Uluslararası Bağımsız Yayıncılar Birliği: “Adania Shibli'nin ödül törenini iptal etme kararını kınıyoruz”
Uluslararası Bağımsız Yayıncılar Birliği, Filistinli Yazar Adania Shibli'nin Frankfurt Kitap Fuarında yapılacak ödül töreninin iptal edilmesine tepki gösterdi.

Fotoğraf: National Book Foundation/Wikimeda Commons CC BY 3.0
İLGİLİ HABERLER

Gazze’de ablukada olan Hassan Najjar: "Güneye gidin" dediler, gidenleri bombaladılar
Uluslararası Bağımsız Yayıncılar Birliği (International Alliance of Independent Publishers) Filistinli Yazar Adania Shibli'nin Frankfurt Kitap Fuarında yapılacak ödül töreninin iptal edilmesine tepki gösterdi.
Birlik tarafından yapılan yazılı açıklamada “Filistin topraklarında on yıllardır süren İsrail işgali ve yerleşimci sömürgeciliği, İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik son saldırılarıyla yeni bir boyuta ulaştı. Bu yazı kaleme alınırken, 724'ü çocuk olmak üzere 2,200'den fazla Filistinli hayatını kaybetti ve 1 milyondan fazla Gazzelinin kuzeyi terk etmesi emredildi. Bu ciddi insani krizin ortasında, kitaplar ve edebiyat da dahil olmak üzere tüm ifade araçlarıyla mazlumlara ses vermek çok önemlidir. İronik bir şekilde, dünyanın en büyük yıllık kitap fuarı olan Frankfurt Kitap Fuarı bunun tam tersini yapmıştır. ‘Küçük Bir Ayrıntı’ adlı romanıyla 2023 Literaturpreis ödülünü alacak olan Filistinli yazar Adania Shibli'nin ödül töreni, 'kitap fuarında Yahudi ve İsrailli sesleri özellikle görünür kılmak' ve 'İsrail'in yanında tam bir dayanışma içinde durmak' amacıyla Fuar tarafından tek taraflı olarak iptal edilmiştir. Bu tek taraflılık kabul edilemez, zira Frankfurt Kitap Fuarı şiddet içermeyen diyalog ve tartışmaların yapılabileceği özgür ve tarafsız bir forum olmalıdır. Uluslararası Bağımsız Yayıncılar Birliği'nden yayıncılar olarak, Frankfurt Kitap Fuarı'nın Adania Shibli'nin ödül törenini iptal etme kararını kınıyor ve Filistinli seslere fuarda diğer seslerle aynı görünürlük ve saygının gösterilmesini talep ediyoruz” denildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et