15 Ekim 2023 16:16

Şahintepeliler evlerine sahip çıkıyor: Kentsel yenileme değil talan oyunu

Kentsel dönüşüm adı altında evlerinden, mahallelilerinden atılmak istenen Şahintepeliler, ranta ve talana dikkat çekerek "Yerimizden, yurdumuzdan olmak istemiyoruz" dedi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

İstanbul Başakşehir'de Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi, 'Rant için değil halk için dönüşüm' talebiyle bir araya geldi. Sulukuleliler, Ayazmalılar gibi yerlerinden yurtlarından edilmek istemediklerini dile getiren Şahintepeliler, 'Şahintepe bizimdir bizim kalacak' dedi.

"HAKLARIMIZ YOK SAYILDI"

Mahalleli adına yapılan açıklamada konuşan Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi'nden Mustafa Çakır, 2021'de başlayan süreçte rezerv alanı kararı alınarak aslında binlerce Şahintepelinin ve binlerce evin yok sayıldığını öğrendiklerini söyledi. Vergisini ödedikleri, yapı kayıt belgesini aldıkları tapulu yerlerinin yok sayıldığını hatırlatan Çakır "İmar uygulamalarıyla da taşınmazlarımız paramparça edildi, adaletsiz şekilde küçültüldü ve mahalle dışına transfer edildi. Biz mahalleye imar geldiğini zannederken Bakanlığın izni olmadan bir çivi bile çakılamayacağımızı öğrenerek davalar açtık" ifadelerini kullanarak bu operasyonun kentsel yenileme değil mahalleyi talan etmek üzerine kurulmuş bir oyun olduğunu söyledi.

2022'de imar uygulamasına yapılan binlerce itirazda bulunduklarını ve davalar açtıklarını hatırlatan Çakır "Mahkemeler maalesef bizlerin istediği iptal kararlarını vermedi. Bu davada oyun burada ad bitmedi. Mahalledeki takım elbiseliler aracılığıyla Hacımaşlı iptal edildi yalanı dolaşıma sokularak kafalar karıştırıldı ve dava dosyalarının ancak yarısı istinafa oradan da Danıştay'a taşınabildi. Danıştay'dan sonuçlar bekleniyor. Aradan 16 ay geçmiş olmasına rağmen yeni bir imar uygulaması halen askıya çıkarılmadı" dedi.

''MÜCADELEMİZDEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'

300'e yakın parselde hukuksuz imar uygulamasının iptali için açtıkları davalarda iptal kararları gelmeye başladığını belirten Çakır "Fakat belediye hukuksuz imar uygulaması sonrası kendi şirketi olan Başakkent A.Ş isimli şirkete kentsel dönüşüm uygulama yetkisini 2020 haziran ayından itibaren peyder pey devretmeye devam ediyor. Belediye meclisinde aynı adalarla ilgili yeniden meclis kararı alın belediye başkanı ve yardımcıları mahkemelerin arkasından dolanarak hukuku tanımıyorlar" tepkisini gösterdi. Bazı evlerin komik rakamlara satıldığını, bununla da kalınmayarak hukuksuz bir şekilde yüzlerce polis eşliğinde gaz ve cop marifetiyle bazı kişilerin evlerinin resmi görev yazısı dahi ibra edilmeden yıkıldığını belirten Çakır "Şimdi mahkemelerin millet adına vermiş olduğu kararlar ne olacak? Adaletin terazisini bozsanız da hukuk mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

'YERİMİZDEN SÜRÜLMEK İSTEMİYORUZ'

Şahintepeliler taleplerini şöyle sıraladı: "Şahintepelilere sorulmadan ilan edilen, 'Rezerv Alan' kararı ve imar uygulamaları geri alınmalı. Şahintepe'de barınma hakkımızı korumayan, bizlere sorulmadan herhangi bir 'Kentsel Dönüşüm' uygulaması istemiyoruz. Şahintepelileri dışlayan hiçbir kararı kabul etmiyoruz. Şahintepe'de bir 'dönüşüm' yapılacaksa bunda meslek odalarının yanı sıra halkın avukatlarının içinde olduğu, masa başında değil, halkın tüm bileşenleri ile hep birlikte karar verdiği bir dönüşüm istiyoruz. Şahintepe'de rant odaklı değil, insan odaklı planlama ve parselasyon istiyoruz. İnsanımızın, ağaçlarımızın, müşterek kamusal alanlarımızın, kent hayvanlarımızın da korunduğu planlar görmek istiyoruz. Sulukuleliler gibi, Ayazmalılar gibi yerimizden yurdumuzdan sürülmek istemiyoruz."

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dünya Kadın Çiftçiler Günü: Kadınlar tarlada güvencesiz ve ücretsiz çalıştırılıyor

SONRAKİ HABER

ABD, vatandaşlarını İsrail’den deniz yoluyla tahliye edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa