Kültürpark rant projelerine kurban ediliyor
İzmir'in önemli kültür ve doğa mirası olan Kültürpark'ın bugünkü durumunu Kültürpark Platformu Sözcülerinden Altan Köse ile konuştuk. Köse, "Sürecin şeffaf işletilmesi gerekiyor" dedi
Görsel: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Ramis SAĞLAM
İzmir
Yurt dışından getirilen 200’den fazla değerli ağaç ve çeşitli bitki türünün bulunduğu 156 bin metrekaresi yeşil, toplam 421 bin metrekare alana sahip Kültürpark, İzmir’in merkezinde önemli bir yaşam alanı olarak varlığını korumaya devam ediyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra dünyanın sayılı mimarları arasında yer alan Ünlü Mimar Bruno Taut’un tasarladığı park, bugün İzmir Tarih ve Sanat Müzesi olarak hizmet veren eserlere de ev sahipliği yapıyor.
1992 yılında 2. derecede doğal sit ve tarihsel alanı olarak tescillen Kültürpark, bugün geçmiş “park” kimliğinden soyutlanmaya çalışılıyor. Kültürpark için yaptırılan binlerce sayfa bilimsel çalışma bugün göz ardı edilmiş durumda. 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremin ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesinin yerleşkesine dönüştürüldüğünü belirten Kültürpark Platformu Sözcülerinden Altan Köse ile Kültürpark’ın geleceğini konuştuk.
‘RESTORASYONLAR TAMAMLANMADI’
Kültürpark’ın önemli sembollerinden olan Ada ve Göl Gazinoları ile Paraşüt Kulesinin restorasyonlarının 4.5 yılda tamamlanmadığını belirten Köse, “Konuya ilişkin bugüne kadar hiçbir bilgi paylaşılmadı. Kültürpark ile birlikte anılan 9 Eylül Kapısı ve gazinolar konularında şeffaf olunmadı. Buna karşın 9 Eylül Kapısı restorasyon adı altında, sessiz sedasız yıkılarak, beton kütlesine dönüştürüldü. Ada ve Göl Gazinolarının İZDOĞA’ya tahsis edildiğini basından ya da meclis toplantısındaki gündemlerden izledik. 9 Eylül Kapısı’nın tarihi bir belleği vardı. Aynı durum gazinolar için de geçerli olacak. İşin garip yanı bu süreçte başkanın ve adamlarının ‘restorasyonu’ yıkmak ve yeniden yapmak olarak algıladıklarını öğrendik” ifadelerini kullandı.
‘SÜREÇ ŞEFFAF İŞLETİLMİYOR’
Kentin simgesi olan Kültürpark’ı iyileştirme çalışmaları kapsamında Büyükşehir Belediyesinin projelendirmeler yaptığını belirten Köse, “İzmir’in kültürel mirasında önemli bir yere sahip Ada Gazinosu güçlendirme yöntemleri kullanılarak restore edileceği, Göl Gazinosu’nun ise statik sorunları nedeniyle güçlendirme değil yıkım yapılacağı açıklandı. Biz bu sürecin şeffaf, katılımcı, ortak akılla iş yapma vaadiyle uyuşmadığını düşünüyoruz” diye konuştu.
‘ETKİNLİKLER PARKA ZARAR VERİYOR’
Kent yaşamında 87 yıllık geçmişi ile önemli bir yere sahip olan Kültürpark’ın modern miras alanı olduğunun unutulduğunu dile getiren Köse, kendi ekosistemini yaratmış, doğal sit alanı olan bu alanda rutin bakımların bile geciktiğini söyledi.
Kültürpark’ın inşaat şantiyesine dönüştürüldüğüne dikkat çeken Köse, “Ranttan vazgeçmeyen bir durum oluştu, betonlaşma artıyor. Kültürpark’ın içine kurulan pazarın kurulma ve toplanması kaos yaratırken, Kültürpark’ta araç trafiği yoğunlaşıyor. Çünkü ya fuar ya da hemşehri günleri gibi adlar altında her araç, iş makineleri Kültürpark’ı adeta işgal ediyor” ifadesini kullandı. Kültürpark’ta düzenlenen etkinliklerin parkın kapasitesinin çok üzerinde olduğunu ve tarihsel ögeler üzerinde tahribat yarattığını söyleyen Köse, “Enternasyonal fuar kavramının içinin yalnızca konser ve yeme içme olarak doldurulması, bunlar yapılırken ne ekolojik denge ne hijyen ne gıda ne de toplumsal güvenlik gözetiliyor” dedi.
‘İZFAŞ KÜLTÜRPARK’TAN ÇIKARTILMALI’
Kamusal bir alan olan Kültürpark’ın ticari bir şirket olan İZFAŞ tarafından yönetilmesine, Kültürpark’a hâlâ “işlevlendirilecek alan, fuar alanı” olarak bakılmasına, tepki gösteren Köse, “Alanın ekolojik değerinin göz ardı edilmesi kabul edilemez. Modern miras özelliklerinin gözetilmemesi, alana yapılması öngörülen yapılarla oradaki yaşamın yok edileceği unutulmamalıdır. İZFAŞ Kültürpark’tan çıkartılıp yerine şeffaf, özerk ve katılımcı bir yönetim kurulmalıdır” çağrısında bulundu.