17 Ekim 2023 04:34

Halkların çıkarlar uğruna öldürüldüğünü anlatmalıyız

Amerika’nın ne işi var orada, Suriye ne alaka? Kendilerine yer açmak ve orayı karıştırarak yer altı kaynaklarını almak istiyorlar.

Fotoğraf: Ashraf Amra/AA

Paylaş

Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nden bir işçi
İzmir

Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde çalıştığım metal fabrikasında her yerde olduğu gibi işçiler, günlerdir kan donduran görüntülerle her gün Gazze’den evimizin içine giren şiddet sarmalını tartışıyor.

İş yerinde çalışan işçilerin yaşı genelde 25-35. Doğal olarak da İsrail ve Filistin meselesinin geçmişine biraz yabancı kuşak. Tabii geçmişte ne olmuş, neler yaşanmış demeden bugüne bakarak başlıyor sohbet. Öncelikle IŞİD tarzı eylemleri onaylamadıklarını söylüyorlar ve özellikle sivillere karşı yapılanlara tepkililer. Filistin halkının yalnızlaşmasını, Amerika’nın destek açıklaması ve gemilerini göndermesini kızarak dile getiriyorlar.

Ama tabii Türkiye’nin açıklamalarına da kızdıklarını, özellikle belirtmeliyim. “Filistin direnişi açıktan desteklenmeli” diyorlar. “İtidal çağrısı yetersiz ve yetmez” diyorlar. Yaş olarak büyük olanların bir kesimi ise işi o bildik tanıdık din düşmanlığına getiriyorlar. İşte tam da burada tartışma başka bir boyuta geçiyor. Genç olan bir işçi, “Ne alaka abi. Hangi Arap ya da Müslüman’ım diyen ülke açıktan tepki gösterdi İsrail saldırılarına. Milyonlarca Müslüman niye sokaklarda değil? Hepsi çıkarına nasıl geliyorsa öyle davranıyor” dedi.

Genç işçi arkadaş şöyle devam etti: “Amerika’nın ne işi var orada, Suriye ne alaka? Kendilerine yer açmak ve orayı karıştırarak yer altı kaynaklarını almak istiyorlar. Filistinli ölmüş, İsrailli ölmüş, Müslüman ya da Yahudi çocuk, kadın ölmüş umurlarında değil.”

Kalkıp gidiyoruz, çünkü çay molamız bitiyor... Artık geçmiş süreci ve detaylarını bilmeyen bir kuşak var karşımızda. Olaylara daha soğukkanlı ve mantık çerçevesinde yaklaşıyorlar. Öyle din min üzerinden tarif eden de çok yok. Zaten burada iş biraz bizlere düşüyor. Bence geçmişi bilen, çatışmaların asıl kaynağının bölgesel ve küresel çıkarları olan başta ABD ve Rusya gibi ülkelerin halkları nasıl ölümün kucağına attığını anlatmak ve din olgusunun aldatmacılığını yırtıp atmamız gerekiyor.

ÖNCEKİ HABER

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde tekne alabora oldu, en az 40 kişi öldü

SONRAKİ HABER

Roboskî’den dünyaya açılan bir ses: Saîdê Goyî

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa