18 Ekim 2023 17:25

Hobi bahçeleri tarım arazilerine zarar veriyor

Yüksek Ziraat Mühendisi Fahrettin Çatalkaya, hobi bahçelerinin tarım arazilerinin bölünerek kiralanmasıyla oluştuğunu belirterek hobi bahçelerinin tarım arazilerini verimsizleştirdiğini söyledi.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

Türkiye’ye 1980’lerde giren ve büyükşehirlerden hızla yayılan hobi bahçeleri imar beklentisi içinde tarımsal amacın dışına çıktı. Yerel yönetimler, bu yapılaşmaya göz yummaya devam ediyor. İmara aykırı hobi bahçelerinin bir kısmı imar affıyla yasal hale geldi. Bugün rant ve yaşanan sorunlar nedeniyle hobi bahçeleri için yasal düzenleme yapılmak zorunda kalındı. Tarım arazilerinin hisseli satışı veya bölünerek kiralanmasıyla oluşan hobi bahçelerinin tarım arazilerini verimsizleştirdiğini söyleyen Yüksek Ziraat Mühendisi Fahrettin Çatalkaya ile hobi bahçeleri sorununu konuştuk.

TOPRAK KORUMA KANUNU’NDA HOBİ BAHÇELERİ

Çatalkaya, Toprak Koruma Kanunu’nun amacını “Tarım arazilerinin zorunlu haller dışında kullanımına izin vermemek, toprak koruma projeleriyle toprağın doğal veya insan faaliyetleri sonucu yok olmasını veya zarar görmesini önlemek ve üretken kalmasını sağlamak” olarak ifade etti.

Tarlaya ev yapma konusunda uyarılarda bulunan Çatalkaya, “Tarla 5 bin metrekareden küçükse ya da kadastral yolu yoksa ev yapmanız mümkün değil” dedi. Tarlanın büyüklüğü üzerinden evin metrajına vurgu yapan Çatalkaya, “Tarlanın büyüklüğü 5 bin metrekarenin üzerindeyse yapacağınız evin toplam metrajı ekstra kabul edilir. 150 metrekarelik bir ev yapacaksanız tarlanız en az 5 bin 150 metrekare olmalıdır” ifadelerini kullandı. Çatalkaya, sit alanındaki ya da tarım il müdürlüklerinin sınırını çizdiği ovalardaki tarlalara, DSİ çalışması yapılmış sulanabilir arazilere ev yapılamayacağını hatırlattı.

“RUHSATI OLMAYAN HER ŞEY KAÇAKTIR”

Çatalkaya, izinsiz imalatların 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65. maddesi kapsamında değerlendirileceğini, imalat ruhsat gerektiren esaslı tadilatsa 2 ile 5 yıl arasında hapis cezası; basit nitelikteyse 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezasıdır” diye anlattı.

Kooperatif hobi bahçesinin ev olamayacağının, kooperatifin ortak malı olacağının altını çizen Çatalkaya şöyle konuştu: “Konteyner, prefabrik ya da bungalova da müsaade yoktur, ruhsatı olmayan her şey kaçaktır. Belediyelerin yıkma ve ceza kesme yetkisi var. Hatta ceza davası açılması için ihbarda bulunur, hapis cezası bile alabilirsiniz. Belediyelerin göz yumduğu koşulda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yıkım gerçekleştirir, parasını 2 kat şekilde belediyeden keser. Bunu şahıslara ödetme yetkisine sahiptir.”

Elektrik-su abonesi olmanın ya da yapı kayıt belgesine müracaat etmenin izin anlamına gelmediğini ifade eden Çatalkaya, “Su olmayan yerlerde ‘Sondaj vurursun’ diyenlere aldanmayın, su bulamayabilirsiniz. Sondaj yasağı uygulanmaya başlandığı için kaçak sondaj çalışması tespit edilirse ağır para cezasıyla da karşılaşabilirsiniz” dedi.

“TARLANIN ETRAFINI ÇEVİRMEK VASFI DEĞİŞTİRMEZ”

Tarlanın etrafını çevirmenin tarlanın vasfını değiştirmediğini, ilana ‘satılık arsa’ yazmanın aldatıcı olduğunu belirten Çatalkaya, “Ancak köy içi alanlar tarla olarak geçse de kadastral yolu olan tarla vasıflı köy içi yerlere ev yapılabilir. Bir nevi arsa vasıflı olur. Bir yerin köy içi yerleşik alan içinde olup olmadığını belediyeden öğrenerek belediye, il özel idaresi, harita bürosu ve lisanslı bir harita bürosundan alacağınız bilgilerle karar verin” diye konuştu.

Reklam