17 Ekim 2023 16:18

Arkadaşlarını kaybeden Anadolu Üniversitesi öğrencileri: Birçok öğrenci benzer sorunları yaşıyor

Sıra arkadaşları, Resul’u yaşamına son vermeye iten sosyal ve ekonomik koşulların ortadan kaldırılması için çağrı yaptı: “Geleceğimiz için bir arada olmalıyız.”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Andaç Aydın ARIDURU
Berivan ÖZKARA
Eskişehir

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Öğrencisi Resul Alan’ın üniversite yemekhanesinde yaşamına son vermesi arkadaşlarında hem büyük üzüntü hem de öfkeye neden oldu. Arkadaşlarının ölümünün ardından Anadolu Üniversitesi öğrencileri yemekhane önünde toplanarak, gençliğin geleceksizliğe sürüklenmesini ve üniversite öğrencilerinin maruz bırakıldığı yaşam koşullarını protesto etti.

"NEDENLERİNİ KONUŞMALIYIZ"

Arkadaşları Resul’u yaşadığı cendereden çıkaramamalarının üzüntüsünü yaşayan Anadolu Üniversitesi öğrencileriyle konuştuk. Sanat Tarihi Fakültesi Öğrencisi Cem Göncü, baskıcı bir ortamda yaşayan öğrencilerin geleceğe dair ümitsizliğinin bir sonucu olarak Resul’u kaybettiklerini söyledi. Birçok üniversite öğrencisinin ekonomik ve sosyal açıdan Resul ile benzer sorunlar yaşadığına dikkati çeken genç “Aynı sıkıntıları çeken arkadaşlarımızın sesini duyurmak için bir araya gelip örgütlenmeliyiz” dedi.  Asıl olarak Resul’u bu duruma sürükleyen sistem nasıl değiştirebilir bunun konuşulması gerektiğini dile getiren Hukuk Fakültesi Öğrencisi Azat Gergin “Bu olay bir intihar değil, cinayettir. Kişiyi bu hale getiren sistem de katildir” dedi.  Üniversiteye hakkında kayıp ihbarı olan birinin kendi kartıyla giriş yapmasını da eleştiren Gergin “Zaten üniversitedeki güvenlik açığı ilk de değil. Yarın hakkında yakalama kararı bulunan biri de okula gayet rahat girebilir” endişesini dile getirdi. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğrencisi Furkan Karahan, derin bir hüznü paylaştıklarını söylüyor. Öğrenciler olarak olayın ardından bir araya gelerek gösterdikleri tepki olumlu olsa da bunun örgütlü mücadeleye dönüşmesi gerektiğini belirten Karahan  “Çıkardığımız ses henüz bu tür olayların önüne geçmek için yeterli değil” dedi.

"TALEPLERİMİZ İÇİN BİR ARAYA GELMELİYİZ"

Eskişehir Emek Gençliği Yöneticisi Deniz Tepe, sıra arkadaşlarının üzücü haberiyle sarsıldıklarını ve öfkeli olduklarını belirterek “Öfkemiz, Resul’a daha önce ulaşamadığımızdan, onu maruz kaldığı cendereyi yarıp onu kurtaramadığımızdandır” dedi. Üniversitedeki özel güvenlik biriminin yaşanan olaya nasıl müdahale edemediğini, kayıp ihbarı olan arkadaşlarının birçok güvenlik kamerası varken okula nasıl girebildiğini soran Tepe “Resul’u yine bizler bulduk” ifadelerini kullanarak okul yönetiminin Resul’un ardından yalnız ‘elim hadise’ açıklaması yapmasına tepki gösterdi.  Resul’un ardından Anadolu Üniversitesi öğrencilerinin sorun ve talepleri etrafında bir araya gelmesinin önemine değinen Tepe, tek bir sıra arkadaşımızı daha kaybetmemek için bir arada olacaklarını gösterdiklerini söyledi. İktidarın yarattığı ekonomik krizin, üniversite yönetiminin yemekhane ücretlerine yaptığı zammın arkadaşlarını kaybetmelerine neden olan sorunlardan bir kısmı olduğuna işaret eden Tepe “Okul yönetimi, derhal bir açıklama yapıp sorumluluğunu kabul etmeli. Yaptığımız açıklamada güvenlik önlemlerinin gözden geçirilmesini ve yemekhane zammının geri çekilmesini istedik. Üniversitemizdeki öğrencilerin talepleri temelinde mücadeleleri açısından bu eylem bir dönüm noktasıdır. Sorunlarımıza karşı beraber hareket etmeliyiz.  Resul’un anısı birlikteliğimiz ve mücadelemiz sayesinde yaşayabilecektir. Bir üniversite öğrencisini, borçları ve geçinemediği için canına kıyacak kadar çaresiz bırakan kapitalist sistemden, alacağımız bir gelecek var. Hiçbir sıra arkadaşımız yalnız ve çaresiz değildir!” ifadelerini kullanarak ortak talepler için bir araya gelme çağrısını yineledi.  

EĞİTİM SEN: ÜNİVERSİTELİLER DESTEKLENMELİ

Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan ise, Türkiye’deki ekonomik sıkıntının işçi ve emekçi ailelerini derinden etkilediğine vurgu yaparak “Bunun bir yansımasını da yazık ki okullarda görmekteyiz. Şu anda üniversite gençliği hiç olmadığı kadar yoksulluk ve yoksunluk içerisinde. Eskişehir bir üniversite kenti olmasına rağmen barınma, ulaşım, beslenme başta olmak üzere temel sıkıntıları üniversite gençliği de yaşıyor. Hepimizi üzüntüye boğan bu olayın temelinde de üniversitede okuyan öğrencilerin temel sorunları olan ekonomik yoksulluk yatmakta. Üniversitelerdeki öğrencilere yönelik olarak siyasal iktidarın destekleyici programlar sunması gerekiyor. Fakat şu anda siyasal iktidarın gündeminde böyle bir şey ne yazık ki yok. Seçim zamanı verilen vaatler unutuldu” ifadelerini kullandı.  

ÖNCEKİ HABER

Kalkınma planında ‘süründürmek’ var

SONRAKİ HABER

UNICEF: Gazze'de su tükendi, çocuklar kirli suları kullanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa