Dünyada Filistin'e destek eylemleri sürüyor
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları dünyanın birçok bölgesinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.
Fotoğraf:Piero Cruciatti/AA
Filistin'de Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de Gazze ablukasını kırarak İsrail yerleşimlerine yönelik başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonu sonrası çatışmalar ve Gazze’ye yönelik İsrail bombardımanı devam ediyor. İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Filistinli sivillerin güneye kaydırılması için verdiği 24 saatlik süre sona ererken İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne yönelik hava, deniz ve karadan "koordineli" saldırı hazırlıklarının da tamamlanmak üzere olduğunu duyurdu.
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ise dünyanın birçok bölgesinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.
EDİNBURG
İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da ve Glasgow'da Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Başkentte Princess Street'ten başlayan gösteriye katılanlar, Filistin bayrakları ve "Filistin için özgürlük" sloganları eşliğinde İskoç Parlamentosu binasına yürüdü.
GLASGOW
İskoçya'nın Glasgow kentinde toplanan yüzlerce kişi, Filistin'e destek ve dayanışma gösterisi düzenledi.
İskoçya'nın Glasgow kentindeki BBC stüdyosu önünde toplanan yüzlerce kişi, Filistin'e destek ve dayanışma gösterisi düzenledi.
LONDRA
İngiltere'nin başkenti Londra'da Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler, ellerindeki pankart ve Filistin bayraklarıyla Filistin'e destek mesajı vererek İsrail'in askeri eylemlerini protesto etti.
NORVEÇ
Norveç’in başkenti Oslo’da Norveç Filistin Komitesi tarafından düzenlenen ve 25 kuruluş tarafından desteklenen eylem Norveç Dışişleri Bakanlığı önünde yapıldı. Eyleme katılım kitlesel oldu. Eylem boyunca “Apartheid işgaline son", "Gazze’nin bombalanmasını durdur", "Özgür Filistin", "Ablukayı kaldır, İnsani yardım için kanal aç", "Tüm sivillere uluslararası koruma", "İşgal sona ermeli" sloganları atıldı.
Eylemde siyasi partilerden Kızıl Parti (RÖDT), Sosyalist Sol Parti (SV) ve İşçi Partisi gençlik örgütü AUF ve İsrail ordusunda eski bir helikopter pilotu olan, ancak 20 yıl önce hizmete devam etmeyi reddeden ve şu anda bir Filistin aktivisti olan Yonatan Shapira ile Norveç Filistin Komitesi başkanı Line Khateeb konuşma yaptı. Yonatan Shapira Norveç'e ve Norveç yapımı silahlara karşı sert eleştiride bulunarak, Norveç’in sorunun bir parçası olduğunu, silah ve mühimmatın Norveç'ten ABD'deki bir şirkete aktarıldığını ve ardından İsrail ordusuna gönderildiğini söyledi.
Pilot Shapira konuşmasında Norveç hükümetinin ikiyüzlü olduğunu, Norveç'in uyanması, İsrail'i boykot etmesi ve soykırımı durdurması gerektiğini belirterek, “Bugün bu sorunu çözmek için buradayız. Hep birlikte bağıralım ki tüm dünya bizi duysun ve özellikle burada Norveç hükümetinde oturan ikiyüzlüler" dedi. Shapira, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre'ye “Filistinli ve İsrailli binlerce sivilin kanı sizin de elinizde. Yazıklar olsun sana! Yazıklar olsun sana!” diye seslendi.
Norveç Filistin Komitesi Başkanı Line Khateeb, "Herkes için geçerli olan uluslararası insan hakları talebimizde bizimle birlikte olduğunuz için hoşgeldiniz. Dik duruyoruz. Adalet için dik. Biz şu anda işgal eden ve işgal edilmiş insanlar arasındaki acımasız savaşa karşı dik duruyoruz. Son 24 saat içinde en az 320 kişi öldürüldü. İsrail 1,1 milyon insanın evini, bahçesini, değerlerini, sevgisini, kültürünü, oyun alanlarını bırakıp, göç etmesini ve İsrail izin vermeden geri gelmemelerini istiyor. İsrail Filistini harebeye çevirdi. Her üç Filistinliden ikisi göçe zorlandı. İsrailli yetkililer televizyonda etnik temizlik yapmak istediklerini ve 'Filistinli insanlar hayvandır, bombalansın' söylüyorlar. İsrail, insanların sığınmak için kullandıkları BM okulunu bombaladılar. Savunmasız, susuz, elektriksiz göç eden insanları bombaladılar. İsrail günlerdir, insanları susuz, elektriksiz, aç bırakıyor. İnsanlar kirli su içiyorlar, ellerini-yüzlerini yıkayamıyorlar, banyo yapamıyorlar. Ölülerini yıkıyamıyorlar. Bombalamalardan sonra oluşan tozları yıkayamıyorlar. Bunların yanında İsrail iletişimi de yok etmeye çalışıyor. Şimdiye kadar 6 gazeteci öldürüldü. Sessiz kalamayız. Her şeyden önce sivillere yönelik bombalamalar durdurulmalı. Filistinli çocukların Gazze'deki apartmanlara düşen bombaların gürültüsünde doğmasına izin vermeyin” dedi.
Kızıl Parti'den milletvekili olan Kürt siyasetçi Seher Aydar ise konuşmasında, “Gazze'de ailesi ve arkadaşları olanlara bir şeyler söyleyerek başlamak istiyorum. Kalbin Filistin'de ve biliyorum çok büyük acı çekiyorsun. Yüreğin yanıyor. Ekrana bakıp, bombaları duymak nasıl bir duygu olduğunu biliyorum. Sadece fiziksel olarak uzaktasın. Ben bir Kürt olarak bunu biliyorum. Özellikle kendini yalnız hissettiğin zaman, ne olacağından korkuyorsun. Ben de korkuyorum. Yalnız değilsiniz. RÖDT sizle omuz omuza duruyor. İsrail uluslararası hukuku ihlal ederek Oslo'dan küçük olan bir bölgede 2,3 milyon insanı aç, susuz ve elektriksiz bırakıyor ve bu bir savaş suçudur.”
Diğer parti temsilcileri de konuşmalarında, dışarı çıkıp, açık bir baskı uygulanması gerektiğini söylediler. Konuşmalarda, “Elimizden gelen her şeyi yapmak bizim görevimizdir çünkü oturup Filistin'deki insanların bombalarla öldürmelerini izleyemeyiz. İsrail şu anda bütün bir halkı toplu olarak cezalandırmaya giriştiği bir gerçektir ve bu kesinlikle kabul edilemez" dediler.
Dışişleri Bakanlığı önünde yapılan konuşmalardan sonra belediye binası meydanına yürüyüş düzenlendi. Burada toplanan kalabalık uzun süre slogan atmaya devam etti.
Filistin'e destek amacıyla düzenlenen büyük eylemin ardından bir grup kendiliğinden büyükelçiliğe doğru yürüyüşe karar verdi. Polisin gaz maskeli olarak geniş önlem aldığı elçilik önüne gelen grup, saat 18. 00'de eylemi sonlandırdı.
KÖLN'DE FİLİSTİNLİ VE İSRAİLLİLER BARİKATLA AYRILDI
Almanya'nın Köln kentinde polisin gösteri yasağını kaldırmasıyla Filistinliler ile İsrailliler, Heumarkt Meydanı'nın farklı köşelerinde miting yaptı.
İzin alınmasına rağmen Köln polisi Filistinlilerin "İşgal altındaki Filistin" mitingini güvenlik gerekçesiyle yasaklarken, İsraillilerin "İsrail nefretine ve Yahudi karşıtlığına karşı durma" gösterisine izin verdi.
Yapılan görüşmelerin ardından Filistin halkıyla dayanışma amacıyla düzenlenen gösteriye polis izin verdi.
Konuşmalarda, Filistin halkının kendi vatanlarında yıllardır uğradıkları zulüm ve akıttıkları gözyaşı anlatıldı.
Polisin barikatla böldüğü meydanın diğer tarafında İsrail destekçileri miting düzenledi.
Polisin geniş güvenlik aldığı mitinglere katılanlar, konuşmaların ardından olaysız şekilde dağıldı.
BERLİN'DE FİLİSTİN EYLEMİNE İZİN VERİLMEDİ
Almanya'nın başkenti Berlin'de ise Filistinlilerle dayanışma eylemine polis izin vermedi.
Aralarında Filistinlilerin de bulunduğu bir grup, polise "Orta Doğu'da barış-Orta Doğu'da ateşkes-İki devletli çözüm" sloganıyla bir eylem yapmak için başvurduktan sonra kent merkezindeki tarihi Brandenburg Kapısı'nın önündeki meydanda toplandı.
Polis, eylemin yasaklandığı gerekçesiyle eylemcilerin meydandan ayrılmasını istedi. İnternetten eylemin yasaklandığına dair kararın yayınlanmadığını belirten eylemciler, kararın yazılı halini görmek istedi.
Bu arada göstericiler polise, barışçıl bir gösteri yapacaklarını, sadece seslerini duyurmak istediklerini anlattı.
Söz konusu yazılı karar gelene kadar eylem yapan göstericiler, "Bombardımanları durdurun", "Filistin'e özgürlük", "Çocuklarımız ölüyor, herkes başka tarafa bakıyor", "Medya nerede?", "(Almanya Başbakan Olaf) Scholz neden sessizsin?" şeklinde sloganlar attı.
Göstericiler, Gazze'de öldürülen çocukların fotoğraflarını da yere koydu.
Bir süre sonra polis aracından gösterinin yasaklandığı ve eylemcilerin bölgeden ayrılması gerektiği anonsu yapıldı.
Ardından polis, çok sayıda kişiyi gözaltında alırken, eyleme katılan diğer kişiler bölgeden ayrıldı.
Berlin'de bugün yapılması planlanan başka bir gösteri de yasaklanmıştı.
"Filistin'le dayanışma amacıyla Berlin'in farklı ilçelerinde düzenlenecek miting ve aynı konudaki yürüyüş ile bunların yerine geçecek tüm etkinlikler, kamu güvenliği ve düzeni açısından tehdit oluşturdukları gerekçesiyle yasaklanmıştır." açıklaması yapan Berlin polisi, 11 Ekim'den beri Filistinlilerle dayanışma gösterilerine izin vermiyor.
SIRBİSTAN
Sırbistan'da Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesinin en büyük kenti Novi Pazar'da, Filistin'e destek gösterisi düzenlendi.
Kent meydanında bir araya gelen grup, Gazze'de yaşananlara tepkilerini ve Filistin halkının yanında olduklarını gösteren dövizler ve Filistin bayrakları taşıdı.
Gösteriye katılanlardan Haris İbrahimoviç, su, gıda, elektrik sıkıntısı çeken Filistin halkının yanında olduklarını ifade ederek, "Tüm dünyanın gözü önünde yok olması beklenen halkın yanındayız. Uluslararası kurumlara bir an önce tepki göstermeleri ve savaşın bitmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.
İTALYA VE MALTA
İtalya ve Malta'da, Filistin'e destek ve dayanışma gösterisi düzenlendi.
İtalya'nın kuzeyindeki büyük kentlerden Milano'da Merkez Tren Garı önünden başlayan, yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı yürüyüş, Trotter parkındaki mitingle son buldu.
"Filistin ile dayanışma" yürüyüşüne, Filistinliler ve İtalyanların yanı sıra farklı ülkelerin vatandaşları, öğrenci grupları ile çeşitli sol sosyalist gruplar katıldı.
Göstericiler sık sık "Özgür Filistin", "Zafere kadar İntifada" ve "Katil Netanyahu" diye slogan atarken, ellerinde de İsrail'in Gazze'yi bombalamasını kınayan ve "Gazze'deki soykırımı durdurun" yazılı dövizler taşıdı.
Akdeniz ülkesi Malta'da da Filistin'e destek ve dayanışma gösterisi yapıldı.
Times of Malta gazetesinin haberine göre, Msida kentindeki gösteride bir araya gelen çok sayıda kişi, Gazze'ye yönelik İsrail kuşatmasının durdurulması çağrısı yaptı.
Göstericiler, Gazze'deki bombalamalarda hayatını kaybeden çocuklara atfen ellerinde oyuncak bebekler taşıyarak, durumu protesto etti.
Malta'daki Arap Kültür Derneğince düzenlenen gösteride, İsrail'in Gazze'ye yönelik kuşatmasının uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgusu yapıldı.
STOCKHOLM
İsveç'in başkenti Stockholm'de toplanan yüzlerce kişi, Filistin'e destek gösterisi düzenledi.
Başkentin işlek meydanlarından Segels Torg'da toplanan yüzlerce kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.
Çok sayıda İsveçli, Filistinli, Arap ve farklı milletlerden, her yaş grubundan insanların katıldığı gösteride, sık sık "Özgür Filistin", "Özgür Kudüs", "Gazze'ye özgürlük" sloganları atıldı, Filistin bayrakları taşındı.
Göstericilerin taşıdıkları dövizlerde Gazze'ye bombardımanın ve sivillere yapılan saldırıların durdurulmasına yönelik mesajlar yer aldı.
Alana gelen Neonazi aşırı sağcı İskandinav Direniş Hareketi (NRM) üyelerinden bir grup da İsrail bayrağını yırttı.
Filistin'i destekleyen göstericiler bunun üzerine, "Sokaklarımızda ırkçı istemiyoruz" şeklinde slogan atarak, aşırı sağcı grubun alanı terk etmesini istedi.
Polisin müdahalesiyle aşırı sağcı grup alandan çıkarıldı.
İSVİÇRE
İsviçre'nin Cenevre ve Bern kentlerinde de Filistin'e destek gösterileri yapıldı.
Cenevre'nin Place Neuve isimli meydanında düzenlenen gösteriye 7 binden fazla kişi katıldı.
Place Neuve'den Jonction bölgesine yürüyen göstericiler, Filistin, bayrakları ile Filistin'e destek içeren dövizler taşıdı.
Gösteri sırasında Arapça, Fransızca ve İngilizce Filistin'e destek sloganlar atıldı.
Geniş güvenlik önlemleriyle gerçekleştirilen gösteri yaklaşık 2 saat sürdü.
İsviçre'nin başkenti Bern'de de Filistin ile dayanışma mitingi düzenlendi. Organizasyona yaklaşık 500 kişi katıldı.
Basel ve Zürih'te ise Filistin yanlısı gösteriler düzenlenmesine izin verilmedi.
PARİS'TE POLİS MÜDAHALESİ
Fransa'nın başkenti Paris'te polis, Filistin'e destek için kent meydanında ve sokaklarda bir araya gelenlerin etrafını sararak fiziki müdahalede bulundu ve göstericileri göz yaşartıcı gazla dağıtmaya çalıştı.
Paris'te emniyet müdürlüğünün yasağına rağmen Filistin'e destek eylemi düzenlendi.
Eylem, başkentin ünlü Cumhuriyet Meydanı'nda yerel saatle 15.00 sularında başladı.
Eylem başladığında polis meydanı tahliye ederek kitleyi dağıtmaya çalıştı.
Aralarında engelli vatandaşlar ve çok sayıda kadının olduğu grup meydana yakın ara sokakta eylemlerine devam etti.
Corbeil-Essonnes Belediye Başkan Yardımcısı Elsa Toure protestoya katılan tek Fransız "seçilmiş" oldu.
Polis, kitlenin etrafında çember oluşturarak bulundukları noktadan ayrılmalarına izin vermedi.
Ellerinde "Soykırımı durdurun" ve "Filistin özgür kalacak" yazılı pankartlar taşıyan grup, "Katil İsrail, suç ortağı (Fransa Cumhurbaşkanı) Macron", "Filistin galip gelecek", "Soykırımı durdurun" ve "Gazze hepimiz seninleyiz" sloganları attı.
Özellikle ellerinde Filistin bayrakları ve boynunda Filistin kültürünün bir parçası olan Filistin kefiyesi diye bilinen poşuları takan protestocuları durduran polis, sert müdahalede bulundu, biber gazı kullandı.
Protestocular bir müddet oturma eylemi yaparak gösteriye devam ederken meydanın yakınlarındaki bir binanın en üst katına büyük bir Filistin bayrağı asıldı.
Paris Emniyet Müdürlüğünün açıkladığı verilere göre, gösteride kimlik kontrolüne tabi olan 269 kişiden 260'ına para cezası kesildi.
PEK ÇOK ÜLKEDEN FİLİSTİN'E DESTEK
ABD'de Los Angeles, Washington'da, Kanada'nın Mississauga kentinde, Avustralya'nın Melbourne kentinde, Güney Amerika ülkesi Şili'de de Filistin halkına destek ve dayanışma gösterisi düzenlendi.