TBB’den Başsavcı’nın rüşvet çarkı yazısı ile ilgili açıklama: Her türlü şüphenin aydınlatılmasını gerektirir
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın, HSK’ye gönderdiği rüşvet çarkı yazısı ile ilgili açıklama yapan Türkiye Barolar Birliği (TBB), her türlü şüphenin aydınlatılması çağrısı yaptı.
Türkiye Barolar Birliği logosu
Türkiye Barolar Birliği (TBB) İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Anadolu Adliyesindeki rüşvet çarkı ile ilgili bir yazı kaleme alarak HSK’ye gönderilmesi ile ilgili yaptığı açıklamada “Yargı mensuplarının yüklendikleri ağır sorumluluk, her türlü şüphenin aydınlatılmasını gerektirir” dedi.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı ile Hâkimler ve Savcılar Kurulu arasındaki resmî yazışmaların bir kısmının kamuoyuna yansıdığı ve ardından bu konuya ilişkin yayın ve erişim yasağı getirildiği hatırlatılan açıklamada; “Resmî yazışmalarda dile getirilenler soyut ve gerekçesiz söylemler değil, bir Cumhuriyet Başsavcısı tarafından ortaya konan iddialardır” denildi.
“YARGI MENSUPLARININ YÜKLENDİKLERİ AĞIR SORUMLULUK, TEK BİR ŞÜPHEYİ BİLE KALDIRIMAZ”
Yargının işleyişinde etik ilkelerin gözetildiğinin görülmesinin, yurttaşların yargıya güvenini artırarak hukukun üstünlüğünü pekiştireceği ifade edilen açıklamada şöyle denildi; “Çünkü adaletin yalnızca tecelli etmesi yetmez; tecelli ettiğinin görülmesi de gerekir. Bunu sağlamanın yolu, şeffaf ve hesap verebilir bir sistemin inşa edilmesinden geçer. Münferit vakalarda, yargı mensupları hakkında en küçük bir şüphe dahi, bütün bir adalet ve yargı sisteminin sorgulanmasına sebep olacaktır. Zira yargı mensuplarının yüklendikleri ağır sorumluluk, tek bir şüphenin dahi varlığını kaldırmaz.”
“YARGININ TARAFSIZLIK VE BAĞIMSIZLIĞINI KORUMAK HSK VE ADLİ MAKAMLARA DÜŞMEKTEDİR”
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı tarafından ortaya konan vakaların, hâkimlerin tarafsızlığına şüphe düşürecek nitelikte olduğunun altı çizilen açıklamada; “Gelinen aşama itibariyle, yargının tarafsızlık ve bağımsızlık niteliğini koruma görevi, başta Hâkimler ve Savcılar Kurulu olmak üzere idari ve adli makamlara düşmektedir. Beklentimiz, ilgili kişilerin lekelenmeme haklarına da riayet edilmek suretiyle, adalet ve yargı sistemimizin bu tür iddialar karşısında ivedilikle harekete geçeceğinin açık bir şekilde gösterilerek, kamuoyunda yargının zarar görmesinin engellenmesidir. Türkiye Barolar Birliği ve Barolar, yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının korunması için kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecek, sürecin sonuna kadar takipçisi olacaktır” denildi.
DİH: RÜŞVET İDDİALARI BİLİNENİN İLANI
Rüşvet iddialarına ilişkin gazetemize konuşan Demokrasi için Hukukçular’dan Avukat Ahmet Ergin yargıda rüşvetin malumun ilanı olduğunu ifade etti. Yargı süjeleri ve hatta yargıyla işi olanların rüşvet, iltimas, hatır rüşveti gibi olguların varlığını zaten bildiğini ifade eden Ergin, “Meseleyi daha sansasyonel hale getiren ise bizzat bir başsavcının rüşvet iddialarını ortaya atması oldu” dedi.
Adalet Bakanlığının başlattığı soruşturmayı da değerlendiren Ergin, “Soruşturmalar birkaç ‘kurban’la meselenin üzerini kapatmanın aracı olarak kullanılacak ancak bu yapı aynen devam edecektir. Yargı bağımsızlığı sağlanmadan, yargının kurumsal yapısı ve işleyişi demokratikleştirilmeden, şeffaflık sağlanmadan tarafsız yargıya ulaşmak ve rüşveti, iltiması önlemek mümkün olmayacaktır” ifadelerini kullandı.
Tek adam rejiminin yargının demokratikleşmesi gibi bir gündemi olmadığını da sözlerine ekleyen Ergin, “Aksine yürütme, yargı üzerindeki tahakkümünü artırmanın, kısmen kontrolünün dışında kalabilmiş Anayasa Mahkemesi gibi yüksek yargı organlarını da tamamen bağımlı hale getirmenin peşinde. Bunu görmek için Hatay Milletvekili Avukat Can Atalay’ın bireysel başvurusunu görüşmeyen Anayasa Mahkemesinin tutumunu hatırlamak yeterli” dedi. (İstanbul/EVRENSEL))