17 Ekim 2023 22:17

İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına dünyadan tepkiler

İsrail'in Gazze'deki El Ahli Hastanesi'ne yönelik saldırısının ardından dünyadan tepkiler yükseldi, birçok yetkili saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı.

Fotoğraf: Ali Jadallah/AA

Paylaş

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki bir hastaneye düzenlediği hava saldırısında 500'den fazla kişinin öldüğünü açıkladı. Patlamanın, yüzlerce kişinin El Ahli Hastanesi'ne sığındığı sırada gerçekleştiği ifade edildi. Can kaybının artacağından endişe ediliyor.

İsrail'in saldırısının ardından dünyadan tepkiler yükseldi, birçok yetkili saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı.

DSÖ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'deki saldırıyı "güçlü şekilde" kınadı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan hastaneye yönelik saldırıya ilişkin paylaşımda bulundu. Ghebreyesus, "İlk haberler yüzlerce ölü ve yaralı olduğuna işaret ediyor. Sivillerin ve sağlık hizmetlerinin derhal korunması için çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Direktör Ghebreyesus, Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerin tahliye talebinin (İsrail tarafından yapılan) geri alınmasını talep ettiklerini kaydetti.

BM

Birleşmiş Milletler de yaptığı açıklama ile saldırıyı "şiddetle kınayarak", siviller ve sağlık tesislerine yönelik saldırıların sonlandırılması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), sosyal medya hesabından İsrail'in Gazze'deki El Ahli Hastanesi'ne yönelik saldırısıyla ilgili  bir mesaj paylaştı.

Mesajda, "UNFPA, yüzlerce insanın ölümüne neden olan Gazze'deki al-Ahli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor" ifadesi kullanıldı.

Siviller ve sivil altyapıları yönelik saldırıların sonlandırılması gerektiğinin altı çizilen mesajda, "Sağlık tesisleri hiçbir zaman hedef olmamalıdır." vurgusu yapıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ise, saldırılarla ilgili, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, bugün Gazze'de bir okul ve hastaneye yapılan saldırılara ilişkin, "Yüzlerce insan öldürüldü. Gazze zor durumda. Sağlık, su ve hijyen sistemleri çöküyor. İnsanların onurları ellerinden alınıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze'deki hastane saldırısı gündemiyle acil toplanma kararı aldı.

AB

AB Konseyi Başkanı Michel, "Çok fazla ölü var. Orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Michel, AB liderlerinin İsrail-Filistin çatışması gündemiyle yaptığı olağanüstü toplantı sonrasında AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ortak basın toplantısı düzenledi.

AB liderlerinin İsrail'in kendini uluslararası hukuk ve uluslararası insani hukuk çerçevesinde savunma hakkını teyit ettiğini belirten Michel, AB'nin iki devletli çözüme bağlılığını, Filistin yönetimini desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Michel, Gazze'deki hastane saldırısıyla ilgili bilgiyi toplantıdayken aldıklarını belirterek "Çok fazla ölü var. Bu, orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin hastane saldırısının "uluslararası hukuka uygun olup olmadığı" sorusu üzerine Michel, toplantı sırasında aldıkları bilginin doğrulandığını ifade ederek "Sivil altyapıya saldırı uluslararası hukuka uygun değil." yanıtını verdi.

Aynı sorunun yöneltildiği AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ise “Olay hakkında henüz bilgilendirildim. Teyide ihtiyacım var. Şu aşamada yorum yapamam” yanıtını verdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Gazze’deki hastane saldırısının faillerinin hesap vermesi gerektiğini bildirdi. Borrell, X hesabından yaptığı paylaşımda “Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesinden gelen haberler, günlerdir gözlerimizin önünde gerçekleşen trajediye korku ekledi. Bir kez daha masum siviller en yüksek bedeli ödedi” ifadelerini kullanan Borrell, “Bu suçun sorumlusu ortaya çıkarılmalı. Failler hesap vermeli” dedi.

ARAP BİRLİĞİ

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Gayt, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki hastane saldırısını kınadı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebul Gayt, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından konuyla ilgili açıklamada yaptı.

İsrail'in El Ahli Hastanesi'ne saldırısını kınayan Ebul Gayt, paylaşımında "Hangi akıl hastası, savunmasız insanların olduğu bir hastaneyi kasten bombalar?" ifadesine yer verdi.

"Arap kurumlarının savaş suçlarını belgelediğini ve suçluların yaptıkları yanına kâr kalmayacağını" vurgulayan Ebul Gayt, "Batı bu trajediyi derhal durdurmalı" ifadesini kullandı.

RUSYA VE BAE, BMGK'Yİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Gazze'deki saldırıyı görüşmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini (BMGK) acil toplantıya çağırdı.

BAE'nin BM nezdinde Daimi Temsilciliği, toplantı çağrısını sosyal medya hesabında paylaştığı mesajla duyurdu.

Mesajda, "Gazze'deki hastaneye düzenlenen saldırının ardından BAE ve Rusya, BMGK'yi Filistin'deki durumu görüşmek için acil toplantıya çağırdı" ifadesi kullanıldı.

BMGK'nin Dönem Başkanlığını yürüten Brezilya Daimi Temsilciliğinden AA muhabirine yapılan açıklamada, toplantı çağrısının görüşüldüğü, henüz karar alınmadığı bildirildi.

ABD’Lİ DEMOKRAT VEKİLDEN BIDEN’A TEPKİ

Hastane saldırısı ABD’de de yankı buldu. ABD Kongresinin alt kanadı olan Temsilciler Meclisinin üyesi Demokrat Partili Rashida Tlaib, ABD Başkanı Joe Biden’a seslenerek, “Ateşkesi kolaylaştırmayı ve gerilimi düşürmeye yardım etmeyi reddettiğinizde olan bu. Sizin sadece savaş ve yıkım odaklı tutumunuz ben ve benim gibi birçok Filistinli Amerikalı ve Müslüman Amerikalının gözlerini açtı. Nerede durduğunuzu hatırlayacağız” eleştirisinde bulundu.

Demokrat Temsilci Ilhan Omar ise X'ten yaptığı paylaşımda, "Bir hastaneyi bombalamak en ağır savaş suçları arasındadır." değerlendirmesinde bulundu. Omar, İsrail ordusunun savaş sırasında yaralıların tedavi ve barınmak için bulunabileceği az sayıdaki yerlerden birini bombalamasının "korkunç" olduğunu belirtti.

Ayrıca Omar, Biden'ın "bu katliamın derhal sona ermesi için baskı yapması" gerektiğini vurguladı.

İNGİLTERE: HABERLERİ TAKİP EDİYORUZ

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, saldırıya ilişkin haberleri takip ettiklerini bildirdi. Bakanlık yetkilileri Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, "Gazze'de bir hastaneye yapılan saldırıya ilişkin haberleri takip ediyoruz" ifadesini kullandı.

FRANSIZ SİYASETÇİLER HÜKÜMETE TEPKİ GÖSTERDİ

Fransız siyasetçiler, İsrail’in Gazze’de yüzlerce sivilin öldüğü bir hastaneyi bombalamasına ve Fransız hükümetinin buna sessiz kalmasına sert tepki gösterdi.

Ülkenin önde gelen siyasetçilerinden Jean-Luc Melenchon, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Gazze'deki savaş suçları kınanmalı, soruşturma açılmalı ve cezalandırılmalıdır. Başka yere bakmaya gerek yok. Fransa, İsrail hükümetine koşulsuz desteğini durdurmalı" ifadesini kullandı.

Melenchon, Filistinlilere yardım edilmesi çağrısı yaptı.

Fransız milletvekilli Thomas Portes ise İsrail'in hastaneyi bombalamasına karşı art arda kınamalar geldiğine dikkati çekerek, "Fransa sessiz. İsrail'e koşulsuz desteğin bedeli: Sivil katliamlara göz yummak. Savaş suçlarına göz yummak" yorumunu yaptı.

Fransız Milletvekili David Guiraud da Gazze'deki hastanenin bombalanmasında yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğini belirterek, "Hastanedeki hastalar, bu katliamı hak etmek için ne yaptı? Bu delilik durdurulmalı. Birleşmiş Milletler (BM) etnik temizliği derhal durdurmalı. Zamanımız yok" değerlendirmesinde bulundu.

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partili Meclis Grup Başkan Vekili Mathilde Panot ise İsrail ordusunun bombaladığı hastanede en az 500 sivilin öldüğüne dikkati çekerek, "İsrail hükümetinin aşırı sağcı koşulsuz destekçileri ne diyor bu konuda?" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Panot, Fransa'ya ise "derhal bir ateşkes sağlanması" için çağrıda bulunması gerektiğini kaydetti.

MISIR

Mısır, saldırısını şiddetle kınadığı İsrail'i, "toplu cezalandırma politikalarına" derhal son vermeye çağırdı.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Mısır Arap Cumhuriyeti, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El Ahli Hastanesi'ni bombalayarak yüzlerce masumun hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı en güçlü ifadelerle kınadı” ifadelerine yer verildi.

“Sivil tesislerin kasıtlı olarak bombalanmasının uluslararası ve insani hukukun ciddi bir ihlali olduğu” vurgulanan açıklamada, İsrail'e “Gazze Şeridi’ndeki halka yönelik toplu cezalandırma politikalarına derhal son verme” çağrısı yapıldı.

Açıklamada, başta büyük ve nüfuz sahibi ülkeler olmak üzere, tüm ülkelerden bu ihlalleri durdurmak için harekete geçmesi ve bunları açıkça kınaması istendi.

Açıklamada ayrıca, İsrail’e “İnsani yardımları Gazze’ye ulaştırılabilmesi için Refah Sınır Kapısı’nın çevresini vurmaya son vermesi” çağrısında bulunuldu.

İRAN ULUSAL YAS İLAN ETTİ

İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in saldırısını "vahşi bir savaş suçu" ve "soykırım" olarak nitelendirdi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İsrail'in hastane saldırısını "vahşi bir savaş suçu" ve "soykırım" olarak nitelendiren Kenani, İsrail'in uluslararası hukukun ilke ve kurallarına en ufak bir bağlılığının olmadığını bir kez daha dünyaya ilan ettiğini belirtti.

İran'ın saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını aktaran Kenani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplumdan, Gazze'de işlenen savaş suçunun boyutlarının hızla araştırılması ve olayın sorumlusu İsrailli yetkililerin yargılanması konusunda, sorumluluğunu yerine getirmesini beklediklerini vurguladı.

Öte yandan İran, saldırının ardından yarın bir günlük ulusal yas ilan etti.

İran hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in saldırısı şiddetle kınandı ve yarın bir günlük ulusal yas ilan edildiği belirtildi.

Açıklamada, İslam ülkeleri başta olmak üzere uluslararası topluma İsrail ile bağlarını kesme ve büyükelçilerini sınır dışı etme çağrısında bulunuldu.

ÜRDÜN, BIDEN İLE ZİRVEYİ İPTAL ETTİ

Al Arabiya gazetesinin haberine göre Ürdün Dışişleri Bakanı, Gazze hastane saldırısı ardından Ürdün'ün ABD Başkanı Joe Biden ile çarşamba günü yapmayı planladığı zirveyi iptal ettiğini açıkladı.

Ürdün Kraliyet Divanından yapılan yazılı açıklamada, Kral 2. Abdullah'ın çarşamba günü ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geleceği belirtilmişti.

Öte yandan Amman'da bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısı sonrasında Ramallah'a dönme kararı aldığı belirtildi.  Ürdün ziyaretini erteleyen ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail'e doğru yola çıktı.

Ayrıca Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki El Ahli Hastanesi'ne saldırısına tepki gösterildi.

Saldırının sert bir şekilde kınandığı açıklamada, Filistin halkı için uluslararası koruma sağlanması ve savaşın derhal sona ermesinin talep edildiği kaydedildi.

KATAR

Katar, İsrail'in hastaneyi bombalamasını kınayarak, saldırıyı "vahşice bir katliam ve uluslararası hukukun ihlali" olarak nitelendirdi

Dışişleri Bakanlığı: "Gazze’de bir hastanenin hedef alınmasından derin bir infial duyuyor, bu barbarca saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz"

Dışişleri Bakanlığı: "Sivilleri doğrudan hedef alan, hastaneleri, okulları vuran bir zihniyetin uluslararası hukuk önünde ve vicdanlarda hesap vermesi kaçınılmazdır"

LÜBNAN

Lübnan'da İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısının ardından 1 gün yas ilan edildi.

Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan habere göre, Başbakan Necib Mikati, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısının ardından yarın bir günlük yas ilan edilmesi için genelge yayımladı.

Alınan karar gereğince, yarın resmi kurumlarda dalgalanan tüm bayraklar yarıya indirilecek.

Öte yandan Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail'in "işlediği suç" neticesinde, Gazze'deki El Ahli Hastanesinde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Gazze'deki saldırıda yüzlerce kişinin "İsrail'in işlediği suç nedeniyle" hayatını kaybettiğini ifade eden Mikati, uluslararası vicdanın zulüm ve hakikat karşısında sessiz kaldığını belirterek, bunun ne zamana kadar süreceğini sordu.

KANADA

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da saldırı için “korkunç ve kabul edilemez” ifadelerini kullandı. Trudeau gazetecilere yaptığı açıklamada, “bir hastanenin vurulması kabul edilemez” dedi.

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan, İsrail'in Gazze'deki hastaneyi bombalayarak işlediği "menfur suçu" en güçlü ifadelerle kınadığını açıkladı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in El Ahli Hastanesine düzenlediği ve tüm uluslararası yasa ve normların açık bir ihlali olan "vahşi saldırısının" tamamen reddedildiği belirtildi.

Açıklamada, İsrail'in tüm uluslararası çağrılara rağmen sivillere yönelik saldırılarını sürdürmesinin ve Gazze'deki hastaneyi bombalayarak işlediği "menfur suçun" en güçlü ifadelerle kınandığı kaydedildi.

İsrail'in Gazze'deki hastaneyi vurmasının uluslararası toplumu, İsrail söz konusu olduğunda uygulanan çifte standarttan vazgeçmeye zorladığı aktarılan açıklamada, Gazze'de mahsur kalan sivillere gıda ve ilaç ulaştırılması için güvenli koridorların açılması gerektiği vurgulandı.

KUZEY KIBRIS

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Gazze'deki vahşetin benzerini yaşamış bir halkın lideri olarak yaşananları derin üzüntüyle takip ettiğini belirterek, "Savunma adına masum sivillere saldırmak savaş suçudur" ifadesini kullandı.

Tatar, İsrail'in Gazze el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı:

"Yanı başımızda İsrail-Filistin ekseninde devam etmekte olan çatışmalarda her hal ve şartta insani dokunulmazlığı olan hastaneyi vurmak, çoluk çocuğun, kadınların, yaşlıların ve tüm yaralıların canına kastedip, savunma adına masum sivillere saldırmak savaş suçudur. Ümit ederim ki, BM ve AB de dahil uluslararası toplum bu vahşete son vermek için kınamaktan öte somut bir adım atar. Temennim, bir an önce diplomasinin devreye girmesi, diyalog ve uzlaşı yoluyla sivillere yönelik şiddetin sona ermesidir."

CEZAYİR

Cezayir Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Cezayir, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'ndeki bir hastaneye yönelik kasıtlı saldırısını şiddetle kınıyor” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, İsrail’in açık bir şekilde uluslararası hukuku ve insani normları hiçe saydığına vurgu yapılarak, uluslararası topluma ve uluslararası kuruluşlara İsrail’in bu saldırılarını durdurmak için müdahale etme çağrısı yapıldı.

FEDERE KÜRDİSTAN

Federe Kürdistan Yönetimi, İsrail'in düzenlediği ve yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı kınadı.

Hükümet Sözcülüğünden konuya ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Gazze’de 500’den fazla kişinin öldüğü El Ahli Baptist Hastanesine yapılan saldırıyı kınıyor. Kurbanların ekseriyetini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor” ifadelerine yer verildi.

Savaş ve askeri saldırıların çözüm olmadığının vurgulandığı açıklamada, “Masum ve sivil vatandaşların tehlikelerden korunması için uluslararası kamuoyuna daha fazla çaba göstermesi çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

LİBYA

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, İsrail'in saldırısının "vahşi bir suç" olduğunu belirtti.

Libya Ulusal Birlik Hükümetine bağlı "Hukumetuna" adlı platformun sosyal medya hesabından Başbakan Dibeybe'nin tepki açıklaması paylaşıldı.

Açıklamasında,"İşgalci İsrail güçlerinin Gazze'deki El Ahli Baptist Hastanesini vurması vahşi bir suç. Her türlü sınırı aşan bu suçu kınıyoruz. Tıbbi ve sivillere ait tesislerin vurulması bir savaş suçudur ve bu saldırganlığa son verilmesi gerekir" ifadelerini kullanan Dibeybe, hastane saldırısında hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.

Dibeybe ayrıca, başta büyük devletler olmak üzere tüm devletlere İsrail'in suçlarını durdurma ve abluka altındaki Gazze'ye insani yardımların ulaşması için koridor açma çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDP Gençlik Meclisi üyesi Berfin Can ilk duruşmada tahliye edildi

SONRAKİ HABER

İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına Türkiye'den tepkiler: Bu kan durmalı, abluka kaldırılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa