16 Ekim 2023 22:07

EMEP Milletvekili Karaca: Yoksullara doğal gaz, elektrik, telefon-internet ücretsiz olsun

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Urfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı köylerin elektriklerinin DEDAŞ tarafından kesilmesini Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a sordu.

Fotoğraf: TBMM

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Urfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı köylerin elektriklerinin Dicle Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi (DEDAŞ) tarafından kesilmesi sorununu Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a sordu.

Elektrik faturaları ödenmediği gerekçesiyle Urfa’nın Viranşehir ilçesinde Binekli olarak bilinen bölgede 15 köyün elektriğinin DEDAŞ tarafından 13 gündür kesildiğini belirten Karaca, köylülerin elektrik kesintisi nedeniyle suya da erişemediğini ve salgın hastalıkların yoğun olduğu bu dönemde temel ihtiyaçların karşılanamadığını ve halkın sağlığı sorunlarıyla da burun buruna olduğunu söyledi.

"TEMEL YAŞAMSAL İHTİYAÇLARDAN FAYDALANAMIYORLAR"

Kendisine ulaşan köylülerin DEDAŞ’la yaptıkları anlaşma gereği yüzde 60’ını ödedikleri faturaların geri kalanını hasat kaldırıldıktan sonra ödeyeceklerini belirten Karaca “Ancak köylüler, DEDAŞ’ın bu süreyi beklemeden doğrudan kesinti yoluna gittiğini ifade etmektedirler. İlçe ve ilin mülki amirleriyle görüştüklerini ileten köylüler ‘Bizi DEDAŞ’la karşı karşıya getirmeyin’ cevabını aldıklarını ve sorunlarının çözümü için adım atılmadığını söylemekteler. Gelinen aşama itibarıyla; içlerinde yaşlı, çocuk ve hastaların da bulunduğu köylüler, temel yaşamsal ihtiyaçlardan faydalanamamaktadır” dedi.

Karaca; AKP iktidarı döneminde özelleştirilen elektrik dağıtım hizmetinin Cengiz Holding, Kolin, Sabancı, Alarko, Limak, Bereket Holding, Çalık, Zorlu gibi 20 şirkete verildiğini belirterek elektrik dağıtım hizmetinin, özel şirketlere rant alanı haline getirildikçe bu türden sorunların devam edeceğini ifade etti.

"SERVET VERGİSİ KONULMASI İÇİN ADIMLARINIZ OLACAK MI?"

Yoksulluk sınırının altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan her hane için doğal gaz, elektrik, telefon-internet hizmetlerinin ücretsiz olması için Bakanlığın bir çalışmasının bulunup bulunmadığını soran Karaca, enerji tekellerinden servet vergisi alınıp alınmayacağının da yanıtını istedi.

Karaca, Bakan Bayraktar'a şu soruları yöneltti:

  • Köylülerin mağduriyetinin giderilmesi için ne tür adımlar atacaksınız?
  • Elektrik, doğal gaz ve su kesintilerinden doğan; yoksul çiftçilerin, borçlanan esnafın, emekçilerin, yurttaşların zararlarının karşılanması için ne tür çalışmalar yapacaksınız?
  • Artan enflasyon ve zamlar nedeniyle elektrik, su, doğal gaz ve internet gibi temel ihtiyaçların yoksul halk kesimlerince karşılanamadığı gerçeği karşısında; yoksulluk sınırının altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan her hane için doğal gaz, elektrik, telefon-internet hizmetlerinin ücretsiz olması için bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
  • Cengiz Holding, Kolin, Sabancı, Alarko, Limak, Bereket Holding, Çalık, Zorlu gibi enerji tekelleri, enerjiyi satın aldıklarının katbekat üstünde satmaktadır. Enerji tekellerinin hem geçmişe dönük ödenen faturaların hem de şu anki zararların karşılığını ödemesi ve ayrıca bütün bu tekeller ve şirketler için vergiler arttırılması, servet vergisi konulması gibi adımlarınız olacak mı?
  • Elektrik ve diğer temel enerji hizmetlerinden KDV ve ÖTV’nin kaldırılması yönünde planlarınız bulunmakta mıdır?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dışişleri Bakanı Fidan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile telefonda görüştü

SONRAKİ HABER

Brüksel'de düzenlenen silahlı saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa