16 Ekim 2023 15:47

Federal Mogul işçileri: Ayakkabı fişi var ama o tutarda ayakkabı yok

Federal Mogul’da çalışan işçiler, 700 liralık ayakkabı fişi verileceğini ancak bu miktarla uzun süre kullanabilecekleri bir ayakkabı bulmalarının mümkün olmadığını söylüyor.

Ekran görüntüsü Federal Mogul tanıtım videosundan alınmıştır.

Paylaş

İzel Gözde MEYDAN
Kocaeli

Türk-İş’e bağlı Türk Metal’in örgütlü olduğu Kocaeli’deki Federal Mogul fabrikasında, bu hafta dağıtılması beklenen ayakkabı fişinin tutarını yetersiz bulan işçiler hem sendikacılara hem patrona tepkili. Yaklaşık 700 liralık ayakkabı fişi verileceğini söyleyen işçiler, geçtiğimiz günlerde bu tutarı yetersiz bularak sendika temsilciliğine gidenlerin olduğunu ve baştemsilcinin ise “Ayakkabıya yetmiyorsa siz de gidin terlik alın” dediği iddiasında bulundu.

Bir Federal Mogul işçisi, “Bu hafta ayakkabı fişleri dağıtılacak ama iyileştirme yapılmayacakmış. Verecekleri 600-700 lira ile nereden ayakkabı alınabilir? Kazanmıyorsun da mı vermiyorsun? Dünyanın kârını elde ediyorlar, işçiye gelince üçün beşin hesabını yapıyorlar. Sendikacılara gidip tepki gösterdiğimizde de işçiyle dalga geçiyor baştemsilci; ‘Siz de gidin terlik alın’ diyebiliyor. Bunların sendikacılığı da bu kadar işte” dedi. 

Bir başka işçi de şunları söyledi: “Verdikleri verecekleri üç kuruş para, onu da iyileştirme yapmadan vereceklermiş. Baştemsilcinin ‘Yetmiyorsa ayakkabıya, terlik alın’ dediği söyleniyor. Ben bizzat duymadım ama bu bile sendikanın kimden yana olduğunun kanıtı. Toplu sözleşme dönemindeyiz, temsilcinin dünyadan haberi yok, eylem desen tık yok.”

Bu iddiayı sormak üzere aradığımız baştemsilci “Böyle bir şey kesinlikle söylenmedi. Benim böyle bir şey söyleme lüksüm yok, bu arkadaşları aşağılamaya girer. Bizde bir kışlık bir yazlık ayakkabı fişi var, arkadaşlar düşük bulmuş olabilir ama sözleşme sürecindeyiz. Bu tutarlar önümüzdeki dönem artacak zaten ama böyle bir şey kesinlikle söylenmedi” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Norveç'te Filistin'e destek eylemi: İşgale son, sivillere uluslararası koruma

SONRAKİ HABER

Dünya Gıda Günü: Bu yıl gıdaya ulaşmanın en zor yılı olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa