18 Ekim 2023 04:18

Kalkınma planında ‘süründürmek’ var

Hükümetin kalkınma planından erkeklerde 60, kadınlarda 58 olan emeklilik yaşını 65’e çekmek çıktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

2024-2028 dönemini kapsayan on ikinci kalkınma planı, TBMM’ye sunuldu. Plan ile emekli aylığı bağlama oranı yine değiştirilecek. Plana göre, emekli aylığı bağlama oranı, kişilerin daha uzun yıllar çalışmasını teşvik edecek şekilde yeniden düzenlenerek emeklilik yaşı daha da yükseltilecek. Türkiye’de kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı, 2035’ten itibaren kademeli olarak artırılacak. 2048’de hem kadınlar hem erkekler için emeklilik yaşı 65’e çekilecek.

TBMM’ye sunulan on ikinci kalkınma planına göre, emekli aylığı bağlama oranı, kişilerin daha uzun yıllar çalışmasını teşvik edecek şekilde yeniden düzenlenecek. Emeklilik yaşı ise otomatik olarak daha da yükseltilecek.

“DÜZENLEME ZENGİNLER LEHİNE”

Çalışma Ekonomisi Doktoru Murat Özveri, “Hangi sosyal riske güvence getiriyor olursa olsun sosyal güvenlik hakkına ulaşmayı zorlaştıran her yasal düzenleme, sosyal güvenliğin temel mantığına aykırıdır. İkincisi, bu şekilde yapılmış olan her yasal düzenleme gelir dağılımının zenginler lehine dolaylı biçimde yeniden düzenlenmesi anlamına gelir” dedi.

TUZAK İÇİNDE TUZAK…

Türkiye’de emeklilik yaşına ilişkin düzenlemenin 5510 sayılı Yasa ile yapıldığını ve emeklilik için 65 yaşta herkesi eşitlemenin öngörüldüğünü kaydeden Özveri, “Ancak yaptıkları en önemli şey, aylık bağlama oranını düşürmek. Sadece aylık bağlama oranını düşürmediler, yatırılan primlerin emekli olunan tarihte güncellenmesini sağlayan katsayısını da düşürdüler. Prime esas kazançta işçinin her türlü gelirinden prim alırken, geri öderken iç tavanlar koydular. Yani tuzak içinde tuzak kurdular” dedi.

“65 YAŞ İNSANLARI KADERİNE TERK ETMEK DEMEK”

Hükümetin, sosyal güvenlik sistemini “Alabildiğin kadar prim al, verebildiğin en az yararı ver diye özetlenebilecek bir mantıkla” kurguladığını kaydeden Özveri, “Yaşlılık ile oynamak tam da sözcüğün manasıyla gerçek anlamda mezarda emekliliğe dönüşür. O yaşlara kadar çalışmak bir kere olanaklı değil. Zaten hiçbir işletme, kamu kuruluşu zaten o yaşlarda kimseyi istihdam etmiyor. 65 yaşı getirmek insanları yoksulluğa, kaderine terk etmek demektir” dedi.

“EMEKLİLİK İÇİN KIDEM TAZMİNATI KULLANILACAK”

Özveri, emeklilik sistemi ile kıdem tazminatı arasında ilişki olduğunu kaydetti. Hükümet düzenlemesinin “Güney Kore” sonucu doğuracağını kaydeden Özveri, “65 yaş üstü yoksulluğun en yüksek olduğu ülke Güney Kore. Kamu sosyal güvenlik harcamaları açısından da en az payı alan iki ülkeden biri. Bu yoksulluğu gidermek için Güney Kore işçilerin kıdem tazminatına el attı. İkinci basamak tamamlayıcı emeklilik sistemi diye gündeme bunu getireceklerdir. Kıdem tazminatını da tamamlayıcı emeklilik sisteminin finansmanında kullanılan bir araç haline dönüştürüp budayacaklardır” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BAK-SEN: Yüzde 2’lik baraj maddesini iptal edin

SONRAKİ HABER

Arkadaşlarını kaybeden Anadolu Üniversitesi öğrencileri: Birçok öğrenci benzer sorunları yaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa