18 Ekim 2023 15:31

İsrail ordusu hastaneyi İslami Cihad’ın roketinin vurduğu iddiasını sürdürdü

İsrail Ordusu en az 500 kişinin yaşamını yitirdiği hastaneyi İslami Cihad’ın roketinin vurduğu iddiasını sürdürüyor.

İsrail Ordusunun Sözcüsü Daniel Hagari, Tel Aviv’de bu sabah düzenlediği basın toplantısında, “Radar sistemimiz patlama sırasında Gazze’deki teröristlerce fırlatılan füzeleri takip etti ve roketlerin izlediği yola ilişkin analiz de hastane yakınlarından ateşlendiğini gösteriyor” dedi. Hagari, patlamanın bu kadar şiddetli olmasına ise harcanmamış füze yakıtının alev almasının neden olduğunu iddia etti. Hagari, “Hasarın çoğu roket yakıtından kaynaklandı, sadece roket başlığından değil” dedi. Vurulan hastanenin etrafındaki binalarda yapısal hasar bulunmamasının ve bölgede kraterler oluşmamasının, bunun bir hava saldırısı olmadığını gösterdiğini savundu.

İsrailli Sözcü Hagari, “Teröristlerin kendi aralarında roketlerin yanlış atıldığına dair yaptığı konuşmaya ilişkin istihbarata da sahibiz” dedi. İsrail ordusu daha sonra bu doğrultuda bir ses kaydı da yayımladı.

Hamas’ın İsrail ordusunun açıklamalarına yanıtı gecikmedi. Hamas, İsrail’in “Çirkin yalanlarıyla kimseyi kandıramayacağını” belirtti. Hamas açıklamasında, “İşgalci İsrail sadece kendisinin sahip olduğu Amerikan silahlarıyla gerçekleştirilen bu korkunç katliamın doğrudan sorumlusudur” denildi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanı Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş de dün El-Ehli Baptist Hastanesinde düzenlediği basın toplantısında İsrail'in El-Ehli hastanesine saldırısının ilk saldırısı olmadığını söylemiş, İsrail'in 14 Ekim'de hastaneye 2 saldırı gerçekleştirdiğini belirtmişti. Bu saldırılara ilişkin fotoğrafları gösteren Ebu er-Riş, İsrail'in ilk saldırıdan sonra hastane müdürü Mahir Ayyad ile irtibata geçerek, "Dün iki bombayla uyarıldınız, neden şu ana kadar hastane boşaltılmadı?" dediğini öne sürmüştü. Tehditler üzerine hastane yönetiminin İngiltere'deki Hristiyan din adamlarıyla irtibata geçtiğini bildiren Ebu er-Riş, hastanenin faaliyet göstermesi için uluslararası kurumlardan güvence mesajı aldıklarını belirtmişti. 

RUSYA: UYDU GÖRÜNTÜLERİNİ YAYIMLAYIN

Bu arada Rusya, saldırının ardından İsrail ve ABD’ye uydu görüntülerini paylaşmaları için çağrıda bulundu.

Sputnik Radyosuna konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, bazılarının bu olayın sorumluluğunu kendi üzerinden atmaya çalıştığını belirtirken böyle bir konuda sadece yorum yaparak herhangi bir kanı oluşturulamayacağını ve uydu görüntülerinin yayımlanması gerektiğini belirtti.

İSRAİL’İN MÜTTEFİKLERİ SALDIRIYI ‘ARAŞTIRACAK’!

Öte yandan ABD istihbaratının saldırıyla ilgili kendi incelemesini yapacağı açıklandı. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, sosyal medya platformu X'ten (Twitter) yaptığı açıklamada, "İngiltere olarak müttefiklerimizle birlikte burada ne olduğunu ortaya çıkarmak ve Gazze’deki masum sivilleri korumak için çalışacağız” dedi. Ancak iki ülke de İsrail’e açık destekleriyle biliniyor ve kamuoyunun “bağımsız araştırma” talebini karşılamıyor. (DIŞ HABERLER)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et