Hekim atamalarında kadrolar yine boş kaldı: Şiddet artıyor kadrolar dolmuyor
Sağlık Bakanlığının ikinci kez açtığı hekim atamasında kadroların ancak 3’te biri doldu. Hekimler, sağlıkta artan şiddet ve düşük ücretin kamudan kaçışa neden olduğunu söyledi.
Fotoğraf: DHA
Kübra KIRIMLI
Ankara
Sağlık Bakanlığının ikinci kez yaptığı hekim atamasında yine kadrolar dolmadı. Açılan 2 bin 739 kadrodan sadece 774’ü tercih edilirken çocuk yan dallarının ağırlıkta olduğu 22 branş hiç tercih edilmedi. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı, 65-72 yaş arası hekimler için kura hazırlığına başlandığını duyurdu.
“ÇÖZÜM DEĞİL RİSK YARATIR”
Sağlık sisteminin çöktüğünü, halkın sağlık hizmetine ulaşmakta zorluk yaşadığını dile getiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları “Bakanlık 65-72 yaş arası hekimleri geri çağırıyor. Bakanlık sorunu görmek ve çözmek yerine pansuman yapmayı tercih ediyor” dedi. Kamudaki hekim açığının görülerek gerekli önlemlerin alınmadığını dile getiren Dr. Eroğulları “Binlerce kadro açıldı ama dolmadı. Kamudaki hekim açığının birçok gerekçesi var ama başat sebep sağlıkta yaşanan şiddettir” ifadelerini kullanarak güvensiz ve şiddetle yüz yüze ortamlarda 65 yaş üstü hekimlerin çalışmasının risk olduğunu söyledi.
“YILDA 3 BİN HEKİM GÖÇÜYOR”
Yılda neredeyse 3 bine yakın hekimin yurt dışına gittiği bilgisini veren Dr. Eroğulları, hekimleri kamudan uzaklaştıran nedenleri sıraladı: “Öte yandan kamuda 5 dakikada bir muayene, performans ve ciro dayatmasına itiraz var. Hepimizi derinden etkileyen ekonomik kriz ve yoksulluk da var. Sağlık Bakanlığı, eylemlerimizin ardından teşvik ödemesiyle görece rahatlama sağaldı ama geçen ay çıkan yönetmelikle teşvik ödeme tavanını aşağıya çekildi. Dolayısıyla bunlar hekimlerin kamuyu tercih etmemesinin nedenleri” dedi. Eroğulları, birçok hastaneden randevu alınmadığını bazı hastanelerde ameliyat yapılamadığını dile getirerek “Tüm bunların sorumlusu uyarılarımızı dikkate almayan ve yönetemeyen Sağlık Bakanlığıdır” dedi.
DEPREM BÖLGESİ DE BOŞ KALDI
Kadro ilanlarında kendisinin de görev yaptığı Gaziantep başta olmak üzere deprem bölgesindeki hemen hiçbir ile rağbet olmadığını belirten Dr. Eroğulları “Çünkü deprem bölgesi illerinde halen insani koşullar sağlanmış değil. Barınma halen bir sorun. Yurttaşların beslenme, temiz su gibi temel ihtiyaçları dahi karşılanmıyor. İl sağlık yöneticileri mobbing uyguluyor. Bakanlık maalesef deprem bölgesinde de görevini yerine getirmiyor. Bölgeyi cazip kılacak teşvikler de yok. Hekimlerin deprem illerini tercih etmemesi doğal bir süreç” dedi.
“RANDEVULAR AYLAR SONRAYA SARKACAK”
Başta çocuk yan dal uzmanlık kadroları olmak üzere bir çok yan dal kadrosunun boş kalmasının halk sağlığını etkileyeceğine işaret eden TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, “Pediatrik hematoloji, pediatrik nöroloji, gastroenteroloji ve nefroloji gibi önemli alanların boş olduğunu görüyoruz. Kadrolar boş kalınca randevular da ileri tarihlere ertelenecek. Yurttaşlar ya sağlık sorunlarını öteleyecekler ya da ücretli tedavi olacaklar. Yurttaşların cebinden çıkacak sağlık harcamaları ciddi manada artacak” uyarısını yaptı. Sağlık Bakanlığı 65-72 yaş arası hekimlere çağrısını da değerlendiren Bulut “TUS, YDUS ile hekimlerin başvurmaktan kaçtığı uzman ve yan dal uzman kadroları cazip hale getirilmeli. 2003’te AKP’nin uygulamaya koyduğu sağlıkta dönüşüm programının sonuçlarını yaşıyoruz” diye konuştu.