAN’A KARADAN BİR SALDIRI OLASI DEĞİL
İran’ın Hizbullah vasıtasıyla Hamas’ı desteklediğini ifade eden Bulut, “Amerika’nın desteği hem İran’ı hem de Hizbullah’ı korkutmaya yönelik. Amerika zaten Hizbullah’ı 'Güneyden harekete geçmeyin, füze atmayın' diye uyardı. Batı medyası Hamas saldırısının arka planında zaten İran’ın olduğunu söylüyor. İran’a bir yönelme olur ancak bunu bir kara operasyonu olarak beklememek lazım. Belki Amerika’nın 7. Filosu Basra, Kızıldeniz tarafında ya da Umman Denizi’nde ise o taraftan bir füze saldırısı yaşanabilir. İsrail de drone, İHA ve SİHA’lar ile İran’ın belli merkezlerini bombalayabilir. Bir de nükleer santral merkezlerine sabotajlar düzenlenebilir ama bugün sürecin psikolojik olarak yürütüldüğünü ifade etmek en doğrusu. İran’ı psikolojik hedefe koydular; fiili olarak çok fazla bir şey yapacaklarını düşünmüyorum” diye konuştu.
"TÜRKİYE, HANİYE ANKARA’DA DİYE BELKİ BASTIRABİLİR"
Türkiye’nin bu süreçteki tutumundan fazla bir beklenti içinde olmamak gerektiğini ifade eden Faik Bulut bu durumu şöyle açıkladı:
"Türkiye, İsrail ile Mavi Marmara’dan bugüne kapıştı, gerginleşti. İlişkileri kopardı ama Ortadoğu ticareti devam ediyor. Türkiye şu anda İsrail ile herhangi bir kopuşu göze alamaz. Ama Hamas’ın biliyoruz ki belli liderleri Ankara’da; Türkiye’nin himayesinde bekliyorlar. İsrail Büyükelçisi Ankara’da üstü kapalı bir şekilde bu konuya dikkat çekti. En ileri ne olabilir diye soralım? Olsa olsa Katar, Mısır ve Türkiye bir arada, uzaktan da Suudi Arabistan ile birlikte ya da herkes kendi bir başına ara buluculuk yapar. Ancak burada da İsrail kime ne kadar güvenir bilmiyoruz. Türkiye’nin ara buluculuk konusunda çok bir tecrübesi yok. Ancak Mısır’ın var. Bir de Mısır’ın diğer bir avantajı Gazze ile sınırı var. Ancak Mısır da bu aralar iç karışıklığı nedeniyle, ekonomik olarak zayıf. Belki Türkiye burada kendi çabaları ile yol alabilir. Şöyle ki; bunun için hem İsrail’in yetkisine ihtiyacı var hem de Hamas’ın. Çünkü bildiğim kadarıyla İsmail Haniye Türkiye’de ve Katar’a gidecekti yahut gitti. Belki bu sebeple Türkiye’ye de baskı yapar.”
GİDİŞAT DIŞ FAKTÖRLERİN TUTUMUNA BAĞLI
Faik Bulut, çatışmanın uzaması durumunda savaşın Lübnan ve Suriye’ye de bir şekilde sıçrayabileceğini ifade etti. Çatışmanın ne kadar süreceğinin Hamas’ın direnme gücüne bağlı olduğunu ifade eden Bulut, “Hamas saldırıyı başlatırken, sadece İsrail’e vurup çekileceğiz demedi. ‘Filistin’i İsrail’in işgalinden kurtarmak istiyoruz’ dediler. Amacına ne kadar ulaşacak bakacağız” ifadelerini kullandı.
Hamas ve İsrail'in yanı sıra dış faktörlere de işaret eden Bulut, “Amerika, İsrail’in elini ne kadar serbest bırakabilir, Ukrayna savaşında Rusya ne yapar? Yahut İran’ın karşı müdahalesi ne olur? Süreç biraz bunlara da bağlı. Süreci tek tarafa bağlamıyorum… Ancak ara bulucular tarafları hemen ikna etmeyebilirler. Hatta rica eden de İsrail tarafı; Başbakan Netanyahu’nun kendisi olmuş. Burada kimin ne kadar taviz vereceği önemli” dedi.