16 Ekim 2023 15:34

3. Oğuz Atay Öykü Ödülü sahiplerini buldu

İnebolu doğumlu yazar Oğuz Atay, doğumunun 89. yıl dönümünde İnebolu'da anıldı. İnebolu Kültür ve Sanat Derneği tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Oğuz Atay Öykü Ödülleri’ sahiplerini buldu.

Fotoğraf: Hasan İlyasoğlu

Paylaş

İnebolu doğumlu yazar Oğuz Atay, doğumunun 89. Yıl dönümünde doğduğu topraklarda anıldı. İnebolu Kültür ve Sanat Derneği tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Oğuz Atay Öykü Ödülleri’ ödül töreni düzenlendi. Törende Oğuz Atay’ın doğum günü anısına pasta kesildi.

Ödül törenine, Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay, İnebolu CHP İlçe Başkanı Cemal İlyasoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hakan Civelekoğlu, seçici kurul üyeleri Hüseyin Peker ve Altay Ömer Erdoğan, ödül alan yazar Esra Muratoğlu ile anı kitapta öyküsü bulunan yazarlar ile davetliler katıldı.

Öykü ödülünde ‘Hatırla’ öyküsü ile birinci seçilen Esra Deviren, öykü ödülüne layık görüldü.  ‘’Tahta Bacaklı At"  öyküsüyle Zeliha Tamer Uçar, 817 ve 818 öyküsüyle Şafak Kumargal, ‘Yokoluş’ öyküsüyle Kamil Dikmecik öykü ödülünde yer aldı.

Öykü Ödülü Törenin açılış konuşmasını yapan İnebolu Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Hasan İlyasoğlu, “Bugün edebiyatımızın değerli yazarı İnebolu doğumlu Oğuz Atay’ı anma için üçüncüsünü düzenlediğimiz Oğuz Atay Öykü Ödülü ödül töreni için bir aradayız. Hepiniz hoş geldiniz. Öykü Ödülümüz koordinatörü Özlem Keskin’e, seçici kurulumuza, katılımcı yazarlarımıza çok teşekkür ederiz. Öykü ödülünde bizi destekleyen Kaymakamımız Ahmet Vezir Baycar’a, Belediye Başkanımız Mustafa Huner Özay’a, Ankara İnebolu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne, İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şakir İşeri’ye, İletişim Yayınları’na, Oğuz Atay’ın kızı Özge Atay’a, Ankara’dan Vadi Grafik’e, Barış İlyasoğlu’na, Ethem Onur Bilgiç’e ve İnebolu halkımıza çok teşekkür ederim. Tüm yazarlarımıza öyküleri okuyarak değerlendiren gönlü zengin edebiyatçı, öykücü seçici kurulumuza, jürimize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 “HAYAL ETTİĞİMİZ YERE HIZLA YAKLAŞMIŞ OLMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”

Oğuz Atay öykü ödüllerinin yürütücüsü, Oğuz Atay öykü ödülleri anı kitabının genel yayın yönetmeni, yazar Özlem Keskin yaptığı konuşmada; “Ben bu ödülün yürütücüsü ve bir yazar olarak bu inanç için ve bu inançtan aldığım çalışma kolaylığı için bize inan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Oğuz Atay’ın her doğum gününde İnebolu’da öykülerle çoğalıyoruz şimdi. Bu ödülle İnebolu Oğuz Atay’ın komşusu olma yükümlülüğünü yerine getirmeye başladı. Edebiyat tarihçisi bunu gözden kaçırmayacaktır diye düşüyorum. Edebiyat tarihin en büyük tanığı ve kanıtıdır çünkü, dünya insanı olarak savaşlara, yoksulluklara, ölümlere, zulümlere tanık olduğumuz bir dönemdeyiz tartışmasız. Bunun yanında ülke olarak da yıkımlarla tarifi imkânsız acılarla sınandığımız bir yıl geçirdik. Kuşkusuz ki bugün bizler üç yıl önce hayal ettiğimiz yere hızla yaklaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. ‘’dedi.

“BİR KENTİN KENDİ KİMLİĞİNİ VE KÜLTÜRÜNÜ KAZANMASI ACISINDAN ÇOK ANLAMLI BİR ÇABADIR”

Seçici Kurul Üyesi Altay Ömer Erdoğan yaptığı konuşmada; ‘’ İnebolu’daki pirinç tabelasında ünlü yazarımız Oğuz Atay 12 Ekim 1934 yılında bu evde doğmuştur yazan bir konak ve ünlü yazarımızın adı verilmiş bir konak var, yazarın kendisini kıskandıracak bir ironiye sahip çünkü nerden başlıyordu, ilk önce seviyor muyduk, yoksa güveniyor muyduk sözleri yazar Atay’a aittir. Ben hayatımda İnebolu’ya İlk kez geldim.  Ben dünyanın bir ucundan bütün dünyaya Oğuz Atay’ın üzerinden bir ses duyurma cabası olarak görüyorum. Hayli anlamlı bir çaba yerelinde ulusal boyutta çok büyük işler becerebileceğinin ayrıca bir göstergesidir. Bu anlamda bu ödülünün kurucuları ve sürdürücüleri kutlamak gerekmektedir. Kent kültürü acısından da bir kentin kendi kimliğini ve kültürünü kazanması acısından çok anlamlı bir çabadır.

“COŞKU İLE YAŞAYAN BİR MİLLETİN ÇOCUKLARIYIZ”

“İyi şeyler birden bire olurlar”  Oğuz Atay sözü ile konuşmaya başlayan ‘Hatırla’ öyküsü ile birinci seçilen Esra Deviren ise konuşmasında; “Tıpkı bana bu ödülü yazdıran Mardin’den beni İnebolu’ya getiren her şey gibi… Acılarını derin, mutluluklarını coşku ile yaşayan bir milletin bir milletin çocuklarıyız. Bu sebeple ne yaşadığımız coğrafyanın öyküleri biter nede bu öyküleri yazan kalemler. Aldığım ödülümü bana her türlü duyguyla empati kurmamı sağlayan çocuklarım Zeynep, İpek ve Kerem’e ithaf ediyorum. Bana bu ödülü layık gördüğünüz için teşekkür ederim. ‘’  diye konuştu.

“Tahta Bacaklı At” öyküsü ödül kazanan Zeliha Tamer; ‘’Bu topraklarda doğmuş edebiyatımızın kıymetli yazarı Oğuz Atay’ı rahmetle anıyorum. Bu büyük yazarımızın adını yaşatan İnebolu Kültür ve Sanat Derneği’ne öykümü seçkiye layık gören değerli seçici kurul üyelerine ve emeği geçen bütün edebiyat dostlarına çok teşekkür ediyorum. ‘’ dedi.

“YÜREĞİMDEKİ BU ACI İLE YOLA ÇIKTIM”

“817 ve 818” öyküsü ile ödül almaya hak kazanan Şafak Kumargal ise ; ‘’Oğuz Atay anısına bu töreni düzenleyen İnebolu Kültür ve Sanat Derneği’ne tüm gün bizimle ilgilenen hocalarımıza ve derneğini üyelerine sonsuz teşekkür ederim.  Ben Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesinden İnebolu’ya geldim. Yüreğimdeki bu acı ile yola çıktım.  İnebolu’ya geldiğimde ve burayı gördüğümde içime bir ferahlık verdim. Çünkü Türkiye’nin en güneyinden kuzeyine geliyordum ve bu benim yolum dedim diyerek yola çıktım. Oraya gitmeliyim dedim ve iyi ki geldim’ dedi.

“İNEBOLU’YU YAZANLAR HAKKINDA DA BİR ÇALIŞMA YAPALIM”

Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay ise 3 yıldır Oğuz Atay Öykü Ödülü’nün başarı ile sürmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: “İnebolu’yu yazanlar hakkında da beraberce bir çalışma yapalım. İlçemizin İstiklal Savaşı’ndaki öneminden dolayı o dönemde cephanelerin dışında çok büyük yazarlar da ilçemizde konaklayarak geçti. Burada hepsinin bir anısı ve yaşanmışlıkları oldu, bunları da yazılarına ve kitaplarına döktüler. İlçemiz tarihinde önemli bir yerinde ama biz içinde olduğumuz için bunun çok farkında değiliz. İnşallah Oğuz Atay Öykü Ödülü’nde 3’ü bitirdik, 4-5-10-20 devam eder. İlçemizi tanıtmak için elimizden geleni en fazlasıyla yapmaya çalışır. Tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Etkinlik, Oğuz Atay’ın doğum günü anısına kesilen pasta ile sona erdi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

BİSAM: Açlık sınırı 12 bin 612, yoksulluk sınırı 43 bin 623 TL'ye çıktı

SONRAKİ HABER

Norveç'te Filistin'e destek eylemi: İşgale son, sivillere uluslararası koruma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa