Devletin parası yokmuş ki okul bizden para istiyormuş!
Devletin okulunda bu kadar fahiş fiyatlar ile yiyecek satmak serbest, her öğrenciye 1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek istiyoruz diye sokağa çıkmak yasak.
Fotoğraf: Pixabay
Lise öğrencisi
Kartal/İstanbul
Ben Kartal’ın bilinen anadolu liselerinden birinde 10. sınıf öğrencisiyim. Devlet lisesi ancak özel liseden bir farkı yok. Okul idaresi ne zaman sınıfları gezse, tüm öğrenciler “Acaba bu sefer kaç para isteyecekler?” diye kendi arasında konuşmaya başlıyor. Okul, tüm ihtiyaçları kendi bütçesinden ödemek yerine, devletin parası yok diyerek biz öğrencilerden para istiyor. Çalışanların maaşı ödenemiyor, bizden yardım istiyorlar. Her öğrencinin payına düşen “yardım” bedeli ise 700 TL. Bu duruma karşı çıkanlar, para ödemek istemeyenler okuldan uzaklaştırılmakla uyarılıyor. Bazıları uzaklaştırma alma korkusundan dolayı parayı ödemek mecburiyetinde kalıyor. Bazıları her ne kadar uzaklaştırılma ile uyarılsa da parayı vermemekle kararlılar. Arkadaşlarımla beraber bu konu üstünde konuştuğumuzda ise çoğu şikayetçi. Bir arkadaşım, “Minibüs öğrenci ücreti olmuş 8 lira, üstüne bir de bizden 700 lira istiyorlar” diyor. Başka bir arkadaşım ise kantin fiyatlarının pahalılığına dikkat çekiyor: “Bu yıl kantin fiyatlarına %100 zam geldi. 40 liranın altında yemek yok. Günlük yemek masrafımızı çıkarmakta bile zorlanıyoruz, üstüne çalışanların maaşını da bizden almaya çalışıyorlar.”
HAKLI TALEPLERİMİZ SUSTURULAMAZ
Bizler geçim derdi, kantin fiyatları, kırtasiye masrafları arasında ne yapacağımızı kara kara düşünürken, sınıf öğretmenimiz tarafından yapılan bir duyuru ile neye uğradığımızı şaşırdık. Sınıf öğretmenimiz bize, değişen bakan ile birlikte artık yeni bir uygulamanın geçerli olacağını, öğrencilerin okul dışında dahil herhangi bir eylem, gösteri, basın açıklamasına katılmasının, okula dergi, gazete, broşür vs. getirmesinin yasak olduğunu söyledi. Aksi tespit edilirse disiplin suçu sayılacağını ve belki de okuldan atılabileceğimizi söyledi. Yani anlayacağınız, devletin okulunda öğrencilerden usulsüz para toplamak serbest, biz bu sistemi kabul etmiyoruz demek yasak. Devletin okulunda bu kadar fahiş fiyatlar ile yiyecek satmak serbest, her öğrenciye 1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek istiyoruz diye sokağa çıkmak yasak. Barizdir ki, en temel talebimizi dile getirdiğimizde bile karşımızda bizleri susturmaya çalışan bir yönetim ile karşılaşıyoruz. Bu yönetim, okulumuzda da sokakta da karşımıza çıkıyor. Ancak hep beraber yan yana olursak sesimiz daha gür çıkar. O nedenle biz öğrenciler sessiz kalmayacağız. Onlar bizi duyana kadar yan yana geleceğiz ve taleplerimizi haykıracağız.