18 Ekim 2023 15:15

Somut adım yok, yine hamaset var: Türkiye'nin İsrail ile ticaret hacmi son 20 senede yüzde 532 arttı

İktidar "İsrail ile anlaşmaları iptal edin" çağrılarına kulak tıkamaya devam ediyor. İki ülke arasında 2002 yılında 1.41 milyar dolar olan ticaret hacmi 2022’de 8.91 milyar dolara kadar çıkmıştı.

Benyamin Netanyahu ve Tayyip Erdoğan | Fotoğraf: DHA

Paylaş

İsrail, Gazze’deki insanlık suçlarına büyük bir tanesini daha eklerken, Gazze’deki bir hastaneye düzenlenen hava saldırısında 500’den fazla kişi yaşamını yitirdi. Son katliamın ardından Erdoğan iktidarına ‘İsrail ile anlaşmaları iptal edin’ çağrıları yapılırken, iktidardan gelen açıklamalar ise kınama ve hamasi söylemlerden öteye gitmiyor. Saldırının ardından Erdoğan “İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir” demekle yetindi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun da İsrail’in Gazze’deki hastane saldırısına yönelik tepkilere ilişkin, “Bugün bizlere düşen, mazlum Filistin halkının sesi olmak, birlik ve beraberlik içinde hareket etmektir. Sesimizi yükseltirken sağduyumuzu korumalı, metanetimizi muhafaza etmeliyiz” ifadesini kullandı.

TİCARET HACMİ KATLANDI

Erdoğan iktidarına ‘Adım at’ çağrıları sürerken Türkiye-İsrail ilişkilerine bakıldığında, resmi veriler iki ülke arasında dönem dönem yaşanan gerginliklerin ticari ilişkilere olumsuz tesir etmediğini gösteriyor. AKP iktidarında Türkiye-İsrail ticaret hacmi katlanarak arttı. Euronews’ta yer alan verilere göre Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) özel ticaret sistemi verilerine göre AKP iktidarının başladığı 2002 yılında Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 861.4 milyon dolar; İsrail’den ithalatı ise 544.5 milyon dolar idi. 2022’de ihracat 6.74 milyar dolara yükselirken ithalat da 2.17 milyar dolara çıktı. Ticaret hacmi de 1.41 milyar dolardan 8.91 milyar dolara ulaştı. Buna göre ticaret hacmi son 20 senede yüzde 532 artış gösterdi. Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülkeler içinde ise İsrail 29. sırada bulunuyor. Türkiye en çok ithalatı ise Rusya, Çin ve Almanya’dan gerçekleştiriyor. Özel ticaret sistemi verilerine göre 2002 yılında Türkiye’nin ihracatında İsrail’in payı yüzde 2.39 iken bu oran 2022’de yüzde 2.87’ye yükseldi. İthalatta ise İsrail’in payı aynı dönemde yüzde 1.06’dan yüzde 0.63’e geriledi.

DOĞAL GAZDA İSRAİL’LE ADIMLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni kapsayan Körfez ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlamış, doğal gazın Avrupa’ya Türkiye'den ulaşmasına değinerek İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarımı konusunda adım atılacağı mesajını vermişti. Erdoğan "Temennim odur ki bu gelişme, Türkiye-İsrail ilişkilerinde çok daha sıcak bir dönemin başlangıcı olsun" ifadelerini kullanmıştı. Anlaşmanın Netenyahu’nun Türkiye ziyaretinde imzalanacağı söylenirken bu ziyaret daha sonra ertelenmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da geçtiğimiz hafta konuyla ilgili “İsrail gazının bir kısmının Türkiye'de bir kısmının da Avrupa'ya gitmesi için konuştuklarımız var. Kasım ayı içinde İsrail ziyaretiyle muhataplarımızla yüz yüze oturup müzakere edeceğiz. Türkiye'yi bir transit ülke olarak konumlandırmayı doğru bulmuyoruz. Avrupa ülkeleriyle doğal gaz ihraç anlaşması imzaladık. Gazın satış ve ihracatında da yoğun olacağız. Altyapımızı buna göre hazırladık.” demişti.

İKİ ÜLKEDEN HAVACILIK ANLAŞMASI

İsrail’in önceki başbakanı Lapid de geçtiğimiz yıl "Hükümet olarak Türkiye ile İsrail arasında havacılık bağlantıları kurulmasına yönelik bir anlaşmayı onayladık" demişti. Lapid, anlaşmayla birlikte artık İsrail’e ait hava yollarının İstanbul’a ve Türkiye'nin diğer noktalarına iniş ve kalkış yapabileceğini belirtmişti. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Yılanların Öcü romanının sinema hikayesi

SONRAKİ HABER

Barcelona Kulübü Başkanı Laporta'ya hakemlere rüşvet verdiği iddiasıyla soruşturma açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa