16 Ekim 2023 15:51

Dünya Gıda Günü: Bu yıl gıdaya ulaşmanın en zor yılı olacak

Adana’da TMMOB’ye bağlı meslek odaları tarafından Dünya Gıda Günü ile ilgili yapılan açıklamada çevrenin, suyun, ormanların tahribatı sonucu bu yılın gıdaya ulaşmanın en zor yılı olacağı ifade edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TMMOB’a bağlı Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şube Başkanı Çiğdem Eroğlu ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut Dünya Gıda Günü dolayısıyla ortak basın açıklaması düzenledi. Ortak açıklamayı Şehmus Alparslan okudu.

Çevrenin, suyun, ormanların tahribatı sonucu bu yılın gıdaya ulaşmanın en zor yılı olacağını ifade eden Alparslan, dünyadaki açlığın nedeninin gıda üretimindeki yetersizlik değil, adaletsiz gelir dağılımı olduğunu, sermayenin öncelikleri yerine kamusal ve toplumsal çıkarları gözeten politikalar için mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

“ADALETSİZ GELİR DAĞILIMI NEDENİ İLE DÜNYADA 800 MİLYONUN ÜZERİNDE İNSAN YATAĞA AÇ GİRİYOR”

Bu yılı gıdaya ulaşmanın en zor yılı olarak tanımlayan Alparslan, son 10 yılda sonuçları görülen iklim değişikliği, su kaynaklarının kirletilmesi, ormanların, sulak alanların ve çevrenin tahrip edilmesi gibi unsurların yakın gelecekte su krizine, toprak kıtlığına ve dolayısıyla gıda krizine neden olacağını ifade etti. Gıda güvencesinin sağlanamadığı bir dünyada, adil ve demokratik bir düzen içinde yaşayabilmenin hayal olacağına vurgu yapan Alparslan; “Bugün dünyada 800 milyonun üzerinde insan, yani her 10 kişiden biri yatağa aç girmektedir. Ülkemizde ise insanlarımızın yüzde 22`si yeterli gıdaya ulaşamamakta yüzde 8,5’i ise açlık sınırında yaşamaktadır” dedi. Dünya üzerinde üretilen tarım ve gıda ürünlerinin 8 milyarı geçen dünya nüfusunu beslemeye yetecek miktarda olduğunu dile getiren Alparslan, “Eğer dünyada açlık varsa bu yetersiz bitkisel ve hayvansal ürünler ve gıda arzından değil, adaletsiz gelir dağılımından kaynaklanmaktadır”

“SU HAYATTIR, SU GIDADIR”

Rant ve beton ekonomisi yerine üretim ekonomisini, sermayenin öncelikleri yerine kamusal ve toplumsal çıkarlarının öncelenmesi gerektiğini ifade eden Alparslan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Su Hayattır, Su Gıdadır” sloganı ile kutlanan “2023 Dünya Gıda Günü” için 15 Ekim 2023 Pazar günü düzenlediğimiz sempozyum, TMMOB’a bağlı Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Oda’larımızın ortak çalışmasının ürünüdür. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları olarak; açlığın, yokluğun ve yoksulluğun son bulduğu, hakça ve adil paylaşımın olduğu bir ülke ve dünya özlemiyle bilimden, üretimden, insandan, emekten, doğadan, kamu yararı ve toplum çıkarından yana tutumumuz sürecektir.” (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Federal Mogul işçileri: Ayakkabı fişi var ama o tutarda ayakkabı yok

SONRAKİ HABER

Hayırlı olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa