SAV’ın “100. Yılda Cumhuriyet” programı ikinci gününde devam etti
Sosyal Araştırmalar Vakfı'nın "100. Yılda Cumhuriyet: Dünü, Bugünü, Yarını" başlıklı etkinliği TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde gerçekleşti.
Fotoğraf: Evrensel
Sosyal Araştırmalar Vakfı'nın (SAV) yaklaşık bir yıl önce “Cumhuriyet'in 100 Yılı: Sınıflı, Zümreli, Kaynaşmamış Bir Toplum” üst başlığıyla başlattığı çalışmanın kapanış konferansı TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde yapılan “100. Yılda Cumhuriyet: Dünü, Bugünü, Yarını” başlıklı etkinlikle ikinci gününde devam etti.
İki gün süren "100. Yılda Cumhuriyet: Dünü, Bugünü, Yarını" başlıklı etkinliğin ikinci gününde "Entelektüel Ufuklar" adlı oturum ile başladı. Adnan Gümüş, Ceren Sözeri ve Ayşegül Tözeren'in konuşmacı olduğu oturumda kolaylaştırıcılığı ise Deniz Parlak yaptı. Oturumda, “Cumhuriyet boyunca eğitim ve bilim fikrindeki dönüşümler, mücadeleler”, “İdealist hayallerden tek adam kontrolüne: Basının 100 yılı” ve “100 Yılın Edebiyatı” başlıkları konu edildi. “Toplumsal Mücadeleler” başlıklı oturumda ise Bülent Küçük, Feryal Saygılıgil, Cemalettin Küçük, Hakan Yücel konuştu. Oturumda kolaylaştırıcılığı ise Hakan Koçak yaptı.
"GAZETECİLİK GÜNDEN GÜNE DAHA GÜVENCESİZ HALE GELİYOR"
15 Ekim programı Adnan Gümüş’ün, "Cumhuriyet boyunca eğitim ve bilim fikrindeki dönüşümler, mücadeleler” sunumuyla başladı. Üretimin faktörlerini anlatan ve eğitimin özgürlüğünü tartışan Gümüş, Osmanlı’dan bu yana eğitim müfredatının dönüşümünü inceledi. Değerler eğitimi dersinden, ÇEDES projesinden bahseden Gümüş, üniversitelerdeki baskıya ve özgürlüğün baltalanmasına da değindi. Gümüş, bilim, felsefe sanat ve aydınlanma için bilimsel özgürlük, kurumsal özerklik gerektiğini; eşitlik, adalet için eşitlikçi özgürlükçü demokratik özyönetim, güvenceli çalışma, kamusal finansman gerektiğini ifade etti.
Gümüş’ün ardından Ceren Sözeri’nin “İdealist hayallerden tek adam kontrolüne: Basının 100 yılı" sunumuna geçildi. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren siyasetle gazetecilik arasındaki ilişkiden ve ‘70’lerden itibaren yeni bir sağcı medya kurulma çabasından bahsetti. 1960’lardaki toplu sözleşme dönemlerinin aksine gittikçe güvencesizleştiğinin altını çizdi. Sözeri medyanın bu durumunun yalnızca tek adam düzeni ile ilgili değil, aynı zamanda medyanın kapitalizm içerisinde dönüşmesi ile de ilgili olduğunu ifade etti. Sözeri’nin ardından Ayşegül Tözeren “100 yılın edebiyatı” sunumunu yaptı. Tözeren, farklı kimliklerin Türkiye’de edebiyatta yer alma biçimlerini anlattı.
"HER DÖNEM BİR MUTEBER GENÇ TERİFİ VARDI"
İkinci oturum ise Bülent Küçük’ün “Toplumsal sınıf ve kültürel kimlik ikileminin ötesinde tanınma mücadelesi” sunumuyla başladı. Küçük, yakın zamanda yayımlanan yapımcısı olduğu, Hüseyin Cevahir’i konu alan “Aşkla Sana” belgeselinden bahsetti. Küçük, “sınıf” ve “kimlik” kavramları üzerine tartıştı. Program Hakan Yücel’in “Gençliğin Cumhuriyet yolculuğu” sunumuyla devam etti. Yücel, “gençlik” kavramının toplumsallığından ve gençlik ve öğrenci hareketlerinden bahsetti. Yücel Cumhuriyetin her döneminde “muteber genç” ifadesinin var olduğunu, yıllara göre farklı gençlik tiplerini anlattı.
Program Feryal Saygılıgil’in "Toplumsal cinsiyeti emek bağlamında tartışmak: Direnişlerden bize kalan" sunumu ve Cemalettin Küçük’ün “Ekoloji bağlamında yaşamın dönüşümü” sunumunun ardından sona erdi. (İstanbul/EVRENSEL)