Adana'da öğrenciler: Abonman uyugulaması istiyoruz
Adana’da aldıkları bursun 3’te ikisini okula gidebilmek için harcamak zorunda kalan üniversite öğrencileri, seçim öncesi Belediye Başkanı Zeydan Karalar tarafından verilen sözün tutulmasını istiyor.
Jiyan Karya /Evrensel
Jiyan KARYA
Adana
Adana’da toplu ulaşıma 3 Ağustos’ta yapılan zamlarla birlikte öğrenci 9.50-10 TL, sivil 17.50 TL’ye çıkarıldı. Belediye otobüsleri ve hafif raylı sistem için ise öğrenci 7, sivil 15 TL olarak belirlendi.
Çukurova Üniversitesi öğrencileri geçtiğimiz yıla göre ulaşım ücretinin 2-3 kat artması ile aldıkları burs ve kredilerin neredeyse üçte ikisinin sadece ulaşım harcamasına gittiğini belirterek seçimler öncesi verilen vaatlerin yerine getirilmesini istiyor.
‘900 TL YOLA GİDİYOR’
Çukurova Üniversitesi hukuk fakültesi öğrencilerinden Feyza, ulaşım ücretine yapılan zam sonrası yol masraflarını karşılayamaz hale geldiğini anlatıyor: “Aylık okula gidip gelirken şehir içi ulaşım araçlarına 900 TL gidiyor. Fakültemizin içerisinde bulunduğu güney kampüs ana kampüsten uzakta. Kampüs içerisinde de ulaşım ücretli hale getirildi. Tüm bu pahalılığın yanında fakültemize yeterli sıklıkta araç da gelmiyor. Bu sebeple sıcak havalarda güneşin, kış aylarında da yağmurun altında araç bekliyoruz” diyerek şikayetlerini dile getirdi.
TACİZLERE DAVETİYE ÇIKARIYOR
Eğitim fakültesi öğrencilerinden Eylem ise otobüslerin doluluğundan şikayetçi: “Okul saatlerinde üniversiteye doğrudan giden belediye otobüslerine kapasitenin çok üzerinde yolcu alındığı ya da yeterli sayıda otobüs gönderilmediği için bazen aktarmalı otobüsle kampüse ulaşıyorum. Daha önce otobüsün çok dolu olduğu bir seferde tacize uğradım. Tacizci sıkışıklıktan dolayı temas ettiğini söyleyerek kendini savundu. Şehir içi araç kullanmaktan korkar hale geldim. Artan hayat pahalılığının yanında yol ücretlerinin bu kadar zamlanması da geçinmemizi iyice zorlaştırdı. Part time çalışmamıza ve aldığımız bursa rağmen geçim imkansız hale geldi” dedi.
Eczacılık fakültesi öğrencilerinden Buket de “Otobüs ücretleri aşırı pahalı. Yurtlardan kampüse ring seferleri azaltılarak yurtlardan kampüse ulaşım zorlaştırıldı. Otobüs kapasitesinin üzerinde yolcu alıyor. Çoğu kez yer olmadığı için derslere geç kalıyorum. Bu aşırı doluluktan otobüste nefes alamaz hale geliyoruz. Yaşanacak tacizlerden de korkuyoruz” dedi.
‘DERSLERE GEÇ KALIYORUZ’
Otobüs şoförlerinin agresif davranışlarının da kendilerini tedirgin ettiğini söyleyen Buket, “Şoförler daha fazla yolcu almak için bazen aşırı hız yapıyorlar. Bazen de otobüsü çok yavaş sürüyorlar. Derslere geç kaldığımız oluyor. Yolcu alma yarışı şoförler arasında kavgalara da neden olabiliyor. Bundan dolayı çok endişeliyiz” diyerek şikayetini dile getirdi.
Henüz okulun ilk haftasından geçim sıkıntısı yaşadığını belirten Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinden Nur, şehir içi ulaşım ücretlerini karşılayacak gücünün kalmadığını ifade ediyor. Aldığı burs ile giderlerini karşılayamadığını dile getiren Nur, “Otobüs seferleri artan zamlara rağmen arttırılmadı. Derslere sürekli geç kalıyoruz. Otobüsler aşırı dolu geliyor. Tepkimizi dile getirmemize rağmen şoför daha fazla yolcu almaya devam ediyor. Adana Büyükşehir Belediyesinin seçim öncesi abonman sözü vardı. Ama yerine getirmedi. Üstüne üstük büyük zam yaptı” diyerek seçim vaatlerinin yerine getirilmesini istedi.
Edebiyat bölümü öğrencilerinden Yusuf da şehir için ulaşımda fiyatların çok sık artmasından şikayetçi. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin abonmanlık sistemini hatırlatan Yusuf “200 TL karşılığında 220 binme hakkı veriliyor. İstanbul’da bu imkandan yararlanan öğrenciler şehir içinde istedikleri gibi gezebiliyorlar. Adana’da ise zorunlu şehir içi ulaşıma aylık, İstanbul’daki bir öğrencinin 4 katı, 800 TL civarı bütçe ayırmak zorunda kalıyorum. Bu sebepten dolayı geçim sıkıntısı yaşıyorum” dedi.