Nerede bu üniversitenin bütçesi?
Temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamazken laboratuvar malzemelerinin bir kısmını da karşılıyor olmak bizleri zor durumda bırakıyor.
Eczacılık Fakültesi öğrencisi
Hacettepe Üniversitesi
Her üniversitede yeni dönem dersleri çoktan başladı. Hacettepe’deyse, yine bu derslerin işlenmesi için gereken ekipmanlar idare tarafından karşılanmadı. Pratik laboratuvar dersleri için gerekli malzemeleri öğrencilerin temin etmesi istendi. Yapılan yeni dönem zamları ile birlikte barınma beslenme ve ulaşım gibi en temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlanan öğrenciler, üniversitenin laboratuvar malzemelerine ödenek ayırmamasına oldukça tepkililer. Bu gelişmeler ışığında arkadaşlarımızdan görüşler aldık, Eczacılık Fakültesi 3. sınıf öğrencisi bir arkadaşımız, “Bu zor ekonomik şartlarda, laboratuvarla içli dışlı olan öğrenciler olarak laboratuvar malzemelerine para yetiştiremiyor, kendi hayatlarımızdan kısmak zorunda kalıyoruz. Üniversite yönetiminin kolayca karşılayabileceği bu bütçeyi biz öğrencilere yüklemesi kabul edilemez. Üniversite, bu konuda kolaylık sağlamalı, aksi takdirde öğrenciler olarak buna karşı tavrımızı ortaya koymalıyız” dedi. Yine bir diğer 3. sınıf öğrencisi üniversite ödeneğinin nereye harcadığını merak ettiğini belirterek “Okuldaki ödenekler bir tek öğrencilerin laboratuvar malzemesine mi yetmiyor gerçekten? Ayrıca KYK kredisinin yetersizliği de bizi derinden etkiliyor. Yükümüzü hafifletmesini beklerken, okul, bize daha da yük oluyor. Buna bir çare bulmalı” ifadeleriyle düşüncelerini aktardı.
BURS 1250 LABORATUVAR MALZEMELERİ 1800 TL
Malzemeler için 1000-1800 TL gibi yüklü bir maliyetle karşı karşıya kalan öğrenciler, üniversitenin bu tutumuna karşı oldukça tepkili. Bir diğer Eczacılık 3. sınıf öğrencisi “Günümüz şartlarında KYK kredi/bursuyla bu ekonomik koşullarda zor geçiniyoruz. 1250 TL aldığımız KYK kredisi barınma, beslenme gibi kişisel temel ihtiyaçlarımızı bile karşılamıyor. Temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamazken laboratuvar malzemelerinin bir kısmını da karşılıyor olmak bizleri zor durumda bırakıyor. Okulumuzun her sene açılan kontenjan sayısı kadar laboratuvar malzemesi temin etmesi gerekiyor. Kaliteli, adaletli ve eşitlikçi bir eğitim için bu şartların okulumuz tarafından karşılanması gerektiğini düşünüyoruz. Üniversite mademki bu şartları sağlayamayacak neden her sene bu kadar yüksek kontenjanda öğrenci alıyor?” diyerek bilinçsizce arttırılan kontenjan sayılarına karşın okuldaki materyal eksikliğinin altını çizdi. Üniversitenin nitelikli bilimsel bir eğitim sağlaması için laboratuvar malzemelerine ödenek ayırması konusunda kararlı olan öğrenciler bu konudaki mücadelelerini büyütmeyi hedefliyor.