İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi açıldı: Yıllardır devam eden sorunlar çözüldü mü?
İzmir Tabip Odası, alt yapı, yol gibi birçok eksikliğe rağmen apar topar hizmete alınan İzmir Bayraklı Şehir Hastanesinin durumu ile ilgili Bakanlığa 10 soru yöneltti.
Fotoğraf: Mahmut Serdar Alakuş/AA
Birçok kez açılışı yapılmasına rağmen son olarak genel seçimlerden önce yine açılışı yapılan ve ağustos ayında hasta bakımına başlayacağı duyurulan İzmir Bayraklı Şehir Hastanesinin bugün hasta kabulüne başladığı duyuruldu.
Şehir Hastanesinin açıldığını duyuran İzmir Valiliği yaptığı açıklamada, “628 bin 015 metrekare kapalı alan ve 2 bin 060 yatak kapasitesine sahip sağlık kompleksi; Genel Hastane, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Kalp Damar ve Kardiyoloji Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Fizik Tedavi Hastanesi, Adli Psikiyatri Hastanesi, Kemik İliği Merkezi, Organ Nakli Merkezi, İnme Merkezi, Uyku Merkezi ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezini bünyesinde bulunduruyor” dedi.
“SESSİZ SEDASIZ FAALİYETE GEÇİRİLMESİNİ MANİDAR BULUYORUZ”
Hastane inşaatı, işçilerin ücretlerini alamaması, teknik ve alt yapı sorunu, ulaşım sorunu gibi birçok konuda hâlâ çözüm üretilmeden açılan Şehir Hastanesi’ne ilişkin İzmir Tabip Odası “İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi hakkında 10 soru” diyerek, yazılı açıklama yayımladı.
Açıklamada, “Planlanan teslim tarihinden yıllar sonra, yapı güvenliğine ilişkin çeşitli söylentiler altında ve tam olarak apar topar faaliyete geçirilen Bayraklı Şehir Hastanesine ilişkin kamuoyunun bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmadan sessiz sedasız faaliyete geçirilmesini manidar buluyoruz” denildi.
“KAMUOYUNDAN BİLGİ SAKLANMASI SAKINCALI”
18 Eylül 2023 tarihinde İzmir Sağlık Müdürlüğü’ne halk sağlığı ve sağlık emekçilerinin haklarına ilişin sorular ilettikleri ancak sorunların yanıtsız kaldığı belirtilen açıklamada, “Kamu sağlığını doğrudan ilgilendiren böylesi önemli bir konuda kamu yöneticilerinin kamuoyundan bilgi saklamasını sakıncalı buluyoruz ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzyıllık devlet geleneğine yakışmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle yanıtsız bırakılan sorularımızı kamuoyu ile paylaşmanın doğru olacağını düşünüyoruz. Şehir hastaneleri modeline yönelik her fırsatta dile getirmiş olduğumuz eleştirilerimizi saklı tutarak, bir kamu hizmeti üretmek iddiasıyla hizmete sokulan İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’nin kamu yararına en uygun şekilde kullanılması için de elimizden geleni yapacağımızı vurgulamak isteriz” ifadelerine yer verildi.
“HASTANENİN AÇILIŞ VE HİZMETE GİRİŞ TARİHİ NEDİR?”
İzmir Tabip Odasının İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi hakkında sorduğu 10 soru ise şu şekilde;
- İzmir Bayraklı Şehir Hastanesinin açılış ve hizmete giriş tarihi nedir?
- Hastanenin açılış tarihi konusunda basına yansıyan farklılıkların ve açılış tarihinin ertelenmesinin nedenleri nelerdir?
- Bayraklı Şehir Hastanesi, depreme dayanıklılık, ulaşım olanakları ve alt yapı özellikleri bakımından güvenlikli ve yeterli midir? Bu konuda yapılmış teknik analizlerin sonucu nedir?
- Hastane binasının açılışa uygun hale gelmemesindeki gerekçeler nelerdir?
- Hastanenin altyapı özellikleri, tıbbi donanım ve yeterli personel temini bakımından son durumu nedir?
- İzmir Bayraklı Şehir Hastanesinin açılması için, İzmir’deki hangi hastanelerin kapatılması veya küçültülmesi planlanmaktadır?
- Küçültülmesi planlanan hastanelerin bina ve altyapısının depreme dayanıklılığı konusunda sorunlar var mıdır ve bunların giderilmesi için ne gibi teknik yöntemler kullanılmaktadır? Hangi hastanelerin hangi binalarının yenilenmesi planlanmıştır?
- İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi kadrosunda görevli olacak hekim sayısı nedir? Bu hekimler hangi hastaneden atanacaktır ve hangi kriterlere göre belirlenecektir? Hekimler arasında bir seçim yapılacak ise seçimde kullanılacak temel kriterler nelerdir?
- İzmir Bayraklı Şehir Hastanesinde hekim dışı görev yapacak sağlık personeli sayısı nedir? Bu personel, hangi kaynaktan ve hangi kriterlere göre karşılanacaktır?
- İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’nin ve hizmet birimlerinin ruhsatlandırma süreci tamamlanmış mıdır?
(İzmir/EVRENSEL)