14 Ekim 2023 10:19

CHP’li Gürer: Yanlış yönetimin faturası halka çıkarılıyor

Ekonomik veriler üzerinden değerlendirme yapan Ömer Fethi Gürer, icra takibinde olan vatandaşların sayısının sürekli arttığını, icra dairelerinde yeni dosyalar için yer kalmadığını belirtti.

Fotoğraf, Ömer Fethi Gürer'in kişisel arşivi

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomi yönetiminin zam ve yaygın vergi ile oluşturduğu kamu ve hazine gelirlerine yansıyan artışın vatandaşın daha yoksullaşmasana yol açtığını söyledi. Gürer, “Yanlış yönetimin faturası halka çıkarılıyor” dedi.

Son iki ayın ekonomik verileri üzerinden değerlendirme yapan Ömer Fethi Gürer, icra takibinde olan vatandaşların sayısının sürekli arttığı, icra dairelerinde yeni dosyalar için yer kalmadığını ve fabrikaların üretim sorunu yaşadığı süreçte icra dairelerinin fabrika gibi çalıştığını belirtti.

Gürer, tüketici kredisi faiz oranlarının aylık yüzde 5’e, yıllık yüzde 60’a yaklaşmasına rağmen bireysel kredi kullanımındaki dikkat çekerek, “Özellikle yüksek enflasyon ve geliri harcamasına yetmeyen vatandaşlar kredi kartlarıyla harcayarak borçlanmaya devam ediyor” dedi.

542 BİN KİŞİ KREDİ KARTI BORCUNU ÖDEYEMEDİ

Bankaları bu yılın ocak-ağustos döneminde bireysel kredi borcunu ödeyemeyen toplam 561 bin 930 ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen 542 bin 996 kişiyi icra takibine aldığını aktaran Gürer, “Hem kredi kartı hem de bireysel kredi borcu yüzünden takibe alınanlar tek kişi sayıldığında bu dönemde toplam 870 bin 513 vatandaş bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borcunu ya da her ikisini birden ödeyemediği için icraya verildi” ifadelerini kullandı.

“İCRA DAİRELERİNDEKİ DOSYA 10 MİLYON 444 BİNE ÇIKTI”

1 Ocak- 6 Ekim 2023 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58 oranında artarak 10 milyon 444 bine çıktığını belirten CHP’li Gürer, “Vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyesi 22-29 Eylül haftasında 34,9 milyar lira artarak 2 trilyon 466 milyar liraya yükseldi. Söz konusu haftada tüketici kredilerinde 7,4 milyar liralık yaşanırken, kredi kartı borç bakiyesinde ise 27,5 milyar lirayla oldukça yüksek miktarda bir artış oldu. Yılbaşından bu yana ise tüketici kredileri yüzde 32,9 oranında artarak 1 trilyon 489 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesi ise yüzde 115,3 oranında artarak 977 milyar liraya yükseldi” diye konuştu.(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Veriler birbirini tutmuyor | CHP'li Başevirgen: Vatandaş yemediyse bu kadar eti kim yedi?

SONRAKİ HABER

Filistin Kızılayı: Biz gitmiyoruz. İhtiyaç halinde kalıp hizmet edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa