18 Ekim 2023 12:19
Son Güncellenme Tarihi: 18 Ekim 2023 17:17

İsrail'de Netanyahu ile kucaklaşan Biden: Hastane saldırısını diğer taraf düzenledi

İsrail'e ulaşan ABD Başkanı Joe Biden, Başbakan Binyamin Netanyahu ile kucaklaşıp "Görünen kadarıyla hastaneye yapılan saldırıyı diğer taraf düzenledi siz değil" sözlerini sarf etti.

Fotoğraf: GPO/AA

Paylaş

İsrail'in dün (17 Ekim) akşam Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik yüzlerce sivilin öldüğü saldırının ardından Ürdün ziyareti iptal edilen ABD Başkanı Joe Biden, bu sabah İsrail'e vardı.

Biden’ı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Hertzog karşıladı. Uçaktan indikten sonra havaalanında Netanyahu ile kucaklaşan Biden, ikili görüşme öncesi yaptığı açıklamada, "Görünen kadarıyla hastaneye yapılan saldırıyı diğer taraf düzenledi siz (İsrail) değil. Ancak birçok insan emin değil" sözlerini sarf etti.

"İHTİYAÇ DUYDUĞUNUZ ŞEYLERE SAHİP OLMANIZI SAĞLAYACAĞIZ"

Görüşme öncesi ortak basın toplantısında Biden, "Bugün burada bulunmamın basit bir nedeni var; İsrail halkı ve dünyadaki herkesin ABD'nin nerede durduğunu bilmesi. Dışişleri Bakanı (Antony) Blinken da burada. Buraya birkaç kez geldi. Ama ben şahsen gelmek istedim" diye konuştu.

Amerikalıların İsrail ile birlikte yas tuttuğunu belirten Biden, "terörist grup" olarak nitelendirdiği Hamas'ın, "31'i ABD vatandaşı olmak üzere 1300'den fazla kişiyi katlettiğinin belirtildiğini" dile getirerek, Hamas'ın aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişiyi rehin aldığını, o çocukların neler hissettiğini hayal bile edemediğini söyledi.

Biden, "Kendinizi savunmak için ihtiyaç duyduğunuz şeylere sahip olmanızı sağlayacağız. Ayrıca Hamas'ın tüm Filistin halkını temsil etmediğini ve onlara sadece acı getirdiğini de unutmamalıyız" diyerek, ABD'nin İsrail'e desteğini yineledi.

Biden, “Hamas'ın yaptığı kötülükler ve zulümler IŞİD'i daha rasyonel gösteriyor. Hamas'ın Filistin halkının tamamını temsil etmediğini unutmamalıyız. Onlara sadece acı getirdiler. Dün Gazze'deki hastanede meydana gelen patlamadan dolayı derin üzüntü ve öfke duyuyorum. Görünen kadarıyla saldırıyı diğer taraf düzenledi siz değil. Ancak birçok insan emin değil" dedi.

Biden, bu konuda üstesinden gelinmesi gereken çok şey olduğunu vurgulayarak, "bu duruma düşen masum Filistinlilerin" hayatlarının korunması için yapılması gerekenlerin önemine işaret etti.

İsrail'in diğer tüm demokrasiler ve ABD ile ortak değerleri paylaştığını kaydeden Biden, "Herkes sizin ne yapacağınızı görmeyi bekliyor. Tekrar burada olmaktan çok mutlu ve gururluyum" dedi.

Saldırıyla ilgili İsrail önce Hamas'ı, ardından da İslami Cihad'ı suçlamış ve patlamanın nedeninin başarısız roket ateşlemeleri olduğunu öne sürmüştü. Hem Hamas hem de İslami Cihad, İsrail'in açıklamalarını sert şekilde yalanlamış ve İsrail'in suçunu örtbas etmeye çalıştığını vurgulamıştı.

NETANYAHU'DAN TEŞEKKÜR

ABD’nin desteğini "düşmanlarına gönderilen açık mesaj" olarak niteleyen Netanyahu, "İsrail'e kendimizi savunmak için ihtiyaç duyduğumuz araçları sağlama taahhüdü kapsamında gönderdiğiniz 2 Amerikan uçak gemisi, bu sözleri eyleme döküyor" dedi.

Netanyahu, "Hamas saldırılarında 1400, belki de daha fazla İsrail vatandaşı öldü. İsrail, 10 milyondan az nüfusu olan bir ülke, yani bu 50 bin ABD vatandaşının bir günde ölmesine eşit" iddiasını öne sürdü.

"Hamas'ı yeneceklerini" söyleyen Netanyahu, "medeni dünyanın kendilerine destek vermesi gerektiğini" savundu.

Netanyahu, Biden'ın "savaş döneminde İsrail’i ziyaret eden ilk başkan" olduğunu vurgulayarak, ABD Başkanı'na teşekkürlerini sundu.

İSRAİL SAVAŞ KABİNESİNİN TOPLANTISINA KATILDI

Biden daha sonra, Tel Aviv'de Binyamin Netanyahu başkanlığındaki İsrail savaş kabinesi üyeleriyle bir araya geldi.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Biden'ın katıldığı toplantıda konuşan Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin "bunun farklı türde bir savaş olacağını çünkü Hamas'ın farklı türde bir düşman olduğunu" söyledi.

Rehineleri Gazze Şeridi'nde çıkarmak için ABD'yle birlikte çalışmaya devam edeceklerini dile getiren Netanyahu, "Zafere giden yol uzun ve zorlu olacak" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Biden ise toplantıda, "Yalnız olmadığınızı bilmenizi isterim. Siz halkınızı savunmaya çalışırken biz de İsrail'i desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

ABD Başkanı ayrıca, "Masum sivillerin daha fazla trajedi yaşamasını önlemek için İsrail'le ve bölgedeki ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam edeceklerini" belirtti.

Toplantıya İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Ultra Ortodoks Yahudi Şas Partisi lideri Arya Deri, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi ve eski Savunma Bakanı Benny Gantz katıldı.

İsrail Başbakanı Netanyahu ve muhalefetteki Benny Gantz, abluka altındaki Gazze Şeridi çevresinde 7 Ekim'de başlayan saldırılardan 4 gün sonra "acil durum hükümeti" ve bunun altında daraltılmış bir savaş kabinesi kurulması için anlaşmıştı.

"GERÇEK BİR DOST" GİBİ DAVRANACAĞI AÇIKLANMIŞTI

Biden'ın, Netanyahu ile görüşmesinde, Gazze'ye yönelik insani yardımlara izin verilmesini gündeme getireceği belirtilmişti. Ayrıca Biden'ın ölen ve rehin alınan İsraillilerin aileleri ve İsrailli ekiplerle de görüşmesi planlanıyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Biden'ın ziyaretinde, "İsrail'in gerçek dostu olarak" bölgedeki durumla ilgili bilgiler alacağını, İsrail'in hedefleri ve gelecek planlarına ilişkin görüşmeler yapacağını açıklamıştı.

Kirby, Biden'ın İsrailli liderlere "zor sorular" yönelteceğini ancak üslubunun, "tehditkar veya düşmanca değil gerçek bir dost" gibi olacağını  söylemişti.

Kirby, Biden'ın dönüş yolunda, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile telefon görüşmesi yapmayı planladığını aktarmıştı.

ÜRDÜN'DEKİ DÖRTLÜ ZİRVE İPTAL EDİLMİŞTİ

Beyaz Saray'dan dün yapılan açıklamada, Biden’in Tel Aviv ziyaretinden sonra Ürdün’de katılacağı dörtlü zirvenin Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yapılan saldırının ardından Filistin'de 3 gün yas ilan edilmesi nedeniyle tarafların ortak kararıyla iptal edildiği açıklanmıştı.

"İSRAİL'E GİTMEK FİLİSTİN HALKINA ZULMEDİLMESİ İÇİN AÇIK ÇEK DEMEK"

Avrupa Parlamentosunun (AP) İrlandalı Milletvekili Mick Wallace, "İsrail'e gitmek Filistin halkına zulmedilmesi için açık çek vermek demek" değerlendirmesinde bulundu.

AA muhabirine konuşan Wallace, Batılı ülkelerin, Gazze'de sivilleri hedef alan saldırılara rağmen İsrail ile dayanışma mesajları vermesinin ve AB liderlerinin İsrail'i ziyaret etmesinin Filistinli sivil katliamına onay vermek olduğunu söyledi.

Wallace, "Ne yazık ki apartheid devleti İsrail, Filistin halkına uyguladığı zulümde sadece ABD'nin değil, AB'nin de desteğini aldı. Şu an yaşanan şiddet olaylarının temelinde de bu yatıyor. Şiddet doğrudan işgalle bağlantılı ve şiddeti durdurmak istiyorsak önce işgali durdurmalıyız" dedi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in çatışmaların ilk gününden itibaren İsrail'e destek mesajları açıkladığını kaydeden Wallace, "Von der Leyen'in açıklamaları dehşet vericiydi. Korkunçtu. Kendisi tamamen taraflı ve uzun süredir İsrailli siyonistlerin destekçisi. Başkan, apartheid İsrail devletinin eylemlerini ve Filistinlilere yönelik zulmü kayıtsız şartsız destekledi ve Filistin halkıyla ilgili hiçbir endişe göstermedi" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Karabıyık: Egitimcilerin sorunları dururken önlük meselesini tartışmaya açmak abesle iştigaldir

SONRAKİ HABER

Rektör yardımcısından akademisyene darp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa